Ugrás a tartalomhoz

Vasa-ház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vasa-ház
Angol nyelvű leszármazási tábla a Vasákról is rokonaikról
Angol nyelvű leszármazási tábla a Vasákról is rokonaikról
AlapítóNils Kettilsson Vasa († 1378?)
Utolsó tagKrisztina svéd királynő († 1689)
A Wikimédia Commons tartalmaz Vasa-ház témájú médiaállományokat.
I. Vasa Gusztáv
A Vasa család nemesi címere
A Vasa család királyi címere

A Vasa-dinasztia 1521 és 1654 között Svédországban és 1587 és 1668 között Lengyelországban uralkodó királyi ház volt. A család szimbóluma egy búzakéve (svédül: vasa), innen ered a család neve.

A Vasa-ház első uralkodója Gusztáv Eriksson, a későbbi I. Gusztáv, aki kivezette Svédországot a számára hátrányos Kalmari unióból. A királyi címet Gusztáv gyermekei örökölték.

Az uralkodóház királyai időrendben:

III. János feleségül vette a lengyel Jagelló Katalint, ezzel összekötötte a lengyel-litván dinasztiát a svéd Vasa-házzal. Ebből a kötődésből származtak Lengyelország Vasa-házi királyai:

A gyermektelen Krisztina királynővel 1689-ben kihalt a dinasztia svéd ága. A koronát a Pfalz-Zweibrücken-Birkenfeld-ház örökölte, a Wittelsbachok egyik mellékága.

II. János Kázmér királyságával a dinasztia hatalma leáldozott. A háborúk az Oszmán Birodalommal, az Orosz Cársággal, Brandenburg-Poroszországgal, Erdéllyel, a kozákokkal és Svédországgal tönkretették Lengyelországot. 1652-ben a szejmben először alkalmazták a Liberum veto gyakorlását egy parlamenti döntés ellen. Ezzel a szejm csak egyhangú döntéseket tudott elfogadni, mellyel működésképtelenné vált. 1657-ben és 1660-ban garantálták a Porosz Hercegség szuverenitását, melyből később kifejlődött a későbbi porosz állam. Az 1667-es andrusovói fegyverszünet Oroszországgal hatalmas területveszteséget okozott Lengyelországnak. Szmolenszk, Kijev, és az egész Ukrajna a Dnyeper folyóig orosz fennhatóság alá került.

Ezzel a Vasa-ház uralma is megszűnt Lengyelországban. Az új uralkodó Wiśniowiecki Mihály herceg lett.

Az utolsó férfiági Vasa, II. János Kázmér 1672-ben halt meg Franciaországban.

A Vasa család nőágon leszármazott tagjai azonban egészen 1818-ig maradtak a svéd trónon. Az utolsó, magát Vasának nevező hercegnő a szász Karola királynő (1833–1907) volt, IV. Gusztáv Adolf unokája.

A ma uralkodó svéd királyi család ereiben is csörgedezik Vasa vér a badeni Viktória hercegnő révén, aki V. Bernadotte Gusztáv felesége volt - a mai király dédanyja, aki IV. Gusztáv Adolf nőági utóda volt.

A család további tagjai[szerkesztés]