Bar-sur-Aube-i csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bar-sur-Aube-i csata
Napóleoni háborúk
Bar-sur-Aube
Bar-sur-Aube
Dátum 1814. február 27.
Helyszín Bar-sur-Aube (Aube megye), Franciaország
Eredmény osztrák győzelem
Harcoló felek
Flag of France.svg FranciaországFlag of the Habsburg Monarchy.svg Osztrák Császárság
Flag of Bavaria (lozengy).svg Bajor Királyság
Flag of Russia.svg Orosz Birodalom
Parancsnokok
Etienne-Jacques-Joseph-Alexandre MacDonald.jpg Macdonald Flag of France.svgKarl philipp fuerst zu schwarzenberg.jpgSchwarzenberg Flag of the Habsburg Monarchy.svg
Haderők
1835
Veszteségek
30001500–2400
A Wikimédia Commons tartalmaz Bar-sur-Aube-i csata témájú médiaállományokat.


A Bar-sur-Aube-i csata 1814. február 27-én zajlott le Jacques MacDonald vezette francia és a Schwarzenberg herceg parancsnoksága alatt álló osztrák-bajor-orosz erők között. (Az orosz wikipédia szerint: Wittgenstein és Wrede vezette a szövetséges: orosz-bajor erőket; a franciákat Oudinot marsall és Gérard marsall).

Abban minden forrás egyezik, hogy a csatát a szövetségesek nyerték, ezen belül az osztrákok.

Előzmények[szerkesztés]

A Montereau-i csatában aratott győzelem után Napóleon visszahúzódott a Maïre folyóhoz azzal a szándékkal, hogy figyelve a szövetségesek minden mozdulatát átkel a Szajnán, és Troyes-ba hátrál. De február 22-én felfedezte Blücher tábornagy seregét a másik parton.

A csata[szerkesztés]

1814. február 27-én a szövetségesek Wittgenstein vezette orosz és a Wrede vezette bajor erők megtámadták a Oudinot és Gérard parancsnoksága alatt álló francia erőket Bar-sur-Aube városka mellett, az Aube folyó bal partján. A szövetségesek ereje 35 000 katonából állt szemben a franciák 18 000 katonájával.[1] A bajorok támadták meg a városkában a franciákat a bal szárnyon. Középen Andrej Gorcsakov herceg gyalogsága lendült támadásba. Wittgenstein herceg Eugen von Württemberg gyalogos hadosztályát küldte Peter von Pahlen gróf orosz lovasságának támogatásával a jobb szárnyon kikerülő manőverrel elvágni a franciákat a Dolancourt-i révtől.

A franciák bal szárnya magas dombok és vízmosások között húzódott, ezért az oroszoknak ezt kikerülve, az Aube folyó melletti országúton kellett a franciák mögé kerülnie. Ailleville falunál folytak a legádázabb harcok a kulcspozícióban lévő magaslati pontok birtoklásáért. Montfort francia tábornok kiűzte az orosz hadtestet a faluból. A tábornoknak sikerült szembeszállnia a rohamokkal és visszaverte a támadásokat. Wittgenstein személyesen állt a pszkovi ezred élére, és a lábán egy puskagolyótól megsebesült. A sereg a lovasságtól megzavarva szőlők közé keveredett. Amint a szövetségesek felállították nagy kaliberű ágyúikat, a franciákat sikerült kiűzni.

Amikor Württenberg hadserege elhagyta az erdőt a francia balszárnyon, Oudinot felmérte, hogy a szövetségesek erői és pozíciói jobbak, mint az övéi, visszahátrált az Aube-hoz. A bajorok a franciák bal szárnyát támadták Bar-sur-Aube-nál, azzal céllal, hogy megszerezzék az átkelőket és elvágják Oudinot útját az Aube folyótól, de az akció nem járt sikerrel. Duhesme tábornok eltorlaszoltatta a falu összes kijáratát, és a helyi lakosok segítsége is feltartóztatta a bajorokat. Amikor Duhesme megkapta a hírt, hogy serege sikeresen visszavonult, akkor átrendezte seregét és ő is elhagyta a települést.

Az üldözést Pahlen kozákjai és négy huszárezred kezdték meg. Ennek ellenére a franciák viszonylag rendezetten keltek át az Aube folyó troyes-i oldalára.

Következmények[szerkesztés]

A franciák 3000 ember és 500 foglyot, a szövetségesek 2400 katonát veszítettek.[1] Wittgenstein gróf súlyosan megsebesült, emiatt le kellett mondania a parancsnokságról, ugyanitt könnyebb sebet kapott Schwarzenberg herceg is.

Képek a csata szereplőiről[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Сражение при Бар-сюр-Обе című orosz Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.