Amstetteni csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Amstetteni csata
Az amstetteni templom
Az amstetteni templom

KonfliktusNapóleoni háborúk
Időpont1805. november 5.
HelyszínAmstetten, Alsó-Ausztria
Eredményfrancia győzelem
Szemben álló felek
Franciaország Orosz Birodalom
Osztrák Császárság
Parancsnokok
Joachim Murat
Jean Lannes
Kienmayer
Pjotr Ivanovics Bagratyion
grúz származású orosz tábornok
(grúz:პეტრე ბაგრატიონი, orosz:Пётр Иванович Багратион)
Szemben álló erők
10 0006700
Veszteségek
1000orosz erők: 300 halott vagy sebesült 700 fogoly
osztrákok: 1000 halott vagy sebesült vagy fogoly
Térkép
Amstetteni csata (Ausztria)
Amstetteni csata
Amstetteni csata
Pozíció Ausztria térképén
é. sz. 48° 07′ 00″, k. h. 14° 52′ 00″Koordináták: é. sz. 48° 07′ 00″, k. h. 14° 52′ 00″
A Wikimédia Commons tartalmaz Amstetteni csata témájú médiaállományokat.


Az amstetteni csata viszonylag kis összecsapás volt a harmadik koalíciós háború idején, 1805. november 5-én a Murat és Lannes vezette francia és Bagratyion és Kienmayer parancsnoksága alatt álló orosz–osztrák erők között.

A csata leírása[szerkesztés]

A Bécsből visszavonuló osztrák csapatok Murat hátvédjének lovasságával és Lannes seregének részeivel kerültek összetűzésbe. Az oroszokat Bagratyion vezette. Murat vakmerően és meggondolatlanul két lovas zászlóaljával megtámadott három lovas ezredet. A franciák megrendültek az ellencsapástól, meghátráltak, de az üldöző osztrák seregek kartácstüzet kaptak a francia lovastüzérségtől. Murat erősítésre várt Lannes-tól, Lannes rendezetten mozgott Bagration ellen, tartotta a helyzetét és támadásnak indult. Az orosz vadászezredet visszanyomta és egy további támadással egy másik zászlóaljat hátráltatott meg. A szövetségesek teljes létszáma összesen 6700 főt tett ki és súlyos veszteségeket szenvedtek.Az osztrákok vesztesége: ezer halott vagy sebesült vagy fogoly, de az oroszok sem úszták meg sokkal könnyebben, ők 300 halottat vagy sebesültet veszítettek és 700-an estek fogságba.

A franciák szándéka teljesült, hogy késleltessék tevékenységükkel a szövetségeseket és a teljes napot a seregük mozgatására kellett használniuk. Kutuzovnak viszont sikerült átkelnie az Ybbs bal partjára.

A csatának több száz polgári áldozata is volt annak következtében, hogy a várost kifosztották és nagy része leégett.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle of Amstetten című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.