Keselyűk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Keselyű
Az óvilági fakó keselyű
Az óvilági fakó keselyű
Az újvilági királykeselyű
Az újvilági királykeselyű
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Keselyű témájú kategóriát.

A keselyűk Eurázsia, Afrika és Amerika viszonylag nagy testű, dögevő madarai. A huszonhárom keselyűfajt két jól elkülönített csoportba sorolják. A vágómadár-alakúak (Accipitriformes) rendjébe tartoznak.

Újvilági keselyűfélék[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az újvilági keselyűfélék (Cathartidae) csak az amerikai kontinenseken fordulnak elő, 5 nemükbe 7 fajt sorolnak. Rokonságuk vitatott, egyes tudósok szerint a vágómadár-alakúak közé tartoznak, egyes genetikai vizsgálatok szerint a gólyaalakúakhoz.

Óvilági keselyűformák[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az óvilági keselyűformák (Aegypiinae) a vágómadárfélék (Accipitridae) családjába tartozó alcsalád, ezek tehát a sasok, ölyvek és héják közelebbi rokonai. Kilenc nemet és 16 fajt sorolnak ide. Eurázsiában és Afrikában élnek.

Megjelenésük[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Eltérő rendszertani besorolásuk ellenére, viszonylag hasonló kinézetű és életmódú fajok tartoznak közéjük. Átlagosan 60-100 centiméteres testhosszal és széles, nagy szárnyakkal rendelkező madarak. Általában a csupasz, toll nélküli fej a jellemző rájuk.

Életmódjuk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nappal aktív, ekkor keresi a levegőben körözve táplálékát. Röpte jellegzetes, szárnyverdesés nélküli keringés. Éles látásának köszönhetően nagy távolságokból képes rátalálni a táplálékául szolgáló elhullott állattetemekre.

Keselyűk a kultúrában[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az ókori Egyiptomban Mut és Nehbet istennőket gyakran ábrázolták keselyűként. Több hieroglifa is keselyűt ábrázolt, például a többnyire az A hangnak megfelelő (fakókeselyű), valamint a Mut anyaistennőt, illetve az anyát jelentő szó.

A
G14

Érdekesség[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • A bizonyítottan legmagasabban szálló madár egy Rüppel-keselyű volt, ami 11 277 méter magasan ütközött egy kereskedelmi repülőjárattal Elefántcsontpart közelében.[1]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Earth Atlas, 2010, p. 56.