Vadmacska

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Vadmacska
Felis silvestris Vadmacska.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Magyarországon fokozottan védett
Természetvédelmi érték: 250 000 Ft[1]
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Ferae
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Macskaalkatúak (Feliformia)
Család: Macskafélék (Felidae)
Alcsalád: Macskaformák (Felinae)
Nem: Felis
Faj: F. silvestris
Tudományos név
Felis silvestris
Schreber, 1775
Alfajok
Elterjedés
Az öt vadon élő alfaj elterjedése
Az öt vadon élő alfaj elterjedése
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Vadmacska témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Vadmacska témájú kategóriát.

A vadmacska (Felis silvestris) a ragadozók rendjébe, azon belül a macskafélék családjába tartozó faj. Kisméretű ragadozó, amely Európában, Ázsia nyugati részén és Afrikában honos. Kisemlősökkel, madarakkal és hasonló méretű más élőlényekkel (pl. halakkal, hüllőkkel, ízeltlábúakkal) táplálkozik. Számos alfaját leírták, melyek a világ különböző részein élnek, ideértve a mindenütt jelenlévő házi macskát (Felis silvestris catus) is, amely minden lakható kontinensen és a világ nagyobb szigetein is elterjedt, majd elvadult. (Újabb kutatások szerint a házi macskával együtt csak 6 alfaja van.) Magyarországon 2012 óta fokozottan védett.

Megjelenése[szerkesztés]

Természetes környezetében a vadmacska különböző élőhelytípusokon is megél, de főleg a nagy kiterjedésű, háborítatlan erdőségeket kedveli. Míg háziasított alfajának, a házi macskának rengeteg alak- és színváltozata van, a vad egyedek színe mindig szürkésbarna, a test alsó felén és a lábak belső részén okkersárga beütéssel. Rajzolata lehet elmosódott, vagy jellegzetesen cirmos, markáns, fekete harántcsíkokkal. Hossza (farokkal együtt) 80-110 cm; súlya évszakonként és nemenként különböző: általában 4-6 kg között van, az afrikai alfajok valamivel kisebbek és világosabb szürkésbarnák, karmai visszahúzhatók.

A vadmacska különösen félénk, óvatos állat. Kerüli a településeket és az ember által bolygatott, háborított helyeket. Magányosan él; az egyedek territóriumának nagysága főleg a táplálékmennyiségtől függ, általában 3 km².

Magyarországon ismert populációi élnek az Északi- és Dunántúli-középhegységben (Zemplén, Gömör–Tornai-karszt, Bükk-vidék, Mátra, Cserhát, Börzsöny, Gerecse, Vértes, Bakony), a Gödöllői-dombságban, síkvidékeinken pedig a Duna alsó szakaszát, a Drávát, a Tiszát és a Körösöket kísérő nagyobb kiterjedésű ártéri erdőkben.

Alfajok[szerkesztés]

Korábban számos alfajt leírtak és elismertek, azonban egy 2007-es DNS-vizsgálatokon alapuló tanulmány szerint a vadmacskának összesen 5 vadon élő alfaja különíthető el.[2]

A házi macska (F. silvestris catus) DNS-e alapján sokkal jobban hasonlít a F. silvestris lybica alfajra, mint a többire, tehát ehhez az alfajhoz kellene sorolni, csakhogy az a kritérium, miszerint az alfajokat megkülönbözteti a földrajzi elterjedésük, nem teljesül, hiszen a házi macska az egész világon elterjedt, és mivel viszonylag elszigetelten élnek a vad populációktól, önálló alfajként célszerű kezelni.

A kínai hegyimacskát (F. silvestris bieti) korábban külön fajnak tekintették F. bieti néven.

Európai vadmacska[szerkesztés]

Az európai vadmacska (Felis silvestris silvestris) a nyugat-, közép-, és kelet-európai erdőkben, továbbá Skóciában és Törökországban él. Külső megjelenésre sokkal zömökebb testalkatú, mint a sivatagi és a házi macskák, melyektől jól elkülöníti sűrűbb, tömöttebb bundája és nagyobb mérete (hím: 5-7, nőstény: 4-5 kg; vadászati leírások ennél nagyobb kandúrokról is beszámolnak, melyek súlya állítólag meghaladta a 8 kg-ot). Fő ismertetőjegye azonban az elejétől a végéig egyenletesen vastag és a csúcsán mindig tompán lekerekített, bunkós végű farok, amelyen 5-7 fekete gyűrű található. A vadmacska nem tévesztendő össze az elvadult házi macskával, amellyel ellentétben leginkább alkonyatkor, éjjel és hajnalban aktív.

Ázsiai vadmacska[szerkesztés]

Az ázsiai vadmacska (Felis silvestris ornata) elsősorban az India és Pakisztán közötti Thár-sivatag lakója. Körülbelül házi macska nagyságú, fekete pettyekkel díszített halványsárga testtel. Jelenleg veszélyeztetett alfaj, főként a drága bundája miatti vadászat következtében.

Felis silvestris lybica[szerkesztés]

Afrika és a Közel-Kelet sivatagos és szavannás területein fordul elő. Jelentősen kisebb, mint az európai vadmacska (Felis silvestris silvestris) és rövidebb a szőre. A tudományos eredmények szerint a házi macska őse, mivel szelídebb, mint az európai alfaj, és éjszaka aktív.

Felis silvestris cafra[szerkesztés]

Kínai hegyimacska[szerkesztés]

Főleg a magashegységi lombhullató és bambuszerdők lakója, akár 3000 méternél magasabban fekvő területeken is megél. Szőre homokszínű, hasi oldalán világosabb, farkát sötétebb gyűrűk övezik.

Házi macska[szerkesztés]

Eddig leírt alfajok[szerkesztés]

A lista nem teljes.

Afrikai alfajok:

  • Felis silvestris brockmaniKelet-Afrika
  • Felis silvestris cafraDél-Afrika
  • Felis silvestris foxiNyugat-Afrika
  • Felis silvestris griseldaKözép-Afrika
  • Felis silvestris lybicaÉszak-Afrika
  • Felis silvestris ocreata – Kelet-Közép-Afrika
  • Felis silvestris pyrrhus – Nyugat-Közép-Afrika
  • Felis silvestris ugandaeUganda

Ázsiai alfajok:

Európai alfajok:

Házi macska:

  • Felis silvestris catusHázi macska (a világ minden részén elterjedt)

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]