Eylaui csata (1807)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eylaui csata
Napóleon az eylaui csatában. Antoine-Jean Gros festménye.
Napóleon az eylaui csatában. Antoine-Jean Gros festménye.

KonfliktusNapóleoni háborúk
Időpont1807. február 78.
HelyszínPreußisch Eylau (ma Bagratyionovszk), Kelet-Poroszország
Eredménydöntetlen, orosz visszavonulás
Szemben álló felek
Franciaország Orosz Birodalom
Porosz Királyság
Parancsnokok
I. Napóleon Leontyij Bennigsen
Anton Wilhelm von L’Estocq
Szemben álló erők
54 000 fő, 200 ágyú[1]72 000 fő, 400 ágyú[1]
Veszteségek
kb. 18 000[1]kb. 25 000[1]
Térkép
Eylaui csata (Európa)
Eylaui csata
Eylaui csata
Pozíció Európa térképén
é. sz. 54° 24′, k. h. 20° 38′Koordináták: é. sz. 54° 24′, k. h. 20° 38′
A Wikimédia Commons tartalmaz Eylaui csata témájú médiaállományokat.
Lovasság az eylaui csatában
Lovas gránátosok a csatában

Az eylaui csata (1807. február 78.) Napóleon seregeinek a negyedik koalíció ellen vívott egyik ütközete. Első ízben a háború során Napóleonnak nem sikerült katonáit győzelemre vezetnie.

Előzmények[szerkesztés]

Ausztria és Poroszország legyőzése után Napóleon az Orosz Birodalom ellen fordult. A csatára Preußisch Eylaunál (ma Bagratyinovszk, Oroszország) került sor, a kelet-poroszországi Königsbergtől (ma Kalinyingrád) 37 km-re délre.

A csata[szerkesztés]

Első nap[szerkesztés]

Leontyij Leontyjevics Bennigsen vezette orosz–porosz hadserege röviddel azután ütközött meg a francia sereggel, hogy az oroszok megindították váratlan téli offenzívájukat. Soult és Murat francia tábornokok lovassága délután 2 óra körül elérte Eylau térségét. A délután folyamán Augereau tábornok seregei és a gárda ezeket megerősítették. A csata kezdetén a francia erők felfejlődtek Eylau város elfoglalására. Napoleon számára ez biztosította volna az előnyt az orosz és az Anton Wilhelm von L’Estocq porosz tábornok vezette erőkkel szemben a szörnyű hidegben. A kezdeti előre nem tervezett csata február 7-én mind a két oldal számára kb. 4000 főnyi veszteséget okozott, de egyik harcoló fél sem ért el döntő eredményt.

Második nap[szerkesztés]

Február 8-án, reggel Napóleonnak csak 41 000 katonája volt Bennigsen 64 000 fős seregével szemben. Ezért a császár az erősítés megérkeztéig halogató hadműveletet folytatott. Megpróbálta lovasrohamokkal fékezni az oroszok előrenyomulását. A hóviharban végrehajtott, súlyos veszteséggel járó első rohamot az oroszok visszaverték. Időközben három orosz hadoszlop előretört a gyenge francia vonalak irányába. Napóleon a tartalékból Joachim Murat vezetésével 10 700 főnyi lovasságot küldött, hogy megállítsa az oroszokat: „Nous laisseras-tu dévorer par ces gens-là?” „Hagyjuk magunkat felemészteni ilyen emberektől?” - Murat marsall a történelem egyik legnagyobb lovasrohamával megállította az orosz előretörést, két oszlopban átvágták az oroszok derékhadát, majd egyetlen oszlopban, az oroszok hátába kerülve, ismét szétverték a vonalaikat. Ez a lovasroham tette lehetővé Napóleon számára, hogy megvédje a derékhadat, és úrrá legyen a válságos helyzeten. A következő hat órában mind a két sereghez megérkezett az erősítés. A patthelyzet így tovább tartott, míg a kimerültség következtében este 10 órakor vége lett a harcnak. Az éjszaka folyamán Benningsen visszavonult.

Eredményei[szerkesztés]

Bennigsen hadserege bár visszavonult, de nem volt legyőzve. Napóleon tovább folytatta hadjáratát az Orosz Birodalom ellen. Az oroszok mintegy 26 000 embert veszítettek. A 19 000 fős francia veszteségről a francia császár csak így nyilatkozott: „Une nuit de Paris réparera tout ça” („Egy párizsi éjszaka helyre fogja állítani az egészet.”) Ney francia marsall borúlátóbb volt: „Quel massacre! Et sans résultat!” (Micsoda mészárlás! És eredmény nélkül...). Ez a csata nem vezetett a korábbi napoleoni győzelmekhez, viszont a következő, friedlandi csata már tárgyalóasztalhoz kényszerítette az orosz cárt.

Források[szerkesztés]

  1. a b c d Ben Weider, Émile Gueguen. Napóleon - az Európát átformáló férfiú. Hajja & Fiai Könyvkiadó, 143–145. o. (2006. április 12.). ISBN 963705426x 

További információk[szerkesztés]

A csata vázlata