Hadiérem (Franciaország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hadiérem
Adományozza Franciaország államfője
Típuskatonai érdemrend
Kaphatjákfrancia és velük szövetséges katonai személyek
Indoklása harcban tanúsított bátorságért vagy hosszú szolgálatért
Státuszaktív
Statisztikák
Alapítás dátuma1852. január 22.
Viselési sorrend
Magasabb rangú kitüntetésFelszabadítási Érdemrend
Alacsonyabb rangú kitüntetésNemzeti Érdemrend

A Wikimédia Commons tartalmaz Hadiérem témájú médiaállományokat.

A Hadiérem (franciául Médaille militaire) a Francia Köztársaság államfője által adományozott katonai kitüntetés. Ez Franciaország harmadik legmagasabb állami kitüntetése, és mivel a Becsületrendet civilek is megkaphatják, a Felszabadítási Érdemrendet pedig csak a második világháború idején osztották, gyakorlatilag az ország legmagasabb, kizárólag katonai érdemrendje.

Története[szerkesztés]

Az egyfokozatú kitüntetést 1852. január 22-én alapította III. Napóleon a Második Francia Köztársaság elnökeként, röviddel az 1851-es elnöki puccs után. A Hadiérmet olyan altisztek számára hozták létre, akik bátran viselkedtek a harcban vagy hosszú ideig szolgáltak a hadsereg kötelékében. Ma a fegyveres erők olyan tagjai kaphatják, akik nem tisztek (vagyis tisztesek, tiszthelyettesek, zászlósok stb.) Ezenkívül a főparancsnokként szolgáló tábornokok és tengernagyokat is kitüntethetik vele, amennyiben már rendelkeznek a Becsületrend nagykeresztjével.[1] Az első 48 kitüntetett 1852. március 22-én vehette át az érmet a Louvre-ban.

Az első világháború során 185 ezer Hadiérmet osztottak ki,[2] közvetlenül utána pedig még 58 ezret. 1923-ban a kormány a harcokban elesett katonáknak még körülbelül egymillió Hadiérmet ítélt meg (összehasonlításul, a háborúban 1 millió 400 ezer francia katona esett el és 3 millió sebesült meg). 1923. június 1-én 320 255 élő kitüntetettet tartottak nyilván.[3] A világháború után ideiglenesen sebesülési éremként is funkcionált.[1]

A második világháború során mintegy félmillióan kapták meg a Hadiérmet.

Nők először 1859. június 17-én lettek kitüntetve, a gyarmati zuávok hadtápjánál szolgáló Mme Rossini (lánykori nevén Jeanne Marie Barbe) és Mme Trimoreau (Madeleine Dagobert) kapták az érdemrendet.

Franciákon kívül szövetséges katonákat is kitüntettek, legkorábban már az 1853-1856-os krími háborúban briteket. Ez a hagyomány később is folytatódott, legnagyobb mértékben a második világháborúban kaptak Hadiérmet brit és amerikai katonák. A főparancsnoki éremben a szövetséges Winston Churchill, Franklin Delano Roosevelt és Josip Broz Tito is részesült.

Katonákon kívül ritka esetekben teljes egységek is megkaphatják a kitüntetést, ilyenkor rajza megjelenik az egység zászlaján.

Leírása[szerkesztés]

A Hadiérem egy 28 mm átmérőjű ezüst babérkoszorú által körbefogott arany érme, amelyen a Francia Köztársaság megszemélyesítője, Marianne balra forduló profilja látható. A kitüntetés legelső változatára még III. Napóleon arcképét helyezték el. Az érme peremén sötétkék zománcalapon a "RÉPUBLIQUE FRANÇAISE" (franciául Francia Köztársaság) arany felirat látható, valamint három ötágú csillag. A Negyedik Köztársaság alatt kiadott Hadiérmeken csak egy csillag található, a Harmadik Köztársaságin pedig két csillag közé fogott 1870-es szám. Az 1852-es első változaton a felirat "LOUIS-NAPOLEON", mellette egy csillag és két virág. Az 1852-es verzión az érme egy ezüstsasról függött; ezt valamennyi köztársasági érmen egy mellvértből, horgonyból, két keresztbe tett ágyúból, kardokból és csatabárdból álló kompozíció helyettesíti. A hátoldal minden változatnál azonos, a sima felületre a "VALEUR ET DISCIPLINE" (bátorság és fegyelem) feliratot vésték három sorban.[1]

A kitüntetés szalagja 37 mm széles sárga selyemszalag, mindkét oldalán 6 mm széles zöld sávval. Gyakorlatilag azonos az itáliai Vaskoronarendével, amelyet a Hadiérem felváltott Franciaországban.

Második Császárság
1852–1870
Harmadik Köztársaság
1870–1940
Negyedik Köztársaság
1946–1958
Ötödik Köztársaság
1958–
Hátoldal


Nevezetes kitüntetettek[szerkesztés]

Eugene Bullard

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Guide pratique des décorations françaises actuelles. Paris: LAVAUZELLE, 51–58. o. (2003). ISBN 2-7025-1030-2 
  2. historique de la société d'entraide des médaillés militaires. [2016. március 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 6.)
  3. Chancellerie de la Légion d'honneur, 24 octobre 1923 Ministère de la culture

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Médaille militaire című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.