Jan Matejko

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jan Matejko
Önarcképe, 1892
Önarcképe, 1892

Született1838. július 30.
Krakkó
Meghalt1893. november 1. (55 évesen)
Krakkó
SírhelyRakowicki temető
Nemzetiségelengyel

Jan Matejko aláírása
Jan Matejko aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Jan Matejko témájú médiaállományokat.

Jan Alojzy Matejko (Krakkó, 1838. július 30.Krakkó, 1893. november 1.) lengyel történelmi festő. Sokan a legnagyobb lengyel festőnek tartják. Nagy lelkesedéssel ábrázolta Lengyelország viszontagságos történetének jeleneteit. Rövidlátó volt, mégis fáradhatatlan megfigyelő, éles jellemző, koloritja ragyogó. Nagy festményein az alakok ábrázolása gyakran merev, akadémikus.

Életpályája[szerkesztés]

Veit Stoss a lányával, Jan Matejko festménye

Már 14 éves korában a krakkói művészeti iskola tanítványa lett és 1852-ben festette az első képét, I. Ferenc József király bevonulását Krakkóba; ezt követte: Vaszilij Sujszkij cár III. Zsigmond király előtt. 1858-ban ösztöndíjjal Münchenbe ment, ahol egy évet töltött folytonos munka közepette. Itt festette meg a Radziwiłł Barbara megmérgeztetését ábrázoló képet. 1859-ben hazatért, szorgalmasan foglalkozott történelmi tanulmányokkal is, amelyekről számos történeti és művelődéstörténeti rajz kiadása tanúskodik. 1860-ban rövid ideig Bécsben Christian Ruben tanárnak volt tanítványa. Itt kezdte el János Kázmér a bielany-i kolostor előtt nézi a város égését című képét. Hazatérése után a történeti képek hosszú sorozatát alkotta. Utazásokat tett Német-, Francia-, Olasz-, Orosz- és Törökországban. 1873-ban az újjászervezett krakkói művészeti iskola igazgatója már 1870-ben a becsületrend lovagja és a francia akadémia tagja lett. 1887-ben a Krakkói Egyetem tiszteletbeli doktorává tette meg.

A Rakowicki temetőben helyezték örök nyugalomra.

Jan Matejko: Kopernikusz csillagász, avagy beszélgetés Istennel (1873)

Főbb művei[szerkesztés]

Matejko szobra Krakkóban

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Stańczyk, a hazáért aggódó reneszánsz kori udvari bolond alakja számos festményén feltűnik, rendszerint önmagáról mintázta.
  2. A képen ábrázolt uralkodói alak mintául szolgált az 1933-ban készített, de csak 1957-ben felállított zuglói Báthory-szoborhoz. A festményt 1936-ban Budapesten is bemutatták, amikor a Szépművészeti Múzeumban kiállítást rendeztek a lengyel művészet remekeiből. L. Gerencsér Tibor: Az elfelejtett szobor históriája - A zuglói Báthory-szobor. Hitel, 24. évf. 11. sz. (2011. november), 35-55. o. epa.oszk.hu
  3. Ajándék I. Ferenc József király számára.
  4. A mű Brandenburgi Albert hűbéresküjét ábrázolja I. Zsigmond előtt. A képen két alakban is megfestette önmagát. Ez az egyik legnagyobb méretű vászna, csaknem 8 m hosszú.
  5. A festmény Európa első kartális alkotmányának, a Május 3-i alkotmánynak a megalkotóit ábrázolja, amint ünnepélyes meneteben eskütételre igyekeznek.

Források[szerkesztés]

Lengyel nyelvű szakirodalom[szerkesztés]

  • J. Bogucki, Matejko, Warszawa 1955.
  • K. Krawczyk, Matejko i historia, Warszawa 1990.
  • J. M. Michałowski, Jan Matejko, Warszawa 1979.
  • M. Porębski, Malowane dzieje, Warszawa 1961.
  • H. M. Słoczyński, Matejko, Wrocław 2000.
  • M. Treter, Matejko. Osobowość artysty, twórczość, forma i styl, Lwów 1939.
  • M. Zgórniak, Matejko w Paryżu, Kraków 1998.
  • Sz. Kobyliński, Tajemnice Pocztu Matejki, Warszawa 1984

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]