Negyedik koalíciós háború

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Negyedik koalíciós háború
Napóleoni háborúk
Napóleon a friedlandi csatában
Napóleon a friedlandi csatában
Dátum18061807
HelyszínEurópa
Casus bellia 3. koalícióval vívott háború folytatása
Eredményfrancia győzelem, a tilsiti béke megkötése
Terület-
változások
A Porosz Királyság területe a felére csökken, francia területi nyereség, Oroszországhoz kerül Białystok vidéke.
Harcoló felek
Franciaország
broder Bajorország
 Württembergi Királyság
broder Itáliai Királyság
broder Nápolyi Királyság
broder Hollandia
broder Spanyolország
 Lengyel Légiók
 Poroszország
 Orosz Birodalom
 Egyesült Királyság
 Svédország
 Szász Királyság
 Szicíliai Királyság
Parancsnokok
 I. Napóleon
 Davout marsall
 II. Károly braunschweigi herceg
 Hohenlohe-Ingelfingen Frigyes Lajos herceg
 L.L. Bennigsen
A Wikimédia Commons tartalmaz Negyedik koalíciós háború témájú médiaállományokat.


Ausztria legyőzése után Napóleon császár tovább folytatta a harcot az Orosz Birodalom és az Egyesült Királyság ellen. A negyedik koalíció 1806 szeptemberében alakult meg, miután a Porosz Királyság belépett a háborúba.

III. Frigyes Vilmos porosz király nagyon határozatlan király volt, a „háború pártjának” igazi vezére Lujza királyné volt. Az volt az általános vélekedés, hogy a porosz hadsereg a legerősebb a világon. Ezért 1806. október 2-án ultimátumot intéztek Franciaországhoz, követelve a francia csapatok visszavonását a Rajnán túlra. Napóleon végig sem olvasta az ultimátumot. Három nap múlva a francia csapatok hadba indultak Poroszország ellen.

A porosz hadsereg nem volt felkészülve az akkori idők modern hadviselésére. A csapatok nagyon lassan mozogtak. Napóleon 1806. október 14-én megütközött a porosz hadsereg kisebbik részével Jéna közelében, és győzött. Ugyanekkor Davout marsall az auerstädti csatában a porosz főerőkkel ütközött meg. A napóleoni hadsereg egyik legtehetségesebb marsalljának, a sokat tapasztalt Davout-nak határozottsága és a porosz tábornokok tehetetlensége következtében a porosz haderő felmorzsolódott.

1806. október végén Napóleon bevonult Berlinbe, és november 21-én kihirdette a kontinentális zárlatot, amelynek értelmében az egész francia birodalomnak és a hozzá tartozó országoknak tilos volt Angliával kereskedni. A cél Anglia gazdaságának tönkretétele volt.

Poroszország legyőzése nem jelentette egyértelműen a franciaellenes koalíció legyőzését, mivel Oroszország még mindig folytatta a háborút. Napóleonnak két véres ütközetben kellett kiharcolnia a győzelmet. 1807. február 7-én Eylaunál és április 14-én Friedlandnál. Mindkét fél súlyos veszteségeket szenvedtek, ezért béketárgyalásokba kezdtek.

Az 1807-es tilsiti békében Franciaország és Oroszország békét és szövetségi szerződést kötött. A szerződés gyakorlatilag azt jelentette, hogy Európában két nagyhatalom uralkodik, jelentős francia túlsúllyal. Az 1793–95-ben Poroszországhoz került lengyel területeken Napóleon 1807-ben létrehozta a csatlós Varsói Hercegséget, amely 1815-ig állt fenn.

Források[szerkesztés]

  • Weiszhár Attila – Weiszhár Balázs: Háborúk lexikona, Atheneaum kiadó, Budapest 2004.
  • Herbert Attila, Maros Ida, Moss László, Tisza László: Történelem. 1789-től 1914-ig. ISBN 963-04-6874-3

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]