Castricumi csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Castricumi csata
Napóleoni háborúk
Dátum1799. október 6.
Helyszín Castricum mellett (Hollandia)
Eredményfrancia-holland (batáviai) győzelem
Harcoló felek
Franciaország
Batávia
Egyesült Királyság
Orosz Birodalom
Parancsnokok

Brune

Daendels

York hercege

Abercromy

Willem Frederik
Haderők
25 70026 400
Veszteségek
1382 halott vagy sebesült2536 halott vagy sebesült, 11 ágyú
A Wikimédia Commons tartalmaz Castricumi csata témájú médiaállományokat.

A castricumi csata 1799. október 6-án zajlott le, a francia–holland erők vereséget mértek az angol–orosz haderőre Castricumnál, Hollandiában. A csatát a második koalíció háborúinak idején vívták a forradalmi Franciaország hadserege és a batáviai erők Guillaume Brune francia tábornok és Herman Willem Daendels parancsnoksága alatt és Frederick, yorki herceg, Ralph Abercromby, Willem Frederik, Oranje-Nassau hercege vezette brit és az orosz erők között.

Háttér[szerkesztés]

Az angol–orosz haderő 32 000 katonája partra szállt Észak-Hollandiában 1799. augusztus 27-én, foglyul ejtették a holland flottát a Den Heldernél augusztus 30-án és elfoglalták Alkmaar városát október 3-án. Miután csatát vívtak Bergennél szeptember 19-én és Alkmaarnál október 2-án (más néven 2. bergeni csata), akkor kerültek szembe a francia és batáviai[1] sereggel a Castricum mellett október 6-án.

A csata[szerkesztés]

Castricum többször cserélt gazdát a brit–orosz és francia–batáviai (holland) erők között, amíg a britek végül elmenekültek, veszteségük 2536 fő és 11 ágyú, a francia–batáv veszteség 1382 fő lett. A vereség meggyőzte a yorki herceget arról, hogy a helyzet tarthatatlan. A kaotikus visszavonulás után – amelynél két tábori kórházról is „elfelejtkeztek” – a felek aláírták az alkmaari konvenciót október 10-én.

Következmények[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A francia forradalmi és a napóleoni háborúk idején francia megszállás alá került Hollandia. A franciák eltörölték a tartományok jogait, bevezették a forradalom intézkedéseit és Batáviai Köztársaság néven egy francia típusú alkotmánnyal ellátott bábállamot hoztak létre (17951806). 1806-ban I. Napóleon – öccse, Bonaparte Lajos számára – létrehozta a Holland Királyságot. 1810-ben nemes egyszerűséggel a friss királyságot beolvasztotta a Francia Császárságba. A franciák 1813-ban vonultak ki az országból.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle of Castricum című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.