Würzburgi csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Würzburgi csata
Konfliktuselső koalíciós háború
Időpont1796. szeptember 3.
Helyszín Würzburg (ma: Németország)
Eredményosztrák győzelem
Szemben álló felek
Franciaország Habsburg Birodalom
Parancsnokok

Jean-Baptiste Jourdan

Károly főherceg
Térkép
Würzburgi csata (Bajorország)
Würzburgi csata
Würzburgi csata
Pozíció Bajorország térképén
é. sz. 49° 47′ 36″, k. h. 9° 55′ 46″Koordináták: é. sz. 49° 47′ 36″, k. h. 9° 55′ 46″
A Wikimédia Commons tartalmaz Würzburgi csata témájú médiaállományokat.


A würzburgi csata 1796. szeptember 3-án zajlott le a Jean-Baptiste Jourdan vezette francia köztársasági és a Károly főherceg, Teschen hercege által vezetett osztrák birodalmi erők között. A csatában az osztrákok győztek.

A francia hadsereg megindult, hogy a Sztáray Antal[1] parancsnoksága alatt álló, elszigetelt osztrák hadsereget megsemmisítse. Jourdan terve az volt, hogy Sztárayt a Bernadotte és Championnet támadja meg, Bonnard és Grenier tábornokok alakulatai tartalékban maradnak. A kora reggeli köd azonban lehetővé tette, hogy Károly főherceg Hotze tábornok hadosztályát erősítésül küldhesse Sztáraynak, így szertefoszlott Jourdan tervének alapja, a jelentős saját túlerő.

Annál is inkább, mivel Elsnitz tábornok[2] hadosztálya a csatatér északi részén lekötötte Lefebvre tábornok francia csapatainak legnagyobb részét, amely végül nem is vett részt a csatában. Emellett az osztrák hadmérnökök pontonhidat építettek a Majna folyó felett, hogy a többi osztrák seregtest is átkelhessen a folyón. A franciák így eredménytelenül támadták az osztrák állásokat, amíg az osztrák erők Kray Pál[3] és Wartensleben vezetésével meg nem érkeztek, és ki nem szorították a franciákat a csatatérről.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle of Würzburg című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]