Czartoryski Múzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Czartoryski Múzeum
A krakkói Czartoryski Múzeum egyik épülete
A krakkói Czartoryski Múzeum
egyik épülete
A múzeum adatai
Elhelyezkedés Krakkó
Lengyelország
Cím  Lengyelország, Krakkó
Alapítva 1796
Megnyílt 1878
Elhelyezkedése
Czartoryski Múzeum (Óváros (Krakkó))
Czartoryski Múzeum
Czartoryski Múzeum
Pozíció Óváros (Krakkó) térképén
é. sz. 50° 03′ 53″, k. h. 19° 56′ 24″Koordináták: é. sz. 50° 03′ 53″, k. h. 19° 56′ 24″
A Czartoryski Múzeum weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Czartoryski Múzeum témájú médiaállományokat.

A Czartoryski Múzeum (lengyelül: Muzeum Książąt Czartoryskich w Krakowie) az egyik legrégebbi lengyel múzeum. Elődje az 1801-ben Izabela Czartoryska hercegnő által létrehozott gyűjtemény volt Puławyban, amit 1831-ben háborús körülmények miatt Párizsba menekítettek, majd 1878-ban Krakkóba költöztettek.

A múzeum 1992-től a Czartoryski Alapítvány (Fundacja Książąt Czartoryskich) tulajdonában volt és a krakkói Nemzeti Múzeum működtette. 2016. december 29-én a lengyel állam megvásárolta az alapítványtól a gyűjteményt és valamennyi épületét 100 millió euró értékben. A vételár a valódi értékhez képest jelképes volt.

A múzeum a XIII-XVIII. századi európai festészet és az európai, valamint iszlám iparművészet alkotásait, továbbá irodalmi és történelmi dokumentumokat gyűjt. Legértékesebb darabja Leonardo da Vinci Hölgy hermelinnel című képe.

Története[szerkesztés]

Alapítás[szerkesztés]

Izabela Czartoryska hercegnő az 1805-ben magyar honfiúsítást nyert Adam Kazimierz Czartoryski[1],[2] herceg felesége volt. 1801-ben nyitotta meg Puławyban a Szibüllák temploma (Świątynia Sybilli) nevű magánmúzeumát. Gyűjteményét az 1830-ban kitört novemberi felkelés idején feldúlták és részben megsemmisült, illetve egyes darabjait az oroszok elkobozták. Nagyobb részét azonban sikerült megmenteni. Párizsba, a Hôtel Lambertbe szállították, ami az emigrációba kényszerült Czartoryski család lakhelye és a nagy emigráció (Wielka Emigracja) egyik politikai központja volt.

1870-ben Izabela unokája, Władysław Czartoryski herceg úgy döntött, hogy a gyűjteményt Krakkóban helyezi el. 1876-ban sikerült a múzeumot hazaköltöztetnie. Ugyanebben az évben a család hatalmas könyvgyűjteményét, a Czartoryski Könyvtárat (Biblioteka Czartoryskich) a városnak adományozta. A múzeum első otthona a Városi Arzenál (Arsenał Miejski) lett. Az épületet a városi hatóság adta a múzeum céljaira. A herceg később további épületeket vásárolt hozzá, melyeket Albert Bitner, Wandalin Beringer és Zygmunt Hendel építészek egységes épületegyüttessé alakítottak át. A rekonstrukció 1879 és 1901 között zajlott. Az elkészült épületszárnyakat 1880-tól folyamatosan adták át és nyitották meg a látogatók előtt. Közben a herceg a közeli Flórián-kapuban családi kápolnát rendezett be, hogy megmentse az épületet a bontástól.

A világháború pusztításai[szerkesztés]

A második világháború kitörésekor a gyűjtemény legértékesebb darabjait a sieniawai palotában rejtették el. 1939. szeptember 16-án vagy 17-én azonban a németek tudomást szereztek a rejtekhelyről és megkezdődött a gyűjtemény kifosztása. A védelmet szolgáló ládákat összetörték, s számos műtárgyat megrongáltak úgy, hogy a földre dobálták őket. Végérvényesen elpusztult a királyi ékszerdobozba (Szkatuła Królewska) tartozó 64 db olyan tárgy (ékszerek, órák, miniatúrák), amelyek lengyel királyokhoz kötődtek. A királyi ékszerdoboz Izabela Czartoryska gyűjtése és a Szibüllák szentélyének legfontosabb kiállítási darabja volt. Eltűnt továbbá 156 db ókori ötvösművészeti tárgy, 104 db modern ötvösművészeti alkotás, valamint 375 db arany pénzérme. Krakkó német megszállása alatt a fosztogatás folyamatos volt. A háború után a Lengyel Népköztársaság kitartó erőfeszítéseinek köszönhetően a legtöbb dolog visszakerült a helyére. A végleg eltűnt műalkotások közül a legértékesebb Raffaello Fiatal férfi képmása (Portret młodzieńca) című festménye.

Napjainkban[szerkesztés]

1950-ben a múzeum a krakkói Nemzeti Múzeum részévé vált, a műkincsek és az épületek tulajdoni viszonyai azonban rendezetlenek maradtak. 1991-ben Marek Rostworowski lengyel kulturális miniszter, aki korábban sok éven át a gyűjtemény kurátora volt, kezdeményezte a jogi helyzet rendezését. Ennek során Adam Karol Czartoryski Spanyolországban élő herceg a tulajdonosi feladatok ellátására megalapította a Czartoryski Alapítványt, a technikai és kurátori feladatokra pedig a krakkói Nemzeti Múzeum kapott megbízást.

2010-ben a múzeumot bezárták nagyjavítási munkák miatt. A felújítás napjainkban is tart, valószínűleg 2019-2020-ban fog elkészülni és újra kinyitni a múzeum.

2016. december 29-én titkos tárgyalások után Adam Karol Czartoryski herceg eladta a lengyel államnak a múzeum gyűjteményét és épületeit jelképes 100 millió euró vételárért. A Czartoryski Alapítvány vezetősége ezt követően lemondott.

Ókori művészet[szerkesztés]

Az ókori szépművészeti gyűjtemény a régi Városi Arzenálban kapott helyet. Egyiptomi, görög, etruszk és római kulturális emlékeket őriz a K. e. III. évezredtől a K. u. IV. századig.

Európai festészet[szerkesztés]

A nyugat-európai festészeti osztály többek között az alábbi művészek képeit őrzi:

Külső kapcsolatok[szerkesztés]

Kapcsolódó oldalak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Herczeg Csartorinszky Ádám magyar honfiuvá fogadtatik. 1805. évi VI. törvénycikk. Archiválva 2017. április 9-i dátummal a Wayback Machine-ben 1000ev.hu
  2. A herceg, illetve később a család részt vett a magyar közéletben, támogatta például a Ludovika építését. Lásd: A katonai Ludovika-akadémiáról. 1808. évi VII. törvénycikk. Archiválva 2017. április 9-i dátummal a Wayback Machine-ben 1000ev.hu

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Muzeum Książąt Czartoryskich w Krakowie című lengyel Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.