Stegeborgi csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Stegeborgi csata
Konfliktus Svéd–lengyel háború (1598–99)
Időpont 1598. szeptember 8.
Helyszín Stegeborg, Östergötland tartomány, Svédország
Eredmény lengyel győzelem
Szemben álló felek
Herb Rzeczypospolitej Obojga Narodow.svg Lengyelország-Litvánia Svéd Királyság
Parancsnokok
Polish House of Vasa Coa.svg III. Zsigmond lengyel király Sweden-Flag-1562.svg Södermanland hercege (későbbi IX. Károly)
Szemben álló erők
6000 fő
lengyelek mellett németek és magyarok
18 000 fő
Veszteségek
300 fő 5000 fő
é. sz. 58° 26′ 03″, k. h. 16° 35′ 54″Koordináták: é. sz. 58° 26′ 03″, k. h. 16° 35′ 54″

A stegeborgi csata 1598. szeptember 8-án lezajlott csata a III. Zsigmond lengyel király vezette lengyel és Södermanland hercege (későbbi IX. Károly) vezette svéd seregek között a svédországi Stegeborg mellett.

A Vasa-házból III. Zsigmond lengyel királyt Svédország uralkodójává is meg tették. Zsigmond ellenben a skandináv országot Krakkóból irányította, itteni kormányzójává rokonát, Södermanland hercegét tette meg, hogy mindenben az ő utasítása szerint járjon el. Svédország ellenben evangélikus volt, addig a király katolikus. Ez még ugyan a legkevesebb probléma lett volna, de Zsigmond megkezdte Svédországban a rekatolizációt. Södermanland hercege ellenben elkötelezett protestáns volt, s a Zsigmonddal szembe került svéd nemességet maga mellé állítva lázadást robbantott ki az országban. Zsigmond hajóra szállt, hogy helyreállítsa hatalmát Svédországban. Főleg lengyelekből álló seregében nagyszámban voltak magyar és német katonák.

Szeptember 8-án Stegeborg mellett Södermanland hercege mintegy 18 ezer fős svéd sereggel ütközött meg Zsigmond király háromszor kisebb hadával. A csatában a lengyel lovasság támadásával lerohanta a svédeket, akik közül ötezren estek el. Győzelme után a királyhoz több ezer svéd is csatlakozott, viszont alig több mint két héttel Linköping mellett a számbelileg kisebb svédek legyőzték a stångebroi csatában a lengyeleket, s Zsigmond elvesztette a svéd trónt.