Ugrás a tartalomhoz

Champaubert-i csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Champaubert-i csata
Napóleoni háborúk
Dátum1814. február 10.
HelyszínChampaubert (Párizstól keletre) Franciaország
Eredményfrancia győzelem
Harcoló felek
Franciaország Porosz Királyság
Orosz Birodalom
Parancsnokok

Auguste de Marmont
Napóleon

Olszufjev (Захар Дмитриевич Олсуфьев)
Haderők
30 000 fő, 120 ágyú5000 fő
(orosz forrás szerint: 3700 fő, 24 ágyú)
Veszteségek
300 fő2000 fő
A Wikimédia Commons tartalmaz Champaubert-i csata témájú médiaállományokat.


A champaubert-i csata (ma:Giffaumont-Champaubert) nyitotta meg Napóleon hatnapos hadjáratát 1814. február 10-én a Olszufjev tábornok vezette orosz–porosz erők ellen. A csata francia győzelemmel ért véget.

A champaubert-i csata a hatodik koalíció háborúinak az a kivételes pillanata, amikor a franciák számottevő számszerű fölénnyel rendelkeztek a hadjáratban.

A francia császár abban reményben indult a szétaprózódott porosz hadsereg ellen, hogy csaták sorozatával faragja le az előnyüket.

Február 10-én, Olszufjev ötezer orosz élén éppen Champaubert-től délre, Párizstól keletre, a Marne folyó egyik völgyében mozgott. Lovassága nem lévén nem tudott kapcsolatot tartani a többi seregrésszel. Meglepetésére február 10-én reggel jelentős ellenséges erőkbe botlott délről. Ez a francia erő Auguste de Marmont marsall 30 000 éhes és fáradt katonájából állt – köztük számos frissen besorozott újoncból – és 120 ágyúból. Ellentétben az oroszokkal, a franciák rendelkeztek 10 000 fős lovassággal.

A franciák hatszoros túlerőben voltak. A harcokat Marmont marsall irányította, de Napóleon személyesen felügyelte az eseményeket. A franciák számbeli fölénye ellenére Olszufjev úgy döntött, hogy inkább harcol, mint a visszavonulást választja. Döntésének kiindulópontja az a téves remény volt, hogy utánpótlást kap majd Blücher porosz tábornagytól, idejében megakadályozva egy katasztrófát. Olszufjev rosszul döntött, Marmont serege szétzúzta erőit. Ötórás küzdelem után a francia lovasság körbezárta az oroszokat. Háromezren haltak meg, sebesültek meg, vagy estek fogságba az oroszok közül, köztük Olszufjev tábornok is, aki aznap késő este már Napóleonnal vacsorázott. A franciák 300 embert veszítettek és egy tábornokuk, Joseph Lagrange súlyosan megsebesült a fején.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle of Champaubert című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.