Paklenica Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Paklenica Nemzeti Park
IUCN kategória: II (Nemzeti park)
Ország Horvátország
Elhelyezkedése Dalmácia
Legközelebbi város Zára
Terület36,17 km²
Alapítás ideje 1949. október 19.
Világörökség-azonosító
Elhelyezkedése
Paklenica Nemzeti Park (Horvátország)
Paklenica Nemzeti Park
Paklenica Nemzeti Park
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 44° 18′ 13″, k. h. 15° 28′ 17″Koordináták: é. sz. 44° 18′ 13″, k. h. 15° 28′ 17″
Paklenica Nemzeti Park weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Paklenica Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

A Paklenica Nemzeti Park a Velebit-hegylánc tengeri oldalán, kb. 30 km-re Zárától található Horvátországban. Területét sokszínű növény- és állatvilág népesíti be, többek között hiúzok, vadmacskák, barna medvék, sasok és keselyűk népes tábora található itt meg.

Domborzata[szerkesztés]

A szirtfalak közötti mély vízmosások lassú patakoktól átszelve, ezek hosszú éves mélyítő munkájukkal mélyülnek. A park területén több mint 400 sziklamászó út, földalatti barlang, vízmosás és patak található.

Panoráma
A Kis-Paklenica bejárata

Története[szerkesztés]

A terület már a történelem előtti időkben is lakott volt. A múlt tanújaként állnak a Velebit felé vezető út mellett található sírkövek, ezeket a helyiek Mirilámak neveznek. Ezenkívül rengeteg templom, kápolna és oltár romjai láthatóak a környéken. A nemzeti park magasabb területein legeltetésre használt mezők találhatóak. A nemzeti park területén 10 falucska található.

Látnivalók[szerkesztés]

Az egyik malom
  • Paklenica hét ódon malma

A nemzeti park területén 7, a 19. századból származó ódon malom található meg, melyek Podgorje és Ravni Kotari községek kulturális örökségét képezik. Mind a 7 malom használaton kívül van, de mindennek ellenére egy kiváló állapotú ipari műemléket látogathatunk meg. Itt kezdődik meg a Paklarić tanösvény, mely egy gyönyörű kilátást nyújtó, 121 m-es kimagasláshoz vezet.

  • Marasovic tájház

A Marosovic tájházban megláthatjuk azt az életmódot, ahogyan korábban a terület lakói éltek. A ház mai napig megőrzött eredeti berendezése (szerszámok, bútorok) mellett mezőgazdasági épületeket is láthatunk. Természetesen itt is kipróbálhatjuk a helyi gasztronómiai különlegességeket, az ajándékboltban pedig emléktárgyakat vásárolhatunk.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Commons:Category:Paklenica
A Wikimédia Commons tartalmaz Paklenica Nemzeti Park témájú médiaállományokat.