Királyi ékszerdoboz (műtárgy)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
A királyi ékszerdoboz (Szkatuła Królewska)

A királyi ékszerdoboz (lengyelül: Szkatuła Królewska) Izabela Czartoryska hercegnő 1800-ban készült ékszerdoboza, amelyben lengyel királyok emléktárgyait gyűjtötte össze muzeális célra. A II. világháború idején német katonák kifosztották és tartalmával együtt nyoma veszett.

Története[szerkesztés]

Lengyelország egyik első múzeumát Izabela Czartoryska alapította Puławyban a Czartoryski család birtokán. A királyi ékszerdoboz a Szibüllák szentélyének legfontosabb kiállítási tárgya volt. A múzeum központi helyén, damaszttal terített gránit talapzaton állították ki. 1830-ban, a novemberi felkelés idején Sieniawába, a Czartoryski Palotába szállították. A felkelés bukása után Izabela fia, Adam Jerzy Czartoryski párizsi emigrációjába magával vitte sok más kinccsel együtt, és új rezidenciájukon, a Hôtel Lambertben tárolta. Az 1870-es években Adam fia, Władisław Czartoryski Krakkóban létrehozta a Czartoryski Múzeumot. Ekkor a ládika visszakerült Lengyelországba, azonban a nyilvánosság számára nem volt megtekinthető.

A II. világháború kitörésekor a Czartoryskiak ismét Sieniawába költöztették, és egy melléképületben helyezték el befalazva. Azonban az ott dolgozó német származású alkalmazottjuk elárulta a kincs rejtekhelyét a betörő német katonáknak, akik ellopták azt. Az ékszerdoboz és tartalmának sorsa azóta ismeretlen.

Leírás[szerkesztés]

A ládika ébenfából készült, kovácsolt aranyozás díszítette drágakő és féldrágakő berakással. Mérete 49 x 34 x 27 cm volt. A belsejében 4 fiókos tárolórekesz volt kialakítva, melyet zöld bársonnyal borítottak. Négy oldalán felirat állt, ami a tulajdonosra, a doboz készítőjére és funkciójára utalt:

„PAMIĄTKI POLSKIE ZEBRAŁA IZABELA CZARTORYSKA ROKU 1800.
ZROBIŁ JANNASCH W WARSZAWIE”

(Lengyel emlékek Izabela Czartoryska gyűjtéséből 1800-ban.
Készítette Jannasch Varsóban)

Tartalom[szerkesztés]

1939-ben az alábbi tárgyakat tartalmazta a doboz:

Galéria[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Királyi ékszerdoboz (műtárgy) témájú médiaállományokat.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Szkatuła Królewska című lengyel Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.