Ugrás a tartalomhoz

Constantin Prezan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Constantin Prezan
Született1861. január 27.[1]
Butimanu
Meghalt1943. augusztus 27. (82 évesen)
Schinetea
SírhelySchinetea
Állampolgárságaromán
Nemzetiségeromán
Rendfokozatamarsall
Csatáielső világháború
Kitüntetései
Iskolái
  • Military School of Infantry and Cavalry
  • École d'application de l'artillerie et du génie
A Wikimédia Commons tartalmaz Constantin Prezan témájú médiaállományokat.

Constantin Prezan (Butimanu, 1861. január 26.Schinetea, 1943. augusztus 27.) román nemzetiségű katonatiszt az első világháború idején, egyike a román hadsereg 3 marsalli ranggal felruházott katonatisztjének.

Élete[szerkesztés]

1877. szeptember 1-én beiratkozott a bukaresti gyalogsági és lovassági iskolába. 18831886 között elvégezte a Tüzérségi Iskolát is. Két év múlva ezredesi rangban tanár lett a lovassági iskolában, egyúttal Bukarest városparancsnoka is volt. Az 1916-os erdélyi hadjáratban az északi IV. hadsereg parancsnoka volt, ezt a tisztségét november 9-ig töltötte be. november 1113. között az I. Hadsereg parancsnoka volt.

Ő készítette el az 1917-es védekező hadműveletek tervét, amelynek eredményeként sikerült a románoknak győzelmet aratni a mărășești-i, mărăști-i és ojtozi csatában.

A háború után a Román Hadsereg vezérkari főnöke volt, 1918-1920 között. 1930-ban korábbi vetélytársával, Alexandru Averescu tábornokkal együtt megkapta a marsalli rangot.

1943. augusztus 27-én halt meg a Vaslui megyei Schinetea-ban.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Constantin Prezan című román Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

  1. https://pantheon.world/profile/person/Constantin_Prezan, Constantin Prezan, 2017. október 9.