Castricumi csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Castricumi csata
Armoiries-Empire.jpg Napóleoni háborúk
Battle castricum.jpg
Dátum 1799. október 6.
Helyszín Castricum vlag.svg Castricum mellett (Hollandia)
Eredmény francia-holland (batáviai) győzelem
Harcoló felek
Flag of France.svg Franciaország
Flag of the navy of the Batavian Republic.gif Batávia
Flag of the United Kingdom (3-5).svg Egyesült Királyság
Flag of Russia.svg Orosz Birodalom
Parancsnokok
Brune c.jpg
Brune Flag of France.svg
Daendels, Herman Willem.jpg
Daendels Flag of the navy of the Batavian Republic.gif
FrederickDukeofYork.jpeg
York hercege Flag of the United Kingdom (3-5).svg
Sir-ralph-abercromby.jpg
Abercromy Flag of the United Kingdom (3-5).svg
Willemi.jpg
Willem Frederik Flag of the Netherlands.svg
Haderők
25 70026 400
Veszteségek
1382 halott vagy sebesült2536 halott vagy sebesült, 11 ágyú
A Wikimédia Commons tartalmaz Castricumi csata témájú médiaállományokat.

A castricumi csata 1799. október 6-án zajlott le, a francia–holland erők vereséget mértek az angol–orosz haderőre Castricumnál, Hollandiában. A csatát a második koalíció háborúinak idején vívták a forradalmi Franciaország hadserege és a batáviai erők Guillaume Brune francia tábornok és Herman Willem Daendels parancsnoksága alatt és Frederick, yorki herceg, Ralph Abercromby, Willem Frederik, Oranje-Nassau hercege vezette brit és az orosz erők között.

Háttér[szerkesztés]

Az angol–orosz haderő 32 000 katonája partra szállt Észak-Hollandiában 1799. augusztus 27-én, foglyul ejtették a holland flottát a Den Heldernél augusztus 30-án és elfoglalták Alkmaar városát október 3-án. Miután csatát vívtak Bergennél szeptember 19-én és Alkmaarnál október 2-án (más néven 2. bergeni csata), akkor kerültek szembe a francia és batáviai[1] sereggel a Castricum mellett október 6-án.

A csata[szerkesztés]

Castricum többször cserélt gazdát a brit–orosz és francia–batáviai (holland) erők között, amíg a britek végül elmenekültek, veszteségük 2536 fő és 11 ágyú, a francia–batáv veszteség 1382 fő lett. A vereség meggyőzte a yorki herceget arról, hogy a helyzet tarthatatlan. A kaotikus visszavonulás után – amelynél két tábori kórházról is „elfelejtkeztek” – a felek aláírták az alkmaari konvenciót október 10-én.

Következmények[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A francia forradalmi és a napóleoni háborúk idején francia megszállás alá került Hollandia. A franciák eltörölték a tartományok jogait, bevezették a forradalom intézkedéseit és Batáviai Köztársaság néven egy francia típusú alkotmánnyal ellátott bábállamot hoztak létre (17951806). 1806-ban I. Napóleon – öccse, Bonaparte Lajos számára – létrehozta a Holland Királyságot. 1810-ben nemes egyszerűséggel a friss királyságot beolvasztotta a Francia Császárságba. A franciák 1813-ban vonultak ki az országból.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle of Castricum című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.