Ugrás a tartalomhoz

Abensbergi csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Abensbergi csata
Jean-Baptiste Debret:Napóleon az abensbergi csatában
Jean-Baptiste Debret:Napóleon az abensbergi csatában

KonfliktusNapóleoni háborúk
Időpont1809. április 20.
HelyszínAbensberg, Bajorország, (ma: Németország)
Eredményfrancia győzelem
Szemben álló felek
Franciaország
Bajorország
Württembergi Kir.
Osztrák Birodalom
Parancsnokok
Napóleon Károly főherceg
Szemben álló erők
90 00080 000
Veszteségek
2000 halott vagy sebesült2800 halott vagy sebesült, 4000 hadifogoly
Térkép
Abensbergi csata (Németország)
Abensbergi csata
Abensbergi csata
Pozíció Németország térképén
é. sz. 48° 48′, k. h. 11° 51′Koordináták: é. sz. 48° 48′, k. h. 11° 51′
A Wikimédia Commons tartalmaz Abensbergi csata témájú médiaállományokat.

Az abensbergi csata 1809. április 20-án zajlott le a Napóleon vezette francia és a Habsburg–Lotaringiai Károly Lajos tescheni herceg vezette osztrák erők között. Francia győzelemmel ért véget.

Előzményei[szerkesztés]

Károly főherceg kétségbeesetten próbálta összeszedni minden haderejét az 1809-es hadjárat kezdetére. Napóleont először meglepte a támadás, de aztán megszilárdította haderejét, egyesítette Berthier marsallal seregével, és folytatta támadását Abensberg irányába.

A csata lefolyása[szerkesztés]

A francia balszárny, Lannes marsall alakulata visszaverte a gyengén ellenálló osztrákokat. A centrumban a bajorok kemény nyomásnak