Sehestedi csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sehestedi csata
Napóleoni háborúk
Dátum1813. december 10.
HelyszínSehested (Holstein)
ma Németország
Eredménydán győzelem
Harcoló felek
Dánia Poroszország
Oroszország
Svédország
Parancsnokok
Hessen hercege

Ludwig von Wallmoden
Veszteségek
5502000
A Wikimédia Commons tartalmaz Sehestedi csata témájú médiaállományokat.

A sehestedi csatában a Napóleonnal szövetséges dán és a koalícióhoz csatlakozott svéd haderő csapott össze (porosz és orosz ezredekkel) Holstein területén 1813. december 10-én a hatodik koalíciós háború idején.

Előzmények[szerkesztés]

A lipcsei csata után a francia császár korábbi szövetségesei sorra elpártoltak Franciaországtól, ebbe a folyamatba illik bele a dánok és közvetetten velük együtt a norvégok helyzete is.

A svéd haderő bornhöft-i csatában 1813. december 7-én még visszaszorította a dán haderőt , a veszteség fordítottan érvényesült, de egyik oldalnak sem volt jelentős. Wallmoden tábornok 1813 májusától létrehozott egy kb. 28 000 fős vegyes( porosz-orosz-svéd-hannoveri-észak-német) haderőt, amelynek összesen hat ágyúja volt.

Denkmal in Sehestedt

A csata[szerkesztés]

A francia oldalon dán segéd-haderő ebben a csatában még visszaszorította a svéd Wallmoden tábornok parancsnoksága alatt harcoló szövetséges (svéd-orosz-porosz) erőket, de a dán parancsnoknak, Hessen hercegének is sikerült biztonságosan visszavonulnia.

Következmények[szerkesztés]

A csata nem hozott döntő változást a háború menetében, a veszteségek sem voltak olyan nagyok, mint a kor hasonló méretű csatáiban, de dánok 1814-ben kiléptek Napóleon szövetségéből. 1814. január 14-én Kielben békét kötött egymással a dán és a svéd (később már svéd-norvég) uralkodó.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle of Sehested című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.