Portál:Érd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


A 6-os út Érden.jpg6-os út (Érd).JPG6-os út - Balatoni út körforgalom.jpgDuna utca (Érd).jpgSulák-patak.jpg


Üdvözlünk  

PortálVitalapCikkekJavaslatok

Blason ville hu ÉRD.svg
Üdvözlünk az Érd-portálon! Ezen a portálon megtalálhatsz mindent Érdről, nevezetességeiről, városrészeiről, történetéről, alapítóiról és minden másról, ami Érdről szól.

Ajánló: ÉrdÉrdligetÓfaluMagyar Földrajzi MúzeumKutyavár
Érd  

Érd (németül Hanselbeck, horvátul Andzabeg) megyei jogú város a budapesti agglomerációban, Pest megyében. A Duna-parti település Tárnok-tól keletre, Diósdtól nyugatra terül el a Tétényi-fennsík és az Érdi-tető dombokkal tagolt vidékén. Érdliget és Ófalu a Duna egykori árterületén fekszik.

Érd 1979 óta város, 2006 óta megyei jogú város. A nagy kiterjedésű település kerületekre oszlik. Főbb részei: Tusculanum, Érdliget, Ófalu-Óváros (a Dunánál), Érd-Parkváros, Postás-telep, Újfalu (Erzsébetváros), Újtelep.

Koordináták: é. sz. 47,37837°, k. h. 18,92200°

Tovább a szócikkhez…

Érd nevezetességei  

Érden is található egy minaret, ez Ófaluban van. Nem messze tőle van a Szapáry-kastélyrom, a Kálvária-hegy és a Kakukk-hegy. Érdligeten van a Kutyavár és a Berza-kert. Ezektől nyugatra, a Tusculanum nevű városrészben van a Harangjáték (Érd), a Magyar Földrajzi Múzeum és több szép, nagy tér is. Érd nyugati részén van a Czabai-kert és a Fundoklia-völgy.

MinaretSzapáry-kastélyromKálvária-hegyKakukk-hegyKutyavárBerza-kertHarangjátékMagyar Földrajzi MúzeumCzabai-kertFundoklia-völgy


Cikkajánló  
Duna utca (Érd).jpg

Érdliget Érd megyei jogú város keleti része, Budapest határa mellett található, az Érdi kistérség része. Déli és nyugati határán Érd többi városrésze van, keleti határán Budapest (Nagytétény), északi hatátán pedig Diósd. A Duna mellett van.

Érdről, Százhalombattáról és Budapestről egyaránt megközelíthető a 6-os úton. Vasút szempontjából is igen szerencsés, a belvárosában található Érdliget megállóhely, budapesti határán Nagytétény-Érdliget megállóhely, valamint a többi városrésszel való határán Érd alsó állomás és Érd felső megállóhely. Ezek mindegyike a 30-as vasútvonal része, de Érdligeten és Érd felsőn a 40-es vasútvonal is áthalad.

Tovább a szócikkhez…

Képajánló  
A 6-os út Érden.jpg
A 6-os út
További képek
További portálok  
Földrajz
Irodalom
Kultúrtörténet
Magyarország
Művészet
Sport
Társadalom
Technika
Természet
Történelem
Vallás
Wikipédia
  • Érd Érd-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap