Portál:Írás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Írásportál

Az írás az emberiség egyik legfontosabb találmánya. Hosszú út vezetett a hajdani barlangrajzoktól napjaink modern ábécéihez és más rendszereihez: látható, hogy az emberben már igen hamar megfogalmazódott gondolatai tartós lejegyzésének igénye. A nagy ókori civilizációk, mint Sumer, vagy Egyiptom, sem képzelhetők el az írás ismerete nélkül, mint ahogy napjaink modern államai se.

Az írás egyúttal alkotói tevékenység is: a betűalakok szépsége, a lejegyzett gondolat megfogalmazása is egyfajta művészet.

A cikkek

A világ írásrendszerei


Írásjegyek

Az írásrendszerek fajtái


Az írás története

Európa írástörténete


A leírt szöveg jellege

Kiemelt cikk

Az arab írás arámi eredetű, 28 betűből álló mássalhangzó-írás, amelyben a rövid magánhangzókat és a mássalhangzókettőzést mellékjelekkel lehet jelölni, ám ezekkel csak nyelvkönyvekben, szótárakban és régi, nehezen érthető szövegekben találkozhatunk. A három hosszú magánhangzó (á, í, ú) közül kettő (í, ú) mássalhangzójellel íródik (j és v), míg az á hangértékű alif sok esetben más magánhangzóként ejtendő, illetve lehet a torokzárhang (hamza) jelének az ún. „széke”.

A projekt

Miben vehetsz részt?

Több módon az Írásportál segítségére lehetsz:

Kategóriák

Az alábbi kategóriákban a világ írásairól, az írás történetéről és az ezekkel kapcsolatos témákról szóló cikkeket találhatsz.

Tudtad-e?

A hét képe

„ſi” ligatúra Garamond betűtípussal
„ſi” ligatúra Garamond betűtípussal


Tennivalók

Megírandó: arámi írás

Bővítendő: türk rovásírás, írás


További portálok

Üzenet hagyásához kattints ide.