Portál:Napóleon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Coat of arms of Buonaparte.svg00Üdvözlünk a Napóleon-portálon!

Armoiries-Empire.jpg Lejeune - Bataille de Marengo.jpg Bonaparte in the 18 brumaire.jpg Jacques-Louis David 019.jpg Garneray Napoleon Bonaparte.jpg Ludwig Elsholtz Napoleon I. mit seinen Generalen.jpg

« A nagy emberek meteorok: felemésztik önmagukat, hogy fénnyel árasszák el a világot.  »

Jacques-Louis David 007.jpg

Bonaparte Napóleon, teljes francia nevén Napoléon Bonaparte, eredeti olasz nevén Napoleone di Buonaparte, ragadványnevein a korzikai vagy a kis káplár (Ajaccio, Korzika, 1769. augusztus 15.Szent Ilona szigete, 1821. május 5.), francia tábornok, hadvezér, politikus. 1799–1804-ig Első Konzul, 1804–1814/15-ig I. Napóleon (franciául: Napoléon Ier) néven a franciák császára (Empereur des Français), az európai történelem egyik legkiemelkedőbb alakja.

A pápával kötött konkordátuma, valamint közigazgatási, katonai, oktatási és jogi reformjai döntő hatást gyakoroltak a francia társadalom fejlődésére. Seregei alig több, mint egy évtized alatt majdnem minden európai ország ellen harcoltak gyakran egyidejűleg, és Franciaország uralma alá vonták a kontinentális Európa nagy részét, hódítás vagy szövetség által. Sikereinek sorát a katasztrofális oroszországi invázió törte meg. Az ezt követő lipcsei vereség után 1814-ben a szövetséges hadseregek betörtek Franciaország területére, lemondásra kényszerítve Napóleont. Elba szigetére száműzték, de a következő évben visszatért, és száz napra újra magához ragadta a hatalmat. 1815. június 18-án a waterlooi csatában végső vereséget szenvedett. A nagyhatalmak azért, hogy soha ne térhessen vissza, az Atlanti-óceán déli részén fekvő Szent Ilona szigetére száműzték, ahol 1821-ben bekövetkezett haláláig brit felügyelet alatt élt.


Fiatalkor

Coat of arms of Buonaparte.svg

A forradalom időszaka

1801 Antoine-Jean Gros - Bonaparte on the Bridge at Arcole.jpg

Az itáliai és egyiptomi hadjáratok

Francois-Louis-Joseph Watteau 001.jpg

Első Konzul

Code Civil 1804.png

Császárság

Napoleons retreat from moscow.jpg

Elba és a száz nap

Sadler, Battle of Waterloo.jpg

Szent Ilona szigete és halála

DelarocheNapoleon.jpg
Napoleon tomb bordercropped.jpg

Hadvezérei

Napoleonic Marshal baton.svg

Ellenségei

Louis-François Baron Lejeune 001.jpg

Kultúra

Arc de Triomphe.jpg

Családja

Coat of arms of Buonaparte.svg

Érdekességek

Ekkor indult meg Napóleon, lóról leszállva, gyalog, rendületlen nyugalommal, jól ismert lépteivel, karjait hátul összekulcsolva... Ez az ember pedig rendületlenül vonult előre. Már kibontották a háromszínű lobogót. Megrázó pillanat volt ez is a gyűlölt fehér liliomos zászló alá kényszerített katonáknak. De újabb megrázkódtatás érte őket: az elbaiak kis zenekara rázendített a „Marseillaise”-re s Napóleon katonái harsogva énekelték az elsöprő erejű indulót...

Napóleon mint maga a megtestesült dicsőség vonult a megkövült királyi katonák felé, ismert öltözékében, mint a gárda közvitéze, rajta a marengói köpeny, fején a háromszínű kokárdával díszített háromszögletű csákó. Nem is puskalövésnyire, de pisztolylövési távolságra közelítette meg a csapatokat. Valamit tenni kellett. Randon, a húszéves kapitány magánkívül kiáltotta el magát:

- Ott van! Tűz!

Itt dőlhetett volna el Napóleon sorsa, s egész csapatáé. Elhangzott a parancs, a katonák égi jelszava. A kivégzőosztag nem szokta megtagadni az engedelmességet. A katona nem gondolkodik, ő csak egy alkatrésze a puskának. A parancs - parancs.

De senki nem mozdult. Senki sem emelte föl a puskáját, hogy teljesítse a parancsot... A Császár ekkor megállt, s mögötte főtisztjei: Cambronne, Bertrand, Dravot. Napóleon csengő hangon kiáltotta:

- Ötödik hadtestbeli katonáim! Megismertek-e? A császárotok vagyok!

Halálos csend támadt... széttárta szürke köpenyét, kidüllesztette a mellkasát, s előbbi hangján így fejezte be rövid beszédét:

- Ha akad köztetek katona, aki kész megölni a császárát, tessék, itt vagyok!

Ez a hang, a széttárt marengói köpeny, a háromszögletű csákó, és ezernyi emlék, amely a kis káplárhoz fűződik, s maga az egész, ez a mesébe illő találkozás - ki tud ennek ellenállni?

A sápadtan remegő királyi katonákból egyszerre kigyulladt arcú napóleoni vitézek lettek, mennydörgésszerűen kirobbant az „Éljen a császár!”, ez a világot megrengető csatakiáltás. Felbomlottak a sorok, a katonák odarohantak a császárhoz, letérdeltek előtte, boldog volt, aki hozzáérhetett.

Társoldalak

Itt hagyhatsz üzenetet.

Wikimedia-logo.svg Wikimedia

Wikiquote-logo.svg Wikidézet
Idézetek
Commons-logo.svg Commons
Képek
Wikisource-logo.svg Wikiforrás
Szövegek
Wikisource-logo.svg Wikiforrás
(angol)

Wikipedia-logo.png Társportálok

IconeRev.jpg Jacques-Louis David 007.jpg Ac papyrus.png Garneray Napoleon Bonaparte.jpg
Francia
forradalom
Francia
Napóleon Portál
Történelem Napoleon
Kiemelt cikk (fr)
Szerkesztés


További portálok

Földrajz
Irodalom
Kultúrtörténet
Magyarország
Művészet
Sport
Társadalom
Technika
Természet
Történelem
Vallás
Wikipédia