Hatnapos hadjárat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hatnapos hadjárat
Napóleoni háborúk
Dátum1814. február 1014.
HelyszínÉszakkelet-Franciaország
Eredményfrancia győzelem
Harcoló felek
Franciaország Poroszország
Oroszország
Parancsnokok

Napóleon

Blücher
Haderők
30 000100 000
Veszteségek
340017 750
A Wikimédia Commons tartalmaz Hatnapos hadjárat témájú médiaállományokat.

A hatnapos hadjárat Napóleon császár utolsó győzelmi sorozata volt 1814. február 1014. között, mielőtt a hatodik koalíció seregei körülzárták volna Párizst.

A császár 70 000-es seregével félmillió főnyi szövetséges haderő nézett szembe Blücher porosz tábornagy és Schwarzenberg herceg osztrák császári tábornagy parancsnoksága alatt.

A rövid hadjárat alatt a császár vereségek sorozatát mérte az előrenyomuló porosz és orosz csapatokra. Napóleon összesen 17 750 főnyi veszteséget okozott Blücher 100 000 fős hadseregének, míg saját csapatainak létszáma összesen 30 000 főt tett ki. A történészek ezért a hatnapos hadjáratot tartják Napóleon hadtörténetileg legnagyszerűbb hadjáratának.

Ennek ellenére Napóleon nem tudott stratégiai jellegű győzelmet aratni, hiszen a Schwarzenberg herceg parancsnoksága alatt álló, sokkal nagyobb számú orosz haderő érintetlen maradt és továbbra is Párizs felé nyomult előre. A főváros március végén esett el.

A hadjárat csatái[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d Chandler, David. Dictionary of the Napoleonic wars, Wordsworth editions, 1999.pgs.87, 90, 286-87, 459.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Six Days Campaign című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]