Zsigmond-torony (Wawel)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zsigmond-torony
Település Krakkó
Cím  Lengyelország
Építési adatok
Építés éve 14. század
Rekonstrukciók évei 16. század, 1899
Hasznosítása
Felhasználási terület torony
Elhelyezkedése
Zsigmond-torony (Óváros (Krakkó))
Zsigmond-torony
Zsigmond-torony
Pozíció Óváros (Krakkó) térképén
é. sz. 50° 03′ 18″, k. h. 19° 56′ 08″Koordináták: é. sz. 50° 03′ 18″, k. h. 19° 56′ 08″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Zsigmond-torony témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Zsigmond-torony (lengyelül: Wieża Zygmuntowska) torony a Waweli székesegyházban, Krakkóban. A második legmagasabb torony az épületegyüttesben, védelmi célokkal emelték a 14. század első felében.

Története[szerkesztés]

Építésétől kezdve csaknem száz éven át, a 15. század első évtizedeiig védelmi torony volt a Wawel-erődítmény részeként. Wojciech Jastrzębiec püspök működése idején azonban a szomszédos védfalakkal együtt a waweli székesegyház tulajdona lett és a templom épületegyüttesének részévé vált. A katedrális négy harangját függesztették fel benne, így a továbbiakban harangtoronyként szolgált.

A 16. században a tornyot ráépítéssel megmagasították, hogy el tudják helyezni benne a Zsigmond-harangot. Egyidejűleg a torony belsejében egy olyan tölgyfa tartószerkezetet építettek, ami nem támaszkodik a torony falához és máig áll.

1895-től 1899-ig felújítási munkákat végeztek a tornyon, és ennek során új, Sławomir Odrzywolski tervezte sisakkal borították. A kupola különböző stílusok elemeit vegyíti.

Jan Matejko: A Zsigmond-harang beemelése (1874)

Harangok[szerkesztés]

Jelenleg öt harang található a toronyban:

  • A Zsigmond-harang (Dzwon Zygmunt) Lengyelország legnagyobb harangja volt 1999-ig.
  • A Bíboros harangját (Dzwon Kardynał) a székesegyház káptalanjának alapításakor öntötték és Zbigniew Oleśnicki bíborosnak ajánlották. A 19. században megsérült, amikor a Zsigmond-harang szíve kiszakadt.
  • Az Orbán-harangot (Dzwon Urban) Nagy Kázmér király öntette 1364 körül. Hálából nevezték el V. Orbán pápáról, aki engedélyezte a Krakkói Akadémia megalapítását. Eredetileg Niepołomicéban állították fel, Zbigniew Oleśnicki bíboros 1450 körül vitette át a Wawelba. Összesen háromszor költöztették, utoljára 1757-ben.
  • A Szaniszló-harangot (Dzwon Stanisław) Tęczyński-harangnak és Kis Zsigmond-harangnak is nevezik. 1463-ban öntette Jan Tęczyński krakkói várnagy meggyilkolt testvérének, Andrzejnak a lelki üdvéért. Az öntéskor a régebbi Nawoja-harang anyagát használták fel. Szent Szaniszlónak, a székesegyház és Lengyelország védőszentjének ajánlották.
  • A Vencel-harangot (Dzwon Wacław) Głownik és Homicidalis néven is emlegetik. 1460 körül öntötték a székesegyház káptalanjának alapítása és Siennai Jakab krakkói püspök kinevezése alkalmával. Szent Vince tiszteletére ajánlották. A Głownik vagy Homicidalis („Gyilkos”) nevet 1462-ben ragasztották rá, amikor félreverték, miközben ártatlanokat végeztek ki Andrzej Tęczyński meggyilkolása miatt.

A harangok legfontosabb jellemzőiː

Név Súly Átmérő Hang Öntés éve
Zsigmond-harang ok. 11000 kg 242 cm g0 1520
Szaniszló-harang 6500 kg 189 cm d1 1463
Orbán-harang 2628 kg 167,5 cm h0 1757
Bíboros harangja 3400 kg 160 cm esz1 1455
Vencel-harang 1800 kg 139 cm esz1 1462

Galéria[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Wieża Zygmuntowska na Wawelu című lengyel Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.