Portál:Könnyűzene

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Popmusic portal head.png

Könnyűzenei portál

Üdvözöllek a magyar Wikipédia könnyűzenei portálján!

A könnyűzene legáltalánosabb értelemben a zenének az a területe, amely nem sorolható a komolyzene körébe. Több stílust is magába foglal, a legismertebb ezek közül a rock, pop és a dzsessz. A könnyűzene kötöttségektől mentes, míg a klasszikus zenénél több szabályt is figyelembe kell venni. A könnyűzene a mai napig folyamatosan fejlődik, új stílusok, új előadók és új irányzatok alakulnak ki. Napjainkban a zenepiacot a könnyűzene uralja, mert nagyobb iránta az érdeklődés, mint a komolyzene iránt.

Hogyan segíthetsz?


Vegyél részt a szócikkek és a Wikipédia tartalmi fejlesztésében! Ha a portállal kapcsolatban bármilyen kifogásod, véleményed, vagy ötleted van, írd le a portál vitalapján! Ha a szócikkek szerkesztésében kívánsz részt venni, látogasd meg az alábbi műhelyeket és iratkozz fel a neked tetsző feladatokra:

A legismertebb magyar előadók


Legjobb minőségű, könnyűzenével kapcsolatos szócikkek

Előadók: AerosmithBeatriceBig BangBlind MyselfBonnie TylerCéline DionDream TheaterG-DragonJames HornerJay ChouJefferson AirplaneJimi HendrixJohn BonhamJoy DivisionKatie MeluaKim DzsedzsungLed ZeppelinMetallicaNine Inch NailsPearl JamQueenRise AgainstRob ThomasRonnie James DioScandalScooterSex PistolsTarkanThalíaTVXQXiah Junsu

Albumok: A Night at the OperaEl sexto sentidoInnuendoJazzLunadaMetamorfozNumber 1’sQueen IIRocks and HoneyThe Piper at the Gates of DawnThe Emancipation of MimiThe FameThe Fame MonsterThe Game

Dalok: AlejandroWe Belong Together

Egyéb: Edison Chen-fényképbotrányElektromos gitárFenderFender StratocasterHeavy metalKlasszikus gitárKépzelt riport egy amerikai popfesztiválról (musical)K-pop

Főbb stílusokVéletlen cikk: előadó

A Nirvana egy népszerű amerikai rockegyüttes volt 1987-1994 között. A zenekar dalainak jelentős részét az énekes-gitáros Kurt Cobain szerezte, de a sikerekben hasonlóan jelentős része van a basszusgitáros Chris (Krist) Novoselicnek és a dobos Dave Grohlnak. A Nirvana második, Nevermind című albuma sokak szerint a modern rockzene egyik meghatározó darabja; nyitódala, a Smells Like Teen Spirit a zenekar egyik legsikeresebb, emblematikus szerzeménye. A zenekar sikerei csúcsán, 1994-ben Cobain öngyilkossága miatt szűnt meg.

Véletlen cikk: egyebek

A Smooth című dal Santana és Rob Thomas világsikerű duettje, amely 1999 egyik legnagyobb slágere volt. A Smooth volt az első kislemezszám a Supernatural című albumról. Minden várakozást felülmúlva első helyezést ért el több slágerlistán és az albumot is a listák elejére röpítette. Ez a dal volt Santana karrierjének első #1 slágere. Az USA-ban az 1999-es évet a Billboard Hot 100 lista 1. helyén zárta és a 2000-es évet is ugyanitt kezdte, így összesen 12 hetet töltött az említett lista csúcsán. Fred Bronson a Billboard's Hottest Hot 100 Hits szerkesztője szerint a dal a '90-es évek #1 slágere.

Véletlen cikk: stílus

A heavy metal (vagy egyszerűen csak metal) egy rock zenei műfaj, mely 1968 és 1974 között jött létre. A heavy metalt életre hívó, blues-rock és pszichedelikus rock gyökerekkel rendelkező együttesek gitár- és dobközpontú, vastag, kemény hangzást alakítottak ki, melyet erős torzítás és gyors gitárszólók jellemeznek. A heavy metal a könnyűzenei műfajok legextrémebb formája. (A kifejezés eredeti jelentése angolul nehéz fém.)Bár már a korai heavy metal együttesek, mint a Led Zeppelin és a Black Sabbath is hatalmas közönséget vonzottak, ugyanakkor folyamatosan támadták őket a műfajon kívülről, mely azóta is végigkíséri a metal zene történetét. Mikor a heavy metal együttesek első hulláma kezdett kifáradni, az 1970-es évek végén felbukkant a brit heavy metal új hulláma (New Wave Of British Heavy MetalNWOBHM), mely sokkal inkább eltávolodott az eredeti blues hatásoktól és beolvasztotta a műfajba a punk rock fogósságát.A heavy metal az 1980-as években vált igazán népszerűvé világszerte, amikor sok, ma már szélesebb körben elterjedt alműfaja először kifejlődött. A metal korábban ismert formáinál jóval agresszívebb és extrémebb variációk jobbára csak az underground közönség figyelmét keltették fel, de például a glam metal és kisebb mértékben a thrash metal is már komoly kereskedelmi sikereket arattak.

Kisorsolt kép

Madonna, 2008-ban a Tribeca filmfesztiválon

Tennivalók

Evolution-tasks.png

Íme néhány tennivaló :

Kategóriák

Zene ·

Évek a zenében · Könnyűzene ·Zenei stílusok · Hangszerek · Hanghordozók · Zenei albumok · Zenei díjak ·

Zeneszerzők · Magyar zeneszerzők · Zeneművek · Zenészek · Magyar zenészek · Zenei producerek

Külső hivatkozások

Wikipédia portáljai témák szerint

Földrajz
Irodalom
Kultúrtörténet
Magyarország
Művészet
Sport
Társadalom
Technika
Természet
Történelem
Vallás
Wikipédia