Józef Piłsudski

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Józef Klemens Piłsudski
Jozef Pilsudski1.jpg
Született 1867. december 5.
Zułów,
Meghalt 1935. május 12. (67 évesen)
Lengyelország Varsó,
Sírhely Waweli székesegyház
Nemzetisége Lengyelország Lengyel
Kitüntetései
Gyermekei
  • Jadwiga Piłsudska
  • Wanda Piłsudska
Szülei Józef Wincenty Piłsudski
Iskolái Harkivi Egyetem

Józef Klemens Piłsudski aláírása
Józef Klemens Piłsudski aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Józef Klemens Piłsudski témájú médiaállományokat.

Józef Klemens Piłsudski (Zułów, 1867. december 5.Varsó, 1935. május 12.) lengyel államférfi, marsall, tábornagy, a Második Lengyel Köztársaság első államfője (1918–1922), majd az 1926–1935 közötti tekintélyuralmi rendszer irányítója, a hadsereg vezetője. Nemesi családba született, melynek tradíciói a Litván Nagyfejedelemség és a Lengyel–Litván Nemzetközösség korába nyúltak vissza. Az első világháború közepétől haláláig Piłsudski komoly befolyással bírt a lengyel politikára, és fontos alakja volt az európai politikának is. Nagymértékben neki köszönhető, hogy Lengyelország 1918-ban, felosztása után 123 évvel visszanyerte függetlenségét.

Életrajza[szerkesztés]

Fiatalkora[szerkesztés]

Piłsudski diákkorában

Józef Pilsudski 1867. december 5-én született a család földbirtokán Zulówban (ma Zalavas, Litvánia). A terület a Lengyel–Litván Unió felosztását megelőzően a Litván Nagyfejedelemség része volt. Az elszegényedett nemesi család a lengyel hazafias tradíciókat ápolta, és lengyeleknek vagy ellengyelesedett litvánoknak tartották őket. A család második fiúgyermeke volt Józef. A wilnói (ma Vilnius) orosz gimnáziumba járt. Nem volt különösen szorgalmas tanuló. Kisfiúként édesanyja, Maria Bilewicz tanított neki lengyel történelmet és irodalmat, mely tárgyak oktatását az orosz hatóságok tiltották. A család nehezményezte az orosz kormány oroszosító politikáját. Édesapja, Józef harcolt az 18631864-es januári felkelésben az orosz megszállás ellen. A fiatal Józef mélységes ellenérzést táplált a kötelező orosz ortodox istentiszteletekkel szemben, és ez nem csak a cár és az Orosz Birodalom ellen szólt, hanem az egész – általa jól ismert – orosz kultúra ellen is.

Politikai pályája[szerkesztés]

Valószínűleg már 1887-es szibériai száműzetése előtt katonának állt. Visszatértekor belépett a Szocialista Pártba, majd 1905-ben megalapította a Harci Szövetséget. Ezen szervezet a lengyel emberek katonai kiképzését és a lövészegyletek létrejöttét támogatta.

Politikai életének korai szakaszában befolyásos tagja volt a Lengyel Szocialista Pártnak, melynek később vezetője is lett. Úgy tartotta, hogy az Orosz Birodalom a lengyel függetlenség legfőbb akadálya. Lengyel légiókat hozott létre, melyek az első világháborúban az Osztrák–Magyar Monarchia és Német Császárság mellett harcoltak Oroszország ellen. Az első világháború után a lengyel csapatok vezetésével bízták meg a lengyel–szovjet háború (1919–1921) alatt.

1923-ban, amikor a lengyel kormányban Piłsudski fő ellenfelei, a Nemzeti Demokrata Párt tagjai kerültek túlsúlyba, visszavonult az aktív politikától. Azonban 3 évvel később, 1926 májusában puccsal Lengyelország de facto diktátora lett. 1935-ös haláláig főként a hadüggyel és külüggyel foglalkozott.

Halála[szerkesztés]

1935. május 12-én Varsóban halt meg a lengyel állam újjáteremtője, a függetlenségi harc legendás vezetője, akit sokan bíráltak, de politikájának helyességét senki sem vonta kétségbe. Ezt bizonyítja az is, hogy a későbbi kormányok az általa elindított politikát követték.

Emlékezete[szerkesztés]

  • Halála után a személyét még nagyobb tisztelet övezi. Sokan tartották életében nacionalistának, diktatúrára törőnek, de végül mindenki elismerte igaz hazafiságát, hazaszeretetét és államteremtő tevékenységének helyességét.

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Buskó András (szerk.). Budapesti lengyel emlékhelyek, Lengyel emlékhelyek (pdf), Budapest: Wysocki légió (hagyományörző egyesület), 100. o (2003). Hozzáférés ideje: 2016. január 18. 

Források[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Józef Piłsudski témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]