Château-Thierry csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Château-Thierry csata
Napóleoni háborúk
Château-Thierry panorámaképe
Château-Thierry panorámaképe
Dátum1814. február 12.
Helyszín Château-Thierry (Marne), Franciaország
Eredményfrancia győzelem
Harcoló felek
Franciaország Porosz Királyság
Orosz Birodalom
Parancsnokok

Napóleon

Ney

Blücher

Hans David von Yorck
Haderők
22 00018 000 porosz
10–12 000 orosz
Veszteségek
6001250 porosz,
1500 orosz,
9 ágyú,
felszerelések és szállítóeszközök
A Wikimédia Commons tartalmaz Château-Thierry csata témájú médiaállományokat.


A Château-Thierry csatát a hatodik koalíciós háború idején, 1814. február 12-én vívták a Napóleon és Ney vezette francia erők Yorck és Blücher parancsnoksága (orosz források szerint Osten-Sacken) alatt álló orosz–porosz seregek ellen.

A hatnapos hadjárat hatásos taktikai győzelmei után a francia császár egy utolsó döntő csapást próbált mérni a porosz erőkre, ezzel a hatodik koalíció csapatait kiűzve hazája földjéről. Napóleon a York irányította porosz erőkre csapott le a Marne folyó mellett Château-Thierry-nél.

A császár két részre osztotta a seregét, az egyik Ney irányítása alatt a Montmirail – Château-Thierry közötti úton haladt előre, a másik seregrészt saját maga vezette egy bekerítő mozdulatot tett, hogy oldalba kapja a szövetségek erőit.

Ney marsallt vezetésével a franciák áttörték Blücher sorait nagy veszteséget okozva nekik. A támadásuk a számukra váratlan helyen álló porosz tüzérségen akadt el, ezt követően York rendezett sorokban visszavonta seregét az útra. Kilenc ágyújuk és a hadfelszerelés egy része a franciák hadizsákmánya lett.[1]

Források[szerkesztés]

  1. Chandler, D. Dictionary of the Napoleonic wars. Wordsworth editions, 1999. pgs.90-91.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle of Château-Thierry (1814) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.