MKS Cracovia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Cracovia
Csapatadatok
Teljes csapatnév Miejski Klub Sportowy Cracovia Sportowa Spółka Akcyjna
SzékhelyKrakkó, Lengyelország
Alapítva1906. június 13.
Klubszínek piros-fehér
Stadion Stadion Cracovii (Józef Piłsudski)
(15 114 férőhely)
Vezetőedző lengyel Michał Probierz
Elnök lengyel Janusz Filipiak
Bajnokság Ekstraklasa
Nemzeti sikerek
lengyel Bajnok5 alkalommal
lengyel Kupagyőztes1 alkalommal
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Hivatalos honlap
Cracovia honlapja

A MKS Cracovia SSA[1] egy lengyel labdarúgócsapat, melynek székhelye Krakkóban, Lengyelországban található. A Cracovia a legidősebb lengyel klub, melyet 1906 június 13-án alapítottak. Ugyan Lwówban már voltak pár évvel idősebb csapatok, de Lwów városát 1939. szeptemberében a szovjetek megszállták és elfoglalták. Ma Ukrajnához tartozik.

Ötszörös lengyel bajnok: (1921, 1930, 1932, 1937, 1948).

Története[szerkesztés]

Cracovia 1921

A krakkói futball korai éveiben összekapcsolódott Henryk Jordan nevével, aki a Nagy-Britanniában eltöltött idő után visszatért szülővárosába és az ott élő fiatalságnak bemutatta a labdarúgást. Jordan nagy támogatója volt mindenféle sporttevékenységnek. 1889. március 12-én megalapította a Krakkói Játékok Parkját, amit a fiatalság csak Jordan Parkjának hívott. Később adottságaik szerint szakosztályokra választotta szét a fiatalokat, így teremtve meg a profi labdarúgás alapjait.

Azonban nem Krakkó volt a lengyel labdarúgás táptalaja. 1894. július 14-én Lwowban Lwow és Krakkó játszott egymás ellen és a hazai csapat bizonyult jobbnak, aki 1-0-ra nyert Wlodzimierz Chomicki góljával.

A következő pár évben kiderült, hogy a futball itt is lassan felemelkedik az elismert sportágak közé. A labdarúgás hamar közkedvelt sportággá vált az egyetemisták körében és 1903-ban egy csoport klubot alapított Slawa Lwow néven (a nevet később Czarni Lwowra változtatták). Így alakult meg az első lengyel futballklub.

1904-ben lwowi egyetemisták egy csoportja egyidőben Eugeniusz Piasecki professzorral Krakkóba utazott bemutatójátékot játszani. A meccs vége 0-4 lett a krakkóiak javára és ez messzemenő következtetésekre adott okot a krakkói fiatalok ügyességét illetően.

1906. június 4-e döntő fontosságú dátum a krakkói futball történetében. Ezen a napon két osztályozó mérkőzést játszottak az egyetemi csapatok. Ezeket a meccseket még az újságokban is meghirdették. A 'Czarni Lwow' legyőzte a 'Bialo-Czerwoni' csapatát, és a 'IV Gymnasium' legyőzte az 'Akademicy't. A krakkói szurkolók nagyon meglepődtek, mert először láttak valódi futballfelszerelést, amikben a Lwow játékosai érkeztek Krakkóba. Eldöntötték, hogy ők is profi felszereléssel, profi szinten űzik ezt a sportágat. 1907-ben megalapították a Cracoviát.

Sikerek[szerkesztés]

Ekstraklasa:

Lengyel kupa:

  • győztes: (1) 2020
  • Elődöntős: (2) 1962, 2007

Lengyel labdarúgó-szuperkupa:

  • győztes: (1) 2020

Lengyel Ligakupa:

  • Döntős: (1) 1952

Ismertebb játékosok[szerkesztés]

Stadion[szerkesztés]


Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Cracovia
A Wikimédia Commons tartalmaz MKS Cracovia témájú médiaállományokat.