Together (Ryan O’Shaughnessy-dal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Together
Ryan O’Shaughnessy Lisszabonban
Ryan O’Shaughnessy Lisszabonban
Adatok
Év2018-as Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Írország
Előadó(k)Ryan O’Shaughnessy
Nyelvangol
Dalszerző
Szövegíró
Eredmények
Elődöntő6. hely, 179 pont
Döntő16. hely, 136 pont
Kronológia
ElőzőDying to Try (2017)
Következő22 (2019) ►

A Together (magyarul: Együtt) Ryan O’Shaughnessy ír énekes dala, amellyel Írországot képviselte a 2018-as Eurovíziós Dalfesztiválon, Lisszabonban. Az előadót az ír közszolgálati műsorsugárzó választotta ki és kérte fel a szereplésre 2018. január 31-én.[1] A dalt és a hozzá készült videoklipet 2018. március 9-én mutatták be.

Videoklip[szerkesztés]

A videoklipben egy azonos nemű pár szerepel, akiket Alan McGrath és Kevin O'Dwyer professzionális táncosok alakítanak. Ők a dublini Temple Bar utcáin sétálnak és táncolnak egymással.[2] A videót Christian Tierney rendezte, a koreográfus pedig Ciaran Connolly volt. O'Shaughnessy a videokliphez a következő gondolatokat fűzte: „Bámulatos volt látni, ahogy a videó életre kelt, ragaszkodva az eredeti elképzeléshez, a szerelem egyetemes üzenetének megjelenítéséhez, valamint ahhoz, hogy minden kapcsolatban vannak próbatételek.”

Habár a táncosok bevonása a videoklipbe O'Shaughnessy ötlete volt, a meleg pár szerepeltetése kezdetben nem volt része a koncepciónak. Amikor elérkezett a videó elkészítésének ideje, McGrath és O'Dwyer voltak a legjobb táncosok Dublinban, O'Shaughnessy pedig azt mondta: "miért ne táncolhatna a két srác egymással?"[3]

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

A dalt az Eurovíziós Dalfesztiválon először a május 8-i első elődöntőben adta elő,[4] fellépési sorrendben tizennyolcadikként a Svájcot képviselő Zibbz Stones című dala után és a Ciprust képviselő Eleni Foureira Fuego című dala előtt. Az elődöntőből a hatodik helyen jutott tovább a május 12-i döntőbe, ahol fellépési sorrendben huszonnegyedikként lépett fel a Hollandiát képviselő Waylon Outlaw in ’Em című dala után és a Ciprust képviselő Eleni Foureira Fuego című dala előtt. A pontozás során a zsűri szavazáson összesítésben a tizennegyedik helyen végzett 74 ponttal, míg a nézői szavazáson a tizenhatodik helyen végzett 62 ponttal így összesítésben 136 ponttal a verseny tizenhatodik helyezettje lett.

Írország fellépését a dalfesztivál első elődöntőjének közvetítése során cenzúrázták Kínában a meleg pár megjelenítése miatt. Ez – és más hasonló alapszabályok megsértése – a kínai közvetítési jogok azonnali megszüntetését eredményezte a verseny hátralévő részére.[5]

A következő ír induló Sarah McTernan 22 című dala volt a 2019-es Eurovíziós Dalfesztiválon.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ryan O'Shaughnessy to represent Ireland in Lisbon!” (Hozzáférés: 2018. január 31.) 
  2. Watch! Ireland's entry for Eurovision 2018”, RTÉ.ie, 2018. április 27. (Hozzáférés: 2018. május 15.) 
  3. Fricker, Karen. „Ryan O'Shaughnessy holds it Together amid Eurovision madness”, The Irish Times, 2018. május 13. (Hozzáférés: 2018. május 16.) 
  4. Jordan, Paul: All Aboard for the Semi-Final Allocation Draw. eurovision.tv, 2018. január 12. (Hozzáférés: 2018. január 12.)
  5. Park, Andrea: China censors Ireland's gay-themed Eurovision performance. CBS News , 2018. május 10. (Hozzáférés: 2018. május 15.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]