Lesley Roy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lesley Roy
Életrajzi adatok
Született1986. szeptember 17. (37 éves)[1]
Balbriggan
Pályafutás
Műfajok
Hangszergitár
Hangalt
Tevékenység
KiadókJive Records
A Wikimédia Commons tartalmaz Lesley Roy témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Lesley Roy (1986. november 28. –) ír énekes, dalszövegíró Balbrigganből. Kezdetben, 2006-ban egy független kiadónál énekelt, majd átszerződött az amerikai Jive Recordshoz. Bemutatkozó Unbeautiful albumát 2008-ban adták ki, melynek vezető producere Max Martin volt. Az albumról kiadott Unbeautiful kislemez bekerült az amerikai rádiók top 40-es slágerlistájába. Közben átváltott zeneírásra és felfigyelt rá Marc Jordan a Rebel One Publishing-tól, aki Rihanna karrierjélt is elindította, és aki a Rebel One Management & Publishing tulajdonosa. Szövegíróként Roy nemzetközi sikert ért el olyan művészekkel, mint Adam Lambert, Miss Montreal, Medina, Jana Kramer, Marlee Scott, Deorro, Anish Sood és Brendan Murray. 2019-ben Lesleyt választották ki, hogy az általa írt és Robert Marvin, Catt Gravitt valamint Tom Shapiro által megkomponált dallal ő képviselje Írországot a 2020-as Eurovíziós Dalfesztiválon. A Covid19-pandémia miatt a 2020-as versenyt nem tartották meg, ennek ellenére a dal az ír top 20-on belül a 12. helyre ért fel. Royt választották ki a 2021-es versenyre is, ahol a verseny azon szabálya szerint, mely alapján nem indulhatnak kétszer ugyanazzal a dallal, új dalt választottak, mely a Maps lett.

Unbeautiful (2008–2009)[szerkesztés]

A Jive Records A&R-től Jeff Fenster felfigyelt Roy munkájára a HitQuartersnél,[2] és beleegyezett, hogy közösen finanszírozzák Roy első albumát. A debütáló, Unbeautiful című lemezt 2008. szeptember 30-án adták ki.[2] A Soundscan szerint az Unbeautifulból 45.000 lemez fogyott és 350.000 alkalommal töltötték le digitálisan. A lemez a Billboard Top Heatseekers sikerlistáján az 5. helyig jutott.[3] Az elsőnek megjelent "I'm Gone, I'm Going" című kislemezét az AC rádiók lejátszási listája szerint a 48. legtöbbször adták le a 2008. június 24-ig tartó héten.[4] Ezután a 36. lett a Billboard Hot Adult Top 40 és 61. a Billboard Pop 100 Airplay slágerlistáján.[3] Az "I'm Gone, I'm Going" lett az MTV Exiled show-műsorának a zenéje, és szerepelt a The Hills egyik epizódjában is.[5] Roy 2008. július 18-án szerepelt az FNMTV–n, ahol legújabb klipjét mutatták be.[2] Az "I'm Gone, I'm Goingot" a Rock Band 2 kiemelte, hogy érdemes letölteni.

Második kislemeze az "Unbeautiful" lett, amin az album címadó dala szerepelt. A Billboard Pop 100 Airplay slágerlistáján 39. lett, és szerepelt a The Hills egyik epizódjában is.[3][5] A "Thinking Out Loud" szintén szerepelt a The Hillsben.[5] A "Slow Goodbye-t" Katy Perryvel közösen írta.[2] Az Unbeautiful szövegeit Roy többek között a következő szerzőkkel írta: Max Martin, Dr. Luke, Rami Yacoub, Savan Kotecha, Desmond Child, Dave Hodges, Emanuel Kiriakou, Kara DioGuardi, Greg Wells, Mitch Allen és Andreas Carlsson.[5] Szintén megemlítendő, hogy az Unbeautifult Chris Lord-Alge mixelte. 2009 elején Roy támogatta az American Idol egyik elődöntőse, David Archuleta 32 városos turnéját. 2009-ben ír gyökereire emlékezve Roy felvette a U2 "Where the Streets Have No Names" című számának egy feldolgozását, ami szerepelt a New York City Marathonnak a világ minden tájára eljutó közvetítésében.

Dalszerzés (2010–napjainkig)[szerkesztés]

A Wide Eyed Entertainmentnél dolgozó Benjamin Tischker vezetése alatt Roy leszerződött Marc Jordan Rebel One Publishingjával, mely akkor készítette a Wal-Mart debütáló művészének, Ashlyne Huffnak az első három számát, melyek a 2011. június 7-én megjelent Let It Out című lemezen szerepeltek. Miközben Huff albumán dolgozott, összeállt több nagy tehetséggel, melyek között ott volt a The Writing Camp, Eric Bellinger és Jerrod Bettis. 2012. április 13-án Miss Montreal holland énekes dalszövegíró megjelentette I Am Hunter című lemezét, melynek dalai közül hármat, köztük a címadó "I Am Huntert" is Roy írt. A lemez a holland slágerlistán 28. lett.[6] Roy társírója volt a köbvetkező, "Better When It Hurts" és "Everything" című kislemezeknek is. 2012. május 15-én Adam Lambert amerikai énekes megjelentette Trespassing című második stúdió albumát, mely vezető helyen indított a US Billboard 200 slágerlistáján, és a rajta szereplő "Pop That Lock" dalnak köszönhetően ez lett Roy első olyan közös szerzeménye, mely a slágerlistát vezette.

