Keselyűk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Keselyű szócikkből átirányítva)
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Keselyű
Az óvilági fakó keselyű
Az óvilági fakó keselyű
Az újvilági királykeselyű
Az újvilági királykeselyű
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Vágómadár-alakúak (Accipitriformes)
Rend
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Keselyű témájú kategóriát.

A keselyűk Eurázsia (például Horvátország), Afrika és Amerika viszonylag nagy testű, dögevő madarai. Az ausztráliai faunabirodalomba nem jutottak el.

Rendszertani helyzetük, felosztásuk[szerkesztés]

A taxon vágómadár-alakúak (Accipitriformes) rendjén belül polifiletikus. A huszonhárom keselyűfajt két jól elkülönített, rendszertanilag nem egyenrangú csoportba sorolják:

Újvilági keselyűfélék[szerkesztés]

Az újvilági keselyűfélék (Cathartidae) csak az amerikai kontinenseken fordulnak elő, 5 nemükbe 7 fajt sorolnak. Rokonságuk vitatott, egyes genetikai vizsgálatok szerint nem a vágómadár-alakúak közé tartoznak, hanem a gólyaalakúakhoz.

Óvilági keselyűformák[szerkesztés]

Az óvilági keselyűformák (Aegypiinae) a sasok, ölyvek és héják közelebbi rokonai. Kilenc nemet és 16 fajt sorolnak ide. Eurázsiában és Afrikában élnek.

Megjelenésük[szerkesztés]

Eltérő származásuk dacára viszonylag hasonló külsejű és életmódú fajok tartoznak a csoportba. Testük általában 60-100 centiméter hosszú; szárnyuk nagy és széles. Fejük többnyire csupasz, tollatlan.

Életmódjuk[szerkesztés]

Nappal aktívak, táplálékukat a levegőben körözve keresik. Röptük jellegzetes, szárnycsapások nélküli keringés. Éles szemükkel messziről meglátják az állattetemeket.

Keselyűk a kultúrában[szerkesztés]

Az ókori Egyiptomban Mut és Nehbet istennőket gyakran ábrázolták keselyűként. Keselyűt ábrázolt több hieroglifa, például a többnyire az A hangnak megfelelő (fakókeselyű), valamint a Mut anyaistennőt, illetve az anyát jelentő szó.

A
G14

Érdekesség[szerkesztés]

  • A bizonyítottan legmagasabban szálló madár egy Karvalykeselyű volt, ami 11 277 méter magasan ütközött egy kereskedelmi repülőjárattal Elefántcsontpart közelében.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Earth Atlas, 2010, p. 56.