Sehestedi csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sehestedi csata
Napóleoni háborúk
Dátum 1813. december 10.
Helyszín Wappen von Sehestedt.svgSehested (Holstein)
ma Németország
Eredmény dán győzelem
Harcoló felek
Flag of Denmark.svg DániaFlag of the Kingdom of Prussia (1803-1892).svg Poroszország
Russian Empire 1914 17.svg Oroszország
Flag of Sweden.svg Svédország
Parancsnokok
Hessen hercege
Flag of Denmark.svg
Walmoden.jpg
Ludwig von Wallmoden
Flag of Sweden.svg
Veszteségek
5502000
A Wikimédia Commons tartalmaz Sehestedi csata témájú médiaállományokat.

A sehestedi csatában a Napóleonnal szövetséges dán és a koalícióhoz csatlakozott svéd haderő csapott össze (porosz és orosz ezredekkel) Holstein területén 1813. december 10-én a hatodik koalíciós háború idején.

Előzmények[szerkesztés]

A lipcsei csata után a francia császár korábbi szövetségesei sorra elpártoltak Franciaországtól, ebbe a folyamatba illik bele a dánok és közvetetten velük együtt a norvégok helyzete is.

A svéd haderő bornhöft-i csatában 1813. december 7-én még visszaszorította a dán haderőt , a veszteség fordítottan érvényesült, de egyik oldalnak sem volt jelentős. Wallmoden tábornok 1813 májusától létrehozott egy kb. 28 000 fős vegyes( porosz-orosz-svéd-hannoveri-észak-német) haderőt, amelynek mindösszesen hat ágyúja volt.

Denkmal in Sehestedt

A csata[szerkesztés]

A francia oldalon dán segéd-haderő ebben a csatában még visszaszorította a svéd Wallmoden tábornok parancsnoksága alatt harcoló szövetséges (svéd-orosz-porosz) erőket, de a dán parancsnoknak, Hessen hercegének is sikerült biztonságosan visszavonulnia.

Következmények[szerkesztés]

A csata nem hozott döntő változást a háború menetében, a veszteségek sem voltak olyan nagyok, mint a kor hasonló méretű csatáiban, de dánok 1814-ben kiléptek Napóleon szövetségéből. 1814. január 14-én Kielben békét kötött egymással a dán és a svéd (később már svéd-norvég) uralkodó.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle of Sehested című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.