Portál:Könnyűzene

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Popmusic portal head.png

Könnyűzenei portál

Üdvözöllek a magyar Wikipédia könnyűzenei portálján!

A könnyűzene legáltalánosabb értelemben a zenének az a területe, amely nem sorolható a komolyzene körébe. Több stílust is magába foglal, a legismertebb ezek közül a rock, pop és a dzsessz. A könnyűzene kötöttségektől mentes, míg a klasszikus zenénél több szabályt is figyelembe kell venni. A könnyűzene a mai napig folyamatosan fejlődik, új stílusok, új előadók és új irányzatok alakulnak ki. Napjainkban a zenepiacot a könnyűzene uralja, mert nagyobb iránta az érdeklődés, mint a komolyzene iránt.

Hogyan segíthetsz?


Vegyél részt a szócikkek és a Wikipédia tartalmi fejlesztésében! Ha a portállal kapcsolatban bármilyen kifogásod, véleményed, vagy ötleted van, írd le a portál vitalapján! Ha a szócikkek szerkesztésében kívánsz részt venni, látogasd meg az alábbi műhelyeket és iratkozz fel a neked tetsző feladatokra:

A legismertebb magyar előadók


Legjobb minőségű, könnyűzenével kapcsolatos szócikkek

Előadók: AerosmithBeatriceBig BangBlind MyselfBonnie TylerCéline DionDream TheaterG-DragonJames HornerJay ChouJefferson AirplaneJimi HendrixJohn BonhamJoy DivisionKatie MeluaKim DzsedzsungLed ZeppelinMetallicaNine Inch NailsPearl JamQueenRise AgainstRob ThomasRonnie James DioScandalScooterSex PistolsTarkanThalíaTVXQXiah Junsu

Albumok: A Night at the OperaEl sexto sentidoInnuendoJazzLunadaMetamorfozNumber 1’sQueen IIRocks and HoneyThe Piper at the Gates of DawnThe Emancipation of MimiThe FameThe Fame MonsterThe Game

Dalok: AlejandroWe Belong Together

Egyéb: Edison Chen-fényképbotrányElektromos gitárFenderFender StratocasterHeavy metalKlasszikus gitárKépzelt riport egy amerikai popfesztiválról (musical)K-pop

Főbb stílusokVéletlen cikk: előadó

A Yardbirds egy angol rockegyüttes, amely három híres gitáros karrierjének is kezdete volt: Eric Clapton, Jeff Beck és Jimmy Page mind ebben a zenekarban zenéltek korai időszakukban. Blues alapú zenéjük odáig fejlődött az évek során, hogy hidat képeztek a rythm & blues és a pszichedelia közt, és megalapozták a korai heavy metal hangzást. Gitárosaik a poptörténelem legbefolyásosabbjai közé tartoznak.


Véletlen cikk: egyebek

A Bohemian Rhapsody egy dal a brit Queen együttes 1975-ös A Night at the Opera albumáról. A szerzője és legfőbb zenei szerkesztője Freddie Mercury volt. Általános vélemények szerint az együttes legismertebb és legsikeresebb dala. Népszerűsége a mai napig töretlen, Angliában mindkét megjelenésekor (1975 és 1991) listavezető lett, Amerikában az eredeti megjelenés kevésbé lett sikeres (#9), de az 1992-es újramegjelenéskor a második helyet érte el a Billboard Hot 100 listán.

Véletlen cikk: stílus

A klasszikus blues tizenkét ütemből álló dallam, amelyet akkordváltások osztanak fel a dal szövegének tagolódása szerint. Egyszerre kötött és egyszerű forma, amelyet ihletett éneklés és improvizatív játékstílus jellemez. A szerkezeten belül akkordváltások vannak. Ezek az európai hangnemek hangközeinek módosításából, nem egészen félhangnyi szűkítéssel születnek. A természetes és a félhanggal leszállított hangok közt lebegő dallam adja a blues titokzatos jellegzetességét.A blues legelső darabjai igazi népdalok voltak. A korai előadók éneküket leggyakrabban szájharmonikán, bendzsón vagy gitáron kísérték. A két legkiemelkedőbb blues-énekes két nő volt: Gertrude Ma Rainey és Bessie Smith. W.C. Handy (18731958) zongorista és zenekarvezető volt a világ talán legismertebb blues-remekművének a St. Louis Blues-nak szerzője, amit tényleg mindenki előadott, aki számít.

Kisorsolt kép

Axl Rose egy 2006-os koncerten.

Tennivalók

Evolution-tasks.png

Íme néhány tennivaló :

Kategóriák

Zene ·

Évek a zenében · Könnyűzene ·Zenei stílusok · Hangszerek · Hanghordozók · Zenei albumok · Zenei díjak ·

Zeneszerzők · Magyar zeneszerzők · Zeneművek · Zenészek · Magyar zenészek · Zenei producerek

Külső hivatkozások

Wikipédia portáljai témák szerint

Földrajz
Irodalom
Kultúrtörténet
Magyarország
Művészet
Sport
Társadalom
Technika
Természet
Történelem
Vallás
Wikipédia