Portál:Lengyelország

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
...
...
Witaj –
Isten hozott!

fejléc képek
...
Lengyelország-portál
...
Flag of Poland.svg Lengyelország (lengyelül Rzeczpospolita Polska) köztársaság Közép-Európában a Balti-tenger partján, amely a szárazföldön nyugaton Németországgal, délen Csehországgal és Szlovákiával, keleten Ukrajnával, Fehéroroszországgal és Litvániával, északon Oroszországgal (a Kalinyingrádi terület nevű exklávé révén) határos. Tengeri határ választja el Dániától és Svédországtól. Területe 312 685 km², népessége 38 626 349 fő. Fővárosa Varsó (Warszawa). Hivatalos nyelve a lengyel. Coat of arms of Poland.png

A lengyel állam több mint 1000 éves. A 16. században, a Jagelló-dinasztia uralkodása idején, Lengyelország Európa egyik leggazdagabb és legerősebb országa volt. 1791. május 3-án a lengyel-litván unió elfogadta Lengyelország májusi alkotmányát, amely Európa első és a világ második írott alkotmánya volt. Röviddel később Lengyelországot felosztották szomszédai (Oroszország, Ausztria és Poroszország). Lengyelország 123 év után, 1918-ban nyerte vissza államiságát az első világháború lezárultával és a győztes lengyel-bolsevik háborút követően. A második világháború után a Szovjetunió befolyási övezetéhez tartozott. 1989-ben az ország második világháború utáni történetének első részlegesen szabad választásai zárták le a Szolidaritás (Solidarność) mozgalom szabadság iránti törekvéseit. Lengyelország 1999-től a NATO, 2004-től az Európai Unió tagja.

A hónap szócikkeszerkesztés 
I. Mieszko fejedelem Aleksander Lesser képén

I. Mieszko (932992. május 25.), lengyel uralkodó, a mondai Siemomysł fia, a polán nevű lengyel törzs fejedelme (akikről Lengyelország – Polska – a nevét kapta).

Fontosságát nem csak az adja, hogy ő az első bizonyítottan valós személy a lengyel uralkodók közt, hanem az is, hogy ő térítette keresztény hitre a lengyeleket.

A Mieszko nevet csak később kapta, a korabeli források Mesco, Misico, Mesico, Msko és ezekhez hasonló neveken említik. (Egy dokumentumban a Dagome név – Dagome iudex – szerepel.)

Uralkodásának kezdetén a Balti-tengertől délre élő wieleták és voliniaiak, és szövetségesük, Wichman szász gróf elleni harcok kötötték le. Pogány nejeit elűzte és Dombrovka cseh keresztény hercegnővel kelt egybe. 964-ben megkeresztelkedett. Templomot építtetett Szent Györgynek Gnieznóban, 968-ban Poznańban pedig megalapította az első lengyel katedrálist. A katedrálist Szent Péternek szentelték. A város lett az első püspökség székhelye. A fejedelem Szent Adalbert prágai érseket és hittérítőt is támogatta.

A hónap képeszerkesztés 
Prussian Homage Stanczyk.jpg


Jan Matejkoː Porosz hódolat (részlet). Matejko több történeti tárgyú képén is megfestette önmagát, méghozzá úgy, hogy Stańczyk, az udvari bolond alakját kölcsönözte ehhez.
Tudtad-e?szerkesztés 

…hogy Lengyelország 2018-ban ünnepli függetlensége visszaszerzésének 100. évfordulóját, és ehhez a győzeleméhez a Polónia hadisegély révén Magyarország is hozzájárult, továbbgazdagítva a lengyel-magyar kapcsolatok ezeréves történelmét?

…hogy az Anjou-korban nemcsak Visegrádon, de Krakkóban is volt fontos királytalálkozó, s ennek emlékét őrzi a Ryneken a híres Wierzynek étterem?

…hogy a világ első oktatási minisztériumát a XVIII. századi Lengyelországban hozták létre, többek közt Hugo Kołłątaj vezetésével?

…hogy a Szolidaritás (Solidarność) egykori vezetőjének, Lech Wałęsának a vezetékneve a wałęsać się igéből származik, amelynek jelentése „csavarogni, tekeregni, lófrálni”, és ezt a korabeli lengyel és szovjet állami propaganda ki is használta?

…hogy Európa sokáig legnagyobb mértékű kivándorlása az 1830-1831-es novemberi felkelést követő nagy emigráció volt, amikor csaknem 50 000 ember menekült el a Lengyelországot megszállva tartó oroszok elől?

