Tournai-i csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tournai-i csata
első koalíciós háború
Dátum1794. május 22.
Helyszín Tournai, Belgium
Eredménykoalíciós győzelem
Harcoló felek
Franciaország Habsburg Birodalom
Egyesült Királyság
Hannover
Parancsnokok
Jean-Charles Pichegru Frigyes Józsiás szász-coburg-saalfeldi herceg
Haderők
45 00028 000
Veszteségek
5500 halott vagy sebesült
450 hadifogoly
7 ágyú
3000 halott
A Wikimédia Commons tartalmaz Tournai-i csata témájú médiaállományokat.

A tournai-i csata 1794. május 22-én zajlott le a forradalmi háborúk idején, az első koalíciós háború során. A csatában a Jean-Charles Pichegru vezette francia köztársasági hadsereg vereséget szenvedett a létszámában lényegesen kisebb osztrák–brit–hannoveri koalíciós erőtől, amit Frigyes Józsiás szász-coburg-saalfeldi herceg irányított.

A csata egy sikertelen francia próbálkozás volt, amellyel a Tourcoingnél 1794. május 17május 18-án elért győzelmet akarták kiaknázni. Az 1794-es hadjárat elején, amíg a szövetségesek Landreciest ostromolták, addig a franciák Flandriát támadták meg nyugatról, április 29-én Mouscronnál vereséget mértek az osztrák Clerfayt tábornagyra, és a következő napon elfoglalták Menent. Ez a brit hadsereg szárnyait fenyegette a csatorna kikötőiben, így erősítést küldtek a Frigyes Ágost yorki és albany-i herceg (1763–1827) vezetésével nyugatra, hogy változtasson a kialakult kedvezőtlen helyzeten.

A francia támadás átformálta a szövetséges vonalat: vereséget szenvedtek Willemsnél (1794. május 10-én), a következő napon Clerfayt kénytelen volt visszavonulni északra (kortrijki csata, 1794. május 11.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle of Tournay című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • a csatáról angolul [1]