Hondschootei csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hondschootei csata
Első koalíciós háború
Dátum 1793. szeptember 6.szeptember 8.
Helyszín Blason Hondschoote 59.svg Hondschoote, Franciaország Dunkerque-től délre
Eredmény francia győzelem
Harcoló felek
Flag of France.svg FranciaországFlag of the Habsburg Monarchy.svg Osztrák Birodalom
Flag of Great Britain (1707–1800).svg Egyesült Királyság
Parancsnokok
Houchard.jpgFlag of France.svg Jean Nicolas Houchard, Jourdan l.jpgFlag of France.svgJean-Baptiste JourdanFrederickDukeOfYork.jpgFlag of Great Britain (1707–1800).svg Frederick herceg, York és Albany hercege, Wilhelm von Freytag
Haderők
40 00024 000
Veszteségek
30004000
A Wikimédia Commons tartalmaz Hondschootei csata témájú médiaállományokat.


A hondschootei csata 1793. szeptember 6.szeptember 8. között zajlott le az első koalíciós háború idején a Jean Nicolas Houchard vezette francia köztársasági erők és a Frederick yorki herceg vezette brit-hannoveri erők között.

Lefolyása[szerkesztés]

1793. augusztusára Coburg hercege elfoglalta Condé-t, Valenciennes-t, és Le Cateau-t. Dunkerque-nél a francia Souham tábornok második serege Hoche parancsnoksága alatt bátran állta a York herceg vezette ostromló brit erők támadását. Carnot tábornok elrendelte Houchardnak, hogy szabadítsa fel Dunkerque-t.

Szeptember 6-án egy 40 000 fős hadsereg élén, Houchard bevonult Rexpoëde-ba, Bambecque-be, és Oost-Cappelbe. Szeptember 8-án a párizsi gyalogos csendőrök szurony rohama után, Houchard egy gyalog ezreddel és a párizsi gránátosaival elfoglalta Hondschoote-t.

York hercege felhagyott Dunkerque ostromával és gyorsan visszavonult Furnes-ba, egy tengerparti városba, ahol Freytag marsall csapatai is csatlakoztak hozzá.

Eredménye[szerkesztés]

Hondschoote-nál a 40 000 főnyi francia sereg vereséget mért a 24 000 fós brit és hannoveri seregre, zsákmányolt 6 zászlót, valamint a York herceg tüzérségét. Ez stratégiai győzelmet eredményezett: a britek felhagytak Dunkerque ostromával. Annak ellenére, hogy a diadalmasan megvédte a várost, Houchard-t később guillotine-nal lefejezték, mert nem üldözte a briteket.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle of Hondschoote (1793) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.