Jacob Louis van Deventer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sir Jacob Louis van Deventer
Született 1874. július 18.
Flag of the Orange Free State.svg Oranje Szabadállam
Meghalt 1922. augusztus 17.
Red Ensign of South Africa (1912–1951).svg Dél-afrikai Unió
Állampolgársága dél-afrikai
Nemzetisége Flag of the Orange Free State.svg búr
Fegyvernem gyalogság
Rendfokozata tábornok
Csatái első világháború
Kitüntetései
  • Knight Commander of the Order of the Bath
  • Companion of the Order of St Michael and St George

Sir Jacob Louis van Deventer (Oranje Szabadállam, 1874. – Dél-afrikai Unió, 1922. ?) búr katona, gerillavezér, majd a Dél-afrikai Unió tábornoka az első világháború idején.

Élete[szerkesztés]

Van Deventer az Oranje Szabadállam területén született az 1870-es évek első felében, Dél-Afrikában. A Második búr háború idején az egyik búr gerillacsapat vezetője. A vereség után néhány évvel létrejött új állam, a Dél-afrikai Unió hadseregének egyik vezető főtisztje lett, tábornoki rangban szolgált.

Az első világháború kitörésével a Dél-afrikai Unió is fegyvert fogott, mint a Brit Nemzetközösség tagja. Deventer először 1914-1915. között Német Délnyugat-Afrikában szolgált. Az ő általa vezetett dél-afrikai csapatok verték meg a búrok vezette Maritz-felkelés támogatására betörő német csapatokat a kakamasi csatában. A Délnyugat-afrikai hadjáratot követően részt vett a dél-afrikai katonák Német Kelet-Afrikába elleni hadjáratában. Itt ironikusan a búr gerillavezérnek a gerilla hadviselés egyik nagy mesterével, a német nemes Paul von Lettow-Vorbeckkel kellett megküzdenie. Deventernek sikerült eredményeket elérnie a németek ellen harcolva, azonban a Kelet-Afrikában megmaradt német erők a háború végéig kitartottak és csak a fegyverszünet után adták meg magukat.

Van Deventert szolgálataiért lovaggá ütötték és a háború után 1922-ben halt meg.

Források[szerkesztés]

  • Életrajza (angol nyelven). (Hozzáférés: 2012. november 11.)