Novi csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Novi csata
Alexander Kotzebue. Novi csata
Alexander Kotzebue. Novi csata

KonfliktusNapóleoni háborúk
Időpont1799. augusztus 15.
HelyszínNovi Ligure, Piemont (ma: Olaszország)
Eredménykoalíciós győzelem
Szemben álló felek
Franciaország Osztrák Császárság
Orosz Birodalom
Parancsnokok
Barthélemy Catherine Joubert Alekszandr Vasziljevics Szuvorov
Szemben álló erők
34 93051 547
Veszteségek
12 000 halott, sebesült
4600 hadifogoly
37 ágyú, 28 lőpor szállító
8200 halott, sebesült vagy eltűnt
Térkép
Novi csata (Észak-Olaszország)
Novi csata
Novi csata
Pozíció Észak-Olaszország térképén
é. sz. 44° 45′ 40″, k. h. 8° 47′ 34″Koordináták: é. sz. 44° 45′ 40″, k. h. 8° 47′ 34″
A Wikimédia Commons tartalmaz Novi csata témájú médiaállományokat.


A novi csata 1799. augusztus 15-én zajlott le a második koalíciós háború idején. Az orosz - osztrák erők Alekszandr Vasziljevics Szuvorov tábornagy vezetésével vereséget mértek a Barthélemy Catherine Joubert tábornok parancsnoksága alatt álló francia seregre.

1799-ben a második koalíció erői már legyőzték a francia csapatokat Itáliában, Napóleon ekkor Egyiptomba vezetett egy expedíciós hadsereget. Cassanói csatában elszenvedett vereség után a franciák és az itáliai ciszalpin csapatok visszavonultak a Ligur Köztársaságba végső ellenállásra, közvetlenül a Novi várostól délre eső síkságon, néhány mérföldnyire délkeletre Spinetta Marengo településtől.

Augusztus 15-én a Szuvorov vezette osztrák–orosz hadsereg megtámadta francia állásokat. Már a csata kezdetén csapás érte a franciákat, parancsnokuk, Joubert tábornok elesett, lelőtték egy végzetes pillanatban, de a franciák ellenálltak az osztrák támadásoknak és ellentámadásoknak. A koalíciós erők többször támadtak, a francia erők ellenálltak egészen délutánig, amikor Szuvorov végső csapásai miatt a franciák zűrzavarban, rendezetlenül a hegyekbe vonultak a Ligur-tenger partján.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle of Novi (1799) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.