Portál:Észtország

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Üdvözöljük az Észtország-portálon!
Észtország címere
Észtország címere

Észtország (teljes nevén Észt Köztársaság, észtül: Eesti Vabariik) észak-európai állam a Balti-tenger keleti partján. Az úgynevezett balti államok (Baltikum) egyike. Északon és nyugaton a Balti-tenger, keleten Oroszország, délen Lettország határolja. Az 1940-ben Szovjetunióhoz csatolt állam 1991-ben nyerte el függetlenségét.

Az ország 15 megyére (maakonnad) van osztva, melyek a szovjet időben kialakított rajonokkal lényegében megegyeznek.

Észtország legfontosabb fesztiváljai közül kettőt csak néhány évente rendeznek meg. A Balti népi fesztivál egy héten át tart, a Balti és más néphagyományokat őrző bemutatók teszik egyedivé. Az Észt dalfesztivál nagyon népszerű, szinte mindenki valamilyen módon részt vesz benne.


Történelemszerkesztés 

Észtország történelme a jégkorszak végével kezdődött, előbb a Kunda kultúra népei, majd más kultúrák telepedtek meg az Észak-Baltikumban, többek között a fésűdíszes kerámia kultúrája, melyről feltételezik, hogy ők voltak a balti finnugorok ősei. A középkor elején az észt kalózok a kelet-balti kereskedőket fosztogatták, míg a 13. század elején az északi keresztes háborúk során területüket el nem foglalták a dánok és a német lovagrendek. Egy felkelést követően Dánia eladta észt birtokait a Teuton Lovagrendnek. A livóniai háború és a svéd–lengyel háborúk után Észtország a svéd korona birtokába került, majd az északi háború után a cári Oroszország annektálta. A 19. század során az esztofil mozgalom az észt nemzeti ébredés korszakához vezetett. 1917 tavaszán az orosz Ideiglenes kormány autonómiát adott az észteknek, majd a bolsevik forradalom és a német megszállás után az ország az észt függetlenségi háborúban kivívta függetlenségét. A demokratikus köztársaságban a 30-as évek elején a szélsőjobboldali fordulat megakadályozására az államelnök puccsot hajtott végre. 1940-ben a náci Németországgal kötött egyezménynek megfelelően a Szovjetunió megszállta és annektálta Észtországot. A második világháborúban német megszállás alatt volt. A háború után újból a Szovjetunió egyik köztársasága lett, a lakosság egy részét deportálták és helyükre oroszokat telepítettek. A 80-as évek végén Észtország az elsők között szakadt el a széthulló Szovjetuniótól. 2003-ban csatlakozott a NATO-hoz, 2004-ben pedig az Európai Unióhoz.

A Tarvasjõgi folyó a Kõrvemaa Kõrvemaa Nemzeti Parkban, Észtországban. Az ország területének felét erdő borítja
A Tarvasjõgi folyó a Kõrvemaa Kõrvemaa Nemzeti Parkban, Észtországban. Az ország területének felét erdő borítja
Észtország térképeszerkesztés 
Észtország domborzati térképe
Legnagyobb városokszerkesztés 
Rangsor Címer Város Népesség
1 Tallinn 0 444 085
2 Tartu 00 93 687
3 Narva 00 58 375
4 Pärnu 00 39 828
5 Kohtla-Järve 00 35 928
6 Viljandi 00 18 490
7 Rakvere 00 16 338
8 Maardu 00 15 945
9 Sillamäe 00 14 586
10 Kuressaare 00 14 071
Észtország világörökségi helyszíneiszerkesztés 
Tallinn óvárosa
Tallinn óvárosa

Észtország területéről eddig két helyszín került fel a Világörökségi Listára, valamint három további helyszín a javaslati listán várakozik a felvételre.

A Világörökségi listára kiemelkedő jelentőségű és egyetemes értéket képviselő kulturális és természeti helyszínek kerülhetnek fel, amelyek nem csak az adott ország, hanem az egész emberiség számára egyedi jelentőséggel bírnak. A világ kulturális és természeti örökségének védelméről szóló Világörökségi Egyezményt az UNESCO dolgozta ki és a szerződő államok 1972. november 16-án fogadták el. Az aláíró államok aktív részvételre kötelezik magukat legfontosabb természeti kincseik és műemlékeik megőrzésében. A helyszínek először a javaslati listára kerülnek fel, majd az UNESCO Világörökség Bizottsága évente egyszer dönt arról, hogy ezek közül melyik helyszín kerül fel a Világörökségi Listára. A nemzetközi szerződést 2014 augusztusáig 191 ország képviselői írták alá, köztük Észtország küldöttei 1995-ben.

Kulturális: Tallinn óvárosa (Toompeai vár, Szűz Mária-templom, Kiek in de Kök, Kövér Margó, Szentlélek-templom, Szent Miklós-templom, Szent Olaf-templom, Városháza, Toompea)| Struve földmérő vonal

Észtország a WikiMédiánszerkesztés 
Wikinews
Észt hírek angolul
Wikidézetek
Idézetek
Commons
Észt képek
Wikiforrás
Szabad forrásmunkák angolul
További portálokszerkesztés