Portál:Lengyelország

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
...
...
Witaj –
Isten hozott!

fejléc képek
...
Lengyelország-portál
...
Flag of Poland.svg Lengyelország (lengyelül Rzeczpospolita Polska) köztársaság Közép-Európában a Balti-tenger partján, amely a szárazföldön nyugaton Németországgal, délen Csehországgal és Szlovákiával, keleten Ukrajnával, Fehéroroszországgal és Litvániával, északon Oroszországgal (a Kalinyingrádi terület nevű exklávé révén) határos. Tengeri határ választja el Dániától és Svédországtól. Területe 312 685 km², népessége 38 626 349 fő. Fővárosa Varsó (lengyelül Warszawa). Hivatalos nyelve a lengyel. Coat of arms of Poland.png

A lengyel állam több mint 1000 éves. A 16. században, a Jagelló-dinasztia uralkodása idején, Lengyelország Európa egyik leggazdagabb és legerősebb országa volt. 1791. május 3-án a lengyel-litván unió elfogadta Lengyelország májusi alkotmányát, amely Európa első és a világ második írott alkotmánya volt. Röviddel később Lengyelországot felosztották szomszédai (Oroszország, Ausztria és Poroszország). Lengyelország 123 év után, 1918-ban nyerte vissza államiságát az első világháború lezárultával. A második világháború után a Szovjetunió befolyási övezetéhez tartozott. 1989-ben az ország második világháború utáni történetének első részlegesen szabad választásai zárták le a Szolidaritás (lengyelül Solidarność) mozgalom szabadság iránti törekvéseit. Lengyelország 1999-től a NATO, 2004-től az Európai Unió tagja.

A hónap szócikkeszerkesztés 
I. Mieszko fejedelem Aleksander Lesser képén

I. Mieszko (932992. május 25.), lengyel uralkodó, a mondai Siemomysł fia, a polán nevű lengyel törzs fejedelme (akikről Lengyelország – Polska – a nevét kapta).

Fontosságát nem csak az adja, hogy ő az első bizonyítottan valós személy a lengyel uralkodók közt, hanem az is, hogy ő térítette keresztény hitre a lengyeleket.

A Mieszko nevet csak később kapta, a korabeli források Mesco, Misico, Mesico, Msko és ezekhez hasonló neveken említik. (Egy dokumentumban a Dagome név – Dagome iudex – szerepel.)

Uralkodásának kezdetén a Balti-tengertől délre élő wieleták és voliniaiak, és szövetségesük, Wichman szász gróf elleni harcok kötötték le. Pogány nejeit elűzte és Dombrovka cseh keresztény hercegnővel kelt egybe. 964-ben megkeresztelkedett. Templomot építtetett Szent Györgynek Gnieznóban, 968-ban Poznańban pedig megalapította az első lengyel katedrálist. A katedrálist Szent Péternek szentelték. A város lett az első püspökség székhelye. A fejedelem Szent Adalbert prágai érseket és hittérítőt is támogatta.

A hónap képeszerkesztés 
Konstytucja kwietniowa dokument.jpg


Az 1935-ös áprilisi alkotmány első és utolsó oldala
Tudtad-e?szerkesztés 

…hogy Jan Matejko számos historikus képén megfestette önmagát, rendszerint a reneszánsz kori udvari bolond, Stańczyk alakjába bújva? Ilyen képe például a Szańczyk, valamint a Porosz hódolat. Utóbbi képén kétszer is szerepel a festő!

…hogy a világ első oktatási minisztériumát a XVIII. századi Lengyelországban hozták létre, többek közt Hugo Kołłątaj vezetésével?

…hogy a Szolidaritás (Solidarność) egykori vezetőjének, Lech Wałęsának a vezetékneve a wałęsać się igéből származik, amelynek jelentése „csavarogni, tekeregni, lófrálni”, és ezt a korabeli lengyel és szovjet állami propaganda ki is használta?

…hogy Európa sokáig legnagyobb mértékű kivándorlása az 1830-1831-es novemberi felkelést követő nagy emigráció volt, amikor csaknem 50 000 ember menekült el a Lengyelországot megszállva tartó oroszok elől?

…hogy 2014 óta a lengyel-magyar barátságra a Két tölgy című budapesti tűzfalfestmény is emlékeztet? A mű Stanisław Worcell lengyel író, politikus egy gondolatát dolgozza fel, aki Londonban Kossuth Lajos barátja volt.

…hogy Mieczysław Woroniecki herceg, az 1848-49-es szabadságharcunk kivégzett mártírja mindössze 24 évet élt?

…hogy a Mazurek Dąbrowskiego, amely ma Lengyelország hivatalos himnusza, eredetileg a Pieśń Legionów Polskich we Włoszech (Az olaszországi lengyel légiók dala) címet viselte? Eredeti szövegét Józef Wybicki írta 1797-ben, dallamát pedig Michał Ogiński komponálta. A Napóleon oldalán harcoló légiók parancsnoka Jan Henryk Dąbrowski volt.

…hogy Európa első kartális alkotmánya, a Május 3-i alkotmány a felvilágosodás kori Lengyelországban született?

...hogy Balassi Bálint sok versét lengyel dallamokra írta?

A projektszerkesztés 

Miben vehetsz részt?

Több módon is a Lengyelország-portál segítségére lehetsz:


Évfordulókszerkesztés 
Ma 2017. november 22., szerda van.

Lengyel évfordulók

január - február - március - április - május - június - július - augusztus - szeptember - október - november - december

Jan Matejko

november 1.:


november 5.:


november 7.:


november 11.:

 • 1918: Święto Niepodległości (A Függetlenség Ünnepe) – E napon nyerte vissza Lengyelország 123 év után államiságát.

november 15.:

 • 1954: E napon született Aleksander Kwaśniewski, lengyel politikus, aki 1995–2005 között Lengyelország köztársasági elnöke volt.

november 18.:


november 29.:

Lengyel kifejezésekszerkesztés 

Néhány alapvető kifejezés

 • Nazywam się XY. – XY vagyok.
 • Dzień dobry! – Jó reggelt! Jó napot!
 • Dobry wieczór! – Jó estét!
 • Dobranoc! – Jó éjszakát!
 • Dziękuję (bardzo)! – Köszönöm (szépen)!
 • Proszę! – Kérem! Szívesen!
 • Tak. – Igen.
 • Nie. – Nem.
 • (Nie) rozumiem. – (Nem) értem.
 • Przepraszam! – Elnézést!
 • Na zdrowie! – Egészségedre!
 • Smacznego – Jó étvágyat!


Üzenet hagyásához kattints ide!


Lengyelországgal kapcsolatos szócikkekszerkesztés 
Lengyelország a WikiMédiánszerkesztés 
Wikinews-logo.png Wikinews
Lengyelországi hírek angolul
Wikiquote-logo.svg Wikidézet
Idézetek
Commons-logo.svg Commons
Lengyel képek
Wikisource-logo.png Wikisource
Szabad forrásmunkák angolul
Wikibooks-logo.svg Wikikönyvek
Könyvek magyarul
További portálokszerkesztés 
Földrajz
Irodalom
Kultúrtörténet
Magyarország
Művészet
Sport
Társadalom
Technika
Természet
Történelem
Vallás
Wikipédia