Portál:Horvátország

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Üdvözöljük a Horvátország-portálon!
Dobro došli u hrvatski portal!
Horvátország címere
Horvátország zászlaja
Horvátország elhelyezkedése Európában

Horvátország (hivatalosan Horvát Köztársaság, horvátul Republika Hrvatska) közép-európai állam a Balkán-félszigeten. Északnyugatról Szlovénia, északról Magyarország, keletről Szerbia, valamint Bosznia-Hercegovina, délkeleten pedig egy rövid szakaszon Montenegró határolja. Délnyugaton az Adriai-tenger alkotja természetes határát.

Fővárosa és egyben legnagyobb városa: Zágráb. Nagyobb (100 000 lakos feletti) városai még – a népesség szerint csökkenő sorrendben – Split, Fiume, Eszék. Szárazföldi területe: 56 594 km2. Népessége: 4,29 millió fő. Éghajlata: A szárazföld belsejében kontinentális, a tengerpart mentén pedig mediterrán.

I. Tomiszláv volt az első uralkodó 925-ben. Megalapította a Horvát királyságot. A független horvát királyság IV. Péter Krešimir uralkodása alatt (1058-1074) érte el fénykorát.

Magyarország és Horvátország több mint 800 éves közös történelemre tekint vissza, lévén hogy 1102 és 1918 között Horvátország perszonálunióban volt a Magyar Királysággal. A II. világháború után Jugoszlávia része volt, mely államalakulat felbomlása után Horvátország 1991-ben kiáltotta ki függetlenségét.

Bővebben Horvátországról...
Kiemelt szócikkszerkesztés 
Dubrovnik óvárosa

Dubrovnik régi magyar nevén Raguza (horvátul Dubrovnik, latinul: Rausium később Ragusium, olaszul: Ragusa), város és kikötő Horvátországban, az ország legdélibb részén, az Adria partján. Dubrovnik-Neretva megye székhelye, lakosainak száma 43 728. Az Adria gyöngyének nevezett várost korábban a Délszláv Athénnek is titulálták. A középkorban a tengeri kereskedelem egyik központja volt a Raguzai Köztársaság székhelyeként, hosszú ideig a Velencei Köztársaság riválisa volt. Virágkorát a 15. és 16. században élte, amikor 40 000 lakosával Európa legnagyobb városai közé emelkedett. I. Lajos magyar király 1358-ban megszerezte Velencétől, és egészen 1526-ig magyar fennhatóság alá tartozott. A város egyúttal a horvát művészet, nyelv és irodalom egyik központja, lakhelye sok híres költőnek, írónak, festőművésznek és tudósnak. Központja 1979 óta a Kulturális Világörökség részét képezi.

Földrajzszerkesztés 
Horvátország politikai térképe
Horvátország domborzati térképe

Földrajz

Történelemszerkesztés 
Josip Jelačić
Jellasics József horvát bán

A népvándorlás korát megelőzően a horvátok a Kárpát-hegység északkeleti lejtőin éltek. Ezt a vidéket középkori források még Fehér-Horvátország néven említik (a mai Lengyelország délkeleti része, Krakkó környéke). A horvátokat a 7. század végén telepítette le Bizánc a Balkán-félsziget nyugati részén határőr funkcióban.

Az Adriai-tenger északi partvidékéig húzódó horvát törzsek szláv nyelvet beszéltek, és két nagyobb fejedelemséget hoztak létre a 19-20. századi horvát történelemírás szerint:

  • Az északi horvát államot a történészek a Pannon-Horvátország (Panonska Hrvatska) névvel jelölik. Lakói főleg mezőgazdasággal, kézművességgel és kereskedelemmel foglalkoztak.
  • A déli horvát állam Tengermelléki Horvátország (Primorska Hrvatska) néven ismert. Lakói főleg a latin nyelvű városok (Dalmácia) és Velence kulturális és gazdasági befolyásának voltak kitéve.
Kultúraszerkesztés 
Nemzeti színház
August Šenoa

Kulturális intézmények[szerkesztés]

Gasztronómia[szerkesztés]

Horvátország gasztronómiája természeti adottságai miatt rendkívül sokrétű. A török, a magyar, az olasz konyha hatásai is befolyásolták mai képét.

Kategóriákszerkesztés 
Flag map of Croatia.svg


A hónap képeszerkesztés 

Dubrovnik

Legnagyobb városokszerkesztés 
Rangsor Címer Város Népesség
1 Coat of arms of Zagreb.svg Zágráb 0 792 875
2 Coat of arms of Split.svg Split 0 178 192
3 Fiume 0 128 735
4 Osijek (banner).gif Eszék 0 107 784
5 Zadar.JPG Zára 00 75 082
6 Velika Gorica.svg Velika Gorica 00 63 511
7 Slavonski Brod (grb).gif Bród 00 59 507
8 Grb Pule (2).svg Póla 00 57 765

(2011-es adatok)

Sportszerkesztés 
Davor Šuker
Ivano Balić
Híres horvátokszerkesztés 
Nikola Tesla

Tomiszláv, IV. Krešimir, Dmitar Zvonimir, Jurisics Miklós, Zrínyi Miklós (hadvezér), Zrínyi Miklós (költő), Josip Jelačić, Josip Broz Tito, Nikola Tesla, Ljudevit Gaj, Miroslav Krleža, Sanja Doležal, Franjo Tuđman, Ivan Bebek, Toni Kukoč Még több

Gazdaság és közlekedésszerkesztés 
  • Közlekedés
Turizmusszerkesztés 
A Pólai amfiteátrum

Ez a szócikk Horvátország turizmusát tárgyalja, azon belül az ország turisztikai felosztását, a legfontosabb és legjellegzetesebb turisztikai látnivalókat, a természetjárás, üdülő- és gyógyturizmus fő jellemzőit, valamint a turistáknak nyújtott szolgáltatások, a szállás, étkezés és közlekedés adottságait.

Horvátországban a turizmus a gazdaság vezető ágazata. Az ország tengerparti sávjában rekordmértékű a turistaforgalom.

A projektszerkesztés 

Több módon is az Horvátország portál segítségére lehetsz:

Társportálok
Horvátország világörökségi helyszíneiszerkesztés 
Plitvicei-tavak Nemzeti Park

Természeti: | Plitvicei-tavak


Kulturális:

Euphrasius-bazilika
Dubrovnik óvárosa | Split történelmi műemlékegyüttese Diocletianus palotájával | Euphrasius-bazilika | Trogir történelmi központja | Szent Jakab-katedrális (Šibenik) | Stari Grad-síkság

Lásd még: Horvátország világörökségi helyszínei, Kategória:Horvátország világörökségi helyszínei

Horvátország a WikiMédiánszerkesztés 
További portálokszerkesztés 
Földrajz
Irodalom
Kultúrtörténet
Magyarország
Művészet
Sport
Társadalom
Technika
Természet
Történelem
Wikipédia