Józef Piłsudski

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Józef Klemens Piłsudski
Jozef Pilsudski1.jpg
Született 1867. december 5.
Zułów,
Meghalt 1935. május 12. (67 évesen)
Lengyelország Varsó,
Sírhely Waweli székesegyház
Nemzetisége Lengyelország Lengyel
Kitüntetései
Gyermekei Wanda Piłsudska

Józef Klemens Piłsudski aláírása
Józef Klemens Piłsudski aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Józef Klemens Piłsudski témájú médiaállományokat.

Józef Klemens Piłsudski (Zułów, 1867. december 5.Varsó, 1935. május 12.) lengyel államférfi, marsall, tábornagy, a Második Lengyel Köztársaság első államfője (1918–1922), majd az 1926–1935 közötti tekintélyuralmi rendszer irányítója, a hadsereg vezetője. Nemesi családba született, melynek tradíciói a Litván Nagyhercegség és a Lengyel–Litván Nemzetközösség korába nyúltak vissza. Az első világháború közepétől haláláig Piłsudski komoly befolyással bírt a lengyel politikára, és fontos alakja volt az európai politikának is. Nagymértékben neki köszönhető, hogy Lengyelország 1918-ban, felosztása után 123 évvel visszanyerte függetlenségét.

Életrajza[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fiatalkora[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Piłsudski diákkorában

Józef Pilsudski 1867. december 5-én született a család földbirtokán Zulówban (ma Zalavas, Litvánia). A terület a Lengyel–Litván Unió felosztását megelőzően a Litván Nagyfejedelemség része volt. Az elszegényedett nemesi család a lengyel hazafias tradíciókat ápolta, és lengyeleknek vagy ellengyelesedett litvánoknak tartották őket. A család második fiúgyermeke volt Józef. A wilnói (ma Vilnius) orosz gimnáziumba járt. Nem volt különösen szorgalmas tanuló. Kisfiúként édesanyja, Maria Bilewicz tanított neki lengyel történelmet és irodalmat, mely tárgyak oktatását az orosz hatóságok tiltották. A család nehezményezte az orosz kormány oroszosító politikáját. Édesapja, Józef harcolt az 18631864-es januári felkelésben az orosz megszállás ellen. A fiatal Józef mélységes ellenérzést táplált a kötelező orosz ortodox istentiszteletekkel szemben, és ez nem csak a cár és az Orosz Birodalom ellen szólt, hanem az egész – általa jól ismert – orosz kultúra ellen is.

Politikai pályája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Valószínűleg már 1887-es szibériai száműzetése előtt katonának állt. Visszatértekor belépett a Szocialista Pártba, majd 1905-ben megalapította a Harci Szövetséget. Ezen szervezet a lengyel emberek katonai kiképzését és a lövészegyletek létrejöttét támogatta.

Politikai életének korai szakaszában befolyásos tagja volt a Lengyel Szocialista Pártnak, melynek később vezetője is lett. Úgy tartotta, hogy az Orosz Birodalom a lengyel függetlenség legfőbb akadálya. Lengyel légiókat hozott létre, melyek az első világháborúban az Osztrák–Magyar Monarchia és Német Császárság mellett harcoltak Oroszország ellen. Az első világháború után a lengyel csapatok vezetésével bízták meg a lengyel–szovjet háború (1919–1921) alatt.

1923-ban, amikor a lengyel kormányban Piłsudski fő ellenfelei, a Nemzeti Demokrata Párt tagjai kerültek túlsúlyba, visszavonult az aktív politikától. Azonban 3 évvel később, 1926 májusában puccsal Lengyelország de facto diktátora lett. 1935-ös haláláig főként a hadüggyel és külüggyel foglalkozott.

Halála[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1935. május 12-én Varsóban halt meg a lengyel állam újjáteremtője, a függetlenségi harc legendás vezetője, akit sokan bíráltak, de politikájának helyességét senki sem vonta kétségbe. Ezt bizonyítja az is, hogy a későbbi kormányok az általa elindított politikát követték.

Emlékezete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Halála után a személyét még nagyobb tisztelet övezi. Sokan tartották életében nacionalistának, diktatúrára törőnek, de végül mindenki elismerte igaz hazafiságát, hazaszeretetét és államteremtő tevékenységének helyességét.

Képgaléria[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Buskó András (szerk.). Budapesti lengyel emlékhelyek, Lengyel emlékhelyek (pdf), Budapest: Wysocki légió (hagyományörző egyesület), 100. o (2003). Hozzáférés ideje: 2016. január 18. 

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Józef Piłsudski témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]