Stanisław Wyspiański Múzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Stanisław Wyspiański Múzeum
A régi magtár a múzeum székhelye
A régi magtár a múzeum székhelye
ElhelyezkedésÓváros
Lengyelország
Alapítva1983. november 28.
Elhelyezkedése
Stanisław Wyspiański Múzeum (Lengyelország)
Stanisław Wyspiański Múzeum
Stanisław Wyspiański Múzeum
Pozíció Lengyelország térképén
é. sz. 50° 03′ 48″, k. h. 19° 56′ 09″Koordináták: é. sz. 50° 03′ 48″, k. h. 19° 56′ 09″
Térkép
A Stanisław Wyspiański Múzeum weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Stanisław Wyspiański Múzeum témájú médiaállományokat.
A múzeum bejárata

A Stanisław Wyspiański Múzeum 1983. november 28-án nyílt meg a Kanonicza utca 9. szám alatti lakóházban a Krakkói Nemzeti Múzeum fiókintézményeként.

A Wyspiański Múzeum gyűjteményei között szerepelnek a krakkói Waweli székesegyház ólomüveg ablakainak tervei, amelyeket a művész 1901-ben adott át a Nemzeti Múzeumnak. 1920-ban további Wyspiański-művekkel bővítették a művészetbarát Feliks Jasieński gyűjteményéből.

Stanisław Wyspiański festőművész tizenegy évig élt ugyanabban az utcában. A múzeumot már 2002-ben be kellett zárni a Krakkói főegyházmegye tulajdoni igénye miatt. 2004 és 2012 között a múzeum a Szczepański téren, a Szołayski-házban működött.[1]

2021. december 2-tól Wyspiański munkái a régi magtárban kerülnek bemutatásra. A jelenlegi múzeum épülete a 18. században épült. Magtár, gyár, üzlet és a Lengyel Köztársaság Építészszövetségének székhelye volt. 1945 után a Nemzeti Múzeum birtokába került, és hosszú évekre műalkotások raktárává vált. A 2013–2021-es években az Európai Kulturális Központ „Európa” címmel kiállítást rendezett benne.

A gyűjtemény az egyik legnagyobb Lengyelországban: festmények, vázlatok, tervek, több mint 1100 tárgy található a múzeumban. Magánkönyvgyűjtemény, személyes emléktárgyak, kéziratok és fényképek is szerepelnek benne.

Képgaléria[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Marta Romanowska, Bronisława Gumińska: Muzeum Stanisława Wyspiańskiego w kamienicy Szołayskich, Oddział Muzeum Narodowego w Krakowie. Przewodnik. Muzeum Narodowe, Krakau 2005, ISBN 83-89424-39-8

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Wyspiański-Museum Krakau című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]