Verduni csata (1792)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Verduni csata (1792)
Capitulation de Verdun 1792.jpg
Konfliktus Első koalíciós háború
Időpont 1792. augusztus 20.
Helyszín Verdun, Franciaország
Eredmény porosz győzelem
Szemben álló felek
Flag of France.svg FranciaországFlag of Prussia (1892-1918).svg Poroszország
Parancsnokok
Angers-Beaurepaire.JPGNicolas-Joseph Beaurepaire ezredesDuke Ferdinand of Brunswick-Wolfenbuettel (1721–1792).JPGII. Károly braunschweig–wolfenbütteli herceg
Szemben álló erők
é. sz. 49° 09′ 39″, k. h. 5° 23′ 18″Koordináták: é. sz. 49° 09′ 39″, k. h. 5° 23′ 18″
A Wikimédia Commons tartalmaz Verduni csata (1792) témájú médiaállományokat.

A verduni csata 1792-ben a francia forradalmi erők és a porosz hadsereg között zajlott le. A poroszok győztek, ezzel megnyílt az útjuk Párizs felé.

Előzmények[szerkesztés]

Amikor kitört a forradalom Franciaországban, szomszédai növekvő riadalommal figyelték az eseményeket.1791. augusztus 27-én a pillnitzi nyilatkozatban a II. Frigyes Vilmos és II. Lipót is kinyilvánította azon szándékát, hogy helyreállítja a Bourbonok uralmát Franciaországban. Az osztrák-porosz szövetség hivatalosan 1792. február 7-én alakult meg, és a szövetséges hadseregek elkezdtek Franciaország keleti határain felfejlődni, de a tényleges francia hadüzenet 1792. április 20-án érkezett hozzájuk.

A korábbi francia támadás az Osztrák-Németalföld ellen kínos kudarccal végződött (lásd baisieux-i csata), és a francia hadseregről általában úgy vélték, hogy szörnyű állapotban van. A legjobb tisztjeik elmenekültek Franciaországból, létrehozva egy emigráns csoportot, akik elkezdtek szervezkedni a forradalom ellen éppen Franciaország keleti határain. A csapatok már nem bíztak a tisztekben, akik maradtak, és egy „árulás” kiáltás könnyen vezethet tömeges pánikhoz és minden gyanús parancsnok meggyilkolásához. Az osztrákok és a poroszok meg voltak győződve arról, hogy a francia hadsereggel könnyen elbánnak és helyreállíthatják XVI. Lajos uralmát.

A csata[szerkesztés]

A megszálló szövetségesek könnyen elfoglalták Longwy-t augusztus 23-án, és lassan meneteltek Verdun felé, amely még kevésbé volt védhető, mint Longwy. A francia parancsnok, Beaurepaire ezredes , főbe lőtte magát kétségbeesésében. 1792. szeptember 1-én a franciák feladták Verdunt. II. Károly herceg csapatai megkezdték az előrenyomulást az Argonne völgyében Párizs felé.

Az egyik legenda szerint egy csoport szűz szállított cukrozott mandulát a győztes hercegnek, ahogy a győztes számára szokásban volt. Őket később, a terror idején nyaktilóval lefejezték.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle of Verdun (1792) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.