Tournai-i csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tournai-i csata
első koalíciós háború
Tournai JPG002.jpg
Dátum 1794. május 22.
Helyszín Blason de Tournai.svg Tournai, Belgium
Eredmény koalíciós győzelem
Harcoló felek
Flag of France.svg FranciaországAustria Bundesadler.svg Habsburg Birodalom
Flag of the United Kingdom (3-5).svg Egyesült Királyság
Flag of Hanover (1692).svg Hannover
Parancsnokok
Général Jean Charles Pichegru.jpg Flag of France.svg Jean-Charles PichegruFrederick Josias de Saxe-Coburg-Saalfeld.jpg Austria Bundesadler.svg Frigyes Józsiás szász-coburg-saalfeldi herceg
Haderők
45 00028 000
Veszteségek
5500 halott vagy sebesült
450 hadifogoly
7 ágyú
3000 halott
A Wikimédia Commons tartalmaz Tournai-i csata témájú médiaállományokat.

A tournai-i csata 1794. május 22-én zajlott le a forradalmi háborúk idején, az első koalíciós háború során. A csatában a Jean-Charles Pichegru vezette francia köztársasági hadsereg vereséget szenvedett a létszámában lényegesen kisebb osztrák–brit–hannoveri koalíciós erőtől, amit Frigyes Józsiás szász-coburg-saalfeldi herceg irányított.

A csata egy sikertelen francia próbálkozás volt, amellyel a Tourcoingnél 1794. május 17május 18-án elért győzelmet akarták kiaknázni. Az 1794-es hadjárat elején, amíg a szövetségesek Landreciest ostromolták, addig a franciák Flandriát támadták meg nyugatról, április 29-én Mouscronnál vereséget mértek az osztrák Clerfayt tábornagyra, és a következő napon elfoglalták Menent. Ez a brit hadsereg szárnyait fenyegette a csatorna kikötőiben, így erősítést küldtek a Frigyes Ágost yorki és albany-i herceg (1763–1827) vezetésével nyugatra, hogy változtasson a kialakult kedvezőtlen helyzeten.

A francia támadás átformálta a szövetséges vonalat: vereséget szenvedtek Willemsnél (1794. május 10-én), a következő napon Clerfayt kénytelen volt visszavonulni északra (kortrijki csata, 1794. május 11.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle of Tournay című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • a csatáról angolul [1]