Portál:Búr

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Búr portál

A búrok egy, a holland és flamand, kis részt hugenotta (francia), német és fríz származású telepesek összeolvadásából létrejött etnikai csoport volt, akik a 17. századtól Dél-Afrikában települtek le. A búr telepesek a holland nyelvből kialakult afrikaans nyelvet beszélték, amelybe a többi etnikum nyelvének elemei is beépültek, de hatással volt rá a fekete bennszülöttek nyelve is. Mai afrikaans nyelvű leszármazottaik az afrikánerek. A brit gyarmatosítók a búr háborúk (1880-81 és 1899-1902) során legyőzték a búrokat. A háború folyamán, hogy megtörjék az ellenállást, felégették a búr farmokat, a nőket és a gyermekeket pedig koncentrációs táborokba zárták. A legyőzöttek egy része elhagyta az országot. Az életben maradtakat ezután háttérbe szorították a közéletben, döntő többségük vidéki birtokára visszavonulva gazdálkodással foglalkozott.

A hónap képe

Az egyik brit, 4,7 hüvelykes löveg a Colensói csatában

A hónap eseményei

  • Az 1900. január 2324-e között lezajlott Spion Kop-i csatában a búrok a Spion Kopon ragadt, a brit főerőktől elszigetelt Lancasteri ezredet megtizedelték, így visszavonulásra kényszerítve a katonáit, amit (egyidejűleg) a főerők támadása zavart meg. A kavarodás tovább növelte a támadók veszteségeit, végül a britek teljes visszavonultak, amivel a csata véget ért.

A hónap személye

Willem Eduard Bok vagy W. Eduard Bok (Den Burg, Texel, 1846. június 28. - Johannesburg, 1904. november 1.) holland származású búr politikus, köztisztviselő, államférfi. A Transvaal Köztársaság első államtitkára (1880-1889). 1846. június 28-án született a hollandiai Texel környezetében, Den Burg városban. 20 évesen Angliába ment tanulni, később visszatért hazájába és értékesítési ügynökként kezdett dolgozni Zaandam városában. 30 éves korában Dél-Afrikába, a búrok által létrehozott Transvaal Köztársaságba ment. Megérkezése után nem sokkal barátságot kötött és csakhamar személyes bizalmasa lett Paul Krugernek, a transvaali politikai élet egyik meghatározó személyiségének. Az első búr háborút lezáró Majuba-hegyi csata (Búr győzelem) után kinevezték az állam első államtitkárává. 1904. november 1-jén hunyt el Johannesburgban.

Mivel segíthetsz!

Több módon is a Búr portál segítségére lehetsz:

További portálok

Üzenet hagyásához kattints ide!