…hogy 2014 óta a lengyel-magyar barátságra a Két tölgy című budapesti tűzfalfestmény is emlékeztet? A mű Stanisław Worcell lengyel író, politikus egy gondolatát dolgozza fel, aki Londonban Kossuth Lajos barátja volt.

…hogy Mieczysław Woroniecki herceg, az 1848–49-es szabadságharcunk kivégzett mártírja mindössze 24 évet élt?

…hogy a Mazurek Dąbrowskiego, amely ma Lengyelország hivatalos himnusza, eredetileg a Pieśń Legionów Polskich we Włoszech (Az olaszországi lengyel légiók dala) címet viselte? Eredeti szövegét Józef Wybicki írta 1797-ben, dallamát pedig Michał Ogiński komponálta. A Napóleon oldalán harcoló légiók parancsnoka Jan Henryk Dąbrowski volt.

…hogy Európa első kartális alkotmánya, a Május 3-i alkotmány a felvilágosodás kori Lengyelországban született?

...hogy Balassi Bálint sok versét lengyel dallamokra írta?

A projektszerkesztés 

Miben vehetsz részt?

Több módon is a Lengyelország-portál segítségére lehetsz:


Évfordulókszerkesztés 
Ma 2018. december 16., vasárnap van.

Lengyel évfordulók

január - február - március - április - május - június - július - augusztus - szeptember - október - november - december

Ignacy Mościcki

december 1.:


december 2.:


Joseph Conrad

december 3.:

 • 1857: Joseph Conrad (Józef Teodor Nałęcz Konrad Korzeniowski) lengyel születésű brit regényíró születése.
 • 1977: Adam Małysz lengyel világbajnok síugró születése.

december 5.:


Robert Kubica

december 7.:


december 10.:


december 13.:


december 15.:

Lengyel kifejezésekszerkesztés 

Néhány alapvető kifejezés

 • Nazywam się XY. – XY vagyok.
 • Dzień dobry! – Jó reggelt! Jó napot!
 • Dobry wieczór! – Jó estét!
 • Dobranoc! – Jó éjszakát!
 • Dziękuję (bardzo)! – Köszönöm (szépen)!
 • Proszę! – Kérem! Szívesen!
 • Tak. – Igen.
 • Nie. – Nem.
 • (Nie) rozumiem. – (Nem) értem.
 • Przepraszam! – Elnézést!
 • Na zdrowie! – Egészségedre!
 • Smacznego – Jó étvágyat!
Tennivalókszerkesztés 

Evolution-tasks.png

 • Teendők a portálon: Hírek és Évfordulók szakaszok frissítése
 • Legutóbb elkészültek: Nizalowski Czeslaw Wladimir, Eva Jaslar, Mária-templom (Krakkó), Krakkói királytalálkozó, Nagy-Lengyelország konyhája,‎ Czarnkowi János, ‎Połanieci univerzálé, Czartoryski Múzeum, Kościuszko-halom, Fekete menet, Erdélyi körkép
 • Megírandó: Adam Jerzy Czartoryski (v)(1770-1861) lengyel politikus (Wikidata) (lengyelül) • dátum nélkül Jan Krukowiecki (v) • dátum nélkül Bonawentura Niemojowski (v) • dátum nélkül Maciej Rybiński (v) • dátum nélkül A Lengyel Köztársaság Önvédelme (v) • dátum nélkül Baloldaliak és Demokraták (v) • dátum nélkül Lengyel Családok Ligája (v) • dátum nélkül Michał Ogiński (v) • dátum nélkül A Lengyel Népköztársaság Alkotmánya (v) • dátum nélkül Lengyel építészek listája (v) • dátum nélkül Vajdaságok…
 • Bővítendő: Lengyelország, Lengyelország zászlaja, Lengyel Népköztársaság, Kis-Lengyelország, Második Lengyel Köztársaság, Nagy-Lengyelország, Jarosław Kaczyński, Jog és Igazságosság, Józef Piłsudski, Szolidaritás

 • Üzenet hagyásához kattints ide!


  Lengyelországgal kapcsolatos szócikkekszerkesztés 
  Lengyelország a WikiMédiánszerkesztés 
  Wikinews-logo.png Wikinews
  Lengyelországi hírek angolul
  Wikiquote-logo.svg Wikidézet
  Idézetek
  Commons-logo.svg Commons
  Lengyel képek
  Wikisource-logo.png Wikisource
  Szabad forrásmunkák angolul
  Wikibooks-logo.svg Wikikönyvek
  Könyvek magyarul
  További portálokszerkesztés 
  Földrajz
  Irodalom
  Kultúrtörténet
  Magyarország
  Művészet
  Sport
  Társadalom
  Technika
  Természet
  Történelem
  Vallás
  Wikipédia