Párizsi csata (1814)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Párizsi csata (1814)
 Napóleoni háborúk
Orosz csapatok bevonulása Párizsba 1814-ben
Orosz csapatok bevonulása Párizsba 1814-ben
Dátum1814. március 3031.
HelyszínPárizs (Franciaország)
Eredménydöntő szövetséges győzelem
Harcoló felek
 Franciaország Osztrák Császárság
 Porosz Királyság
 Orosz Birodalom
Parancsnokok
Marmont
Joseph Bonaparte 
Karl Philipp zu Schwarzenberg 
 I. Sándor orosz cár
III. Frigyes Vilmos porosz király 
Haderők
50 000100 000
Veszteségek
40008000
A Wikimédia Commons tartalmaz Párizsi csata témájú médiaállományokat.

A 1814. március 3031-én vívott párizsi csata (más néven montmartre-i csata) vezetett a francia császár lemondásához és elbai száműzetéséhez. Közel négyszáz év után fordult elő az, hogy idegen csapatok szállták meg a francia fővárost. Ahogy Napóleon szerette volna elfoglalni Moszkvát, úgy az orosz cár, I. Sándor is be akart vonulni Párizsba. Ugyan I. Ferenc osztrák császár békét kívánt kötni a franciákkal (leánya, Mária Lujza Napóleon felesége volt), de az orosz cár és a porosz uralkodó nem tágított az inváziótól.

Előzmények[szerkesztés]

Az osztrák–orosz–porosz erők csatlakoztak egymáshoz Schwarzenberg herceg parancsnoksága alatt, de a tényleges hajtóereje az orosz cár és a porosz király jelenléte volt a csapatoknak. A koalíció hadserege megközelítőleg 100 000 főt számlált. A francia császár saját testvérére, Joseph-re bízta a francia főváros védelmét Auguste Marmont 20 000 fős seregével, ezen kívül még a nemzeti és a császári gárda állt készenlétben Moncey és Mortier tábornok vezetése alatt.

A párizsi csata(1814)

A csata[szerkesztés]

A koalíció hadserege március végén elérte Párizs külső területeit. Az orosz egységek áttörtek a védvonalakon, előrenyomultak és először pillantották meg a francia fővárost. Március 29-én letáboroztak a város körül és az ostromot másnap reggel indították meg. Március 30-án kora reggel a koalíciós erők támadása az oroszok próbálkozásával kezdődött a fiatal gárda ellen, akiket visszaűztek Romainville mellett, a Párizs központjába vezető úton. Néhány órával később, a porosz Blücher marsall északról támadt a francia állásokra, amelyeket el is foglalt Aubervilliers körül, de nem erőltette tovább a támadást. Württemberg hercegének hadai Saint-Maurnál, délkeleten foglalták el pozícióikat. Az oroszok folytatták előrenyomulásukat, de a gárda visszavetette őket a lövészárkokkal és a tüzérségi tüzével.

Míg az oroszokat sikerült feltartóztatni a centrumban, addig a porosz erők megjelentek a hátukban. Az orosz erők megrohamozták Joseph Bonaparte főhadiszállását a Montmartre dombon, a harcok megújult erőkkel folytatódtak. Miután a város stratégiailag fontos pontját az ellenség elfoglalta, a császár testvére elmenekült a városból. Marmont felvette a kapcsolatot a szövetségesekkel és titkos tárgyalásokba kezdett. Ahogy megegyeztek, nem sokkal később olyan helyre menetelt a katonáival, ahol a szövetségesek bekeríthették és megadta magát.

A csata térképe (orosz)

Következmények[szerkesztés]

Az orosz cár követeket küldött a bekerített francia egységekhez. A cár nagylelkű ajánlatot tett a franciáknak, kihirdette, hogy a békét kíván a franciákkal, mint azok elpusztítását. Március 31-én Talleyrand átadta a város kulcsát a cárnak. Később a koalíció seregei bevonultak a városba az orosz uralkodóval az élen, őket követte a porosz uralkodó és Schwarzenberg főparancsnoksága. Napóleon gaztettnek tartotta Párizs feladását, április 6-án lemondott a hatalomról.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle of Paris (1814) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.