Roy összedolgozott a DEEKAY produkciós csapattal, Tim McEwannel és Johannes Jørgensennel a "Waiting for Love-on", melyet Medina az Európában 2012. június 1-én az EMI-on keresztül megjelent Forever albumra rakott fel. Szintén ebben a hónapban Roy két country száma is megjelent, ahol társíró volt. A "Goodbye Californiát" a One Tree Hill amerikai színészével és country énekessel Jana Kramerrel közösen írta a debütáló albumára. Ezután ismét csatlakozott a Desmond Childhoz, ahol részben megírta a "Rhinestone in the Rough" számot a kanadai country énekes, dalszerző Marlee Scott Beautiful Maybe című albumára. 2016-ban ő volt a vezető vokalista az Ember Moon westernfilm bevezető zenéjénél.

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

2020. március 5-én az RTÉ bejelentette, hogy Royt választották ki, ő fogja képviselni Írországot a 2020-as Eurovíziós Dalfesztiválon, ahol Story of My Life című számát adja elő.[7] 2020. május 12-én az első elődöntőben szerepelt volna, de 2020. március 18-án a folyamatban lévő Covid19-pandémia miatt lemondták az eseményt. 2020. december 17-én bejelentették, hogy a 2021-es Eurovíziós Dalfesztiválon is Roy képviseli Írországot, ezúttal egy új dallal. A versenydalt, a Mapst 2021. február 26-án mutatták be.

Magánélete[szerkesztés]

Roy 2010 óta házas, felesége amerikai.[8]

Diszkográfia[szerkesztés]

Albumok[szerkesztés]

Cím Részletek Legjobb helyezés
US
Heat.
Unbeautiful
  • Megjelent: 2008. szeptember 30.
  • kiadó: Jive
  • Formátum: CD
5

Kislemezek[szerkesztés]

Kislemez Év Legjobb helyezés Album
IRE
[9]
US
Bub.
US
Pop
US
Main.
US
AC
"I'm Gone, I'm Going" 2008 85 48 Unbeautiful
"Unbeautiful" 14 53 31
"Hang On" 2016 Nem album kislemeze
"Blood on Your Hands"
"Free the Flame (Ember Moon)"
"Story of My Life" 2020
"Gold"
"Maps" 2021 76
A "—" azt jelenti, hogy az adott kislemez nem került fel a slágerlistára, vagy az adott helyen nem jelent meg.

Zeneszerzői diszkográfia[szerkesztés]

Év Művész Album Ének A következőkkel közösen:
2011 Ashlyne Huff "Let It Out" "Let It Out" Ashlyne Huff, Jerrod Bettis, Shari Short, Noel Zancanella
"Own the Night" Eric Bellinger, Evan "Kidd" Bogart, Gregory Ogan
"Runaway" David "DQ" Quiñones, Evan "Kidd" Bogart, Ramon Reo Owen
2012 Adam Lambert Trespassing "Pop That Lock" Adam Lambert, Robert Marvin, Josh Crosby, Nate Campany
Miss Montreal "I am Hunter" Nate Campany, Sanne Hans
"Better When It Hurts" Sanne Hans
I Am Hunter "Everything" Nate Campany, Josh Crosby Sanne Hans
Medina Forever "Waiting for Love" Tim McEwan & Johannes Jørgensen
Jana Kramer Jana Kramer "Goodbye California" Jana Kramer, Josh Crosby és Catt Gravitt
Marlee Scott Beautiful Maybe "Rhinestone in the Rough" Desmond Child & Barry Dean

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://www.rsvplive.ie/news/celebs/who-lesley-roy-balbriggan-native-21648224, 2020. március 10.
  2. a b c d Leggett, Steve: [Lesley Roy az AllMusicon Lesley Roy Biography]. AllMusic. (Hozzáférés: 2008. június 21.)
  3. a b c Glenn Herlihy interview. HitQuarters. (Hozzáférés: 2010. március 2.)
  4. Lesley Roy chart listings. Billboard magazine. [2009. február 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. szeptember 3.)
  5. a b c d 'FNMTV' Sneak Peek: The Buzz on Lesley Roy. MTV, 2008. július 18. (Hozzáférés: 2008. július 21.)
  6. Miss Montreal – I am Hunter. acharts.us
  7. 🇮🇪 Lesley Roy will wave the Irish flag at Eurovision 2020 with the song "Story Of My Life", 2020. március 5. (Hozzáférés: 2020. március 5.)
  8. Who is Lesley Roy? Balbriggan native, music career, wife and Eurovision. RSVP Live . (Hozzáférés: 2020. március 6.)
  9. IRMA – Irish Charts. Irish Recorded Music Association. (Hozzáférés: 2021. március 6.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Roy Lesley című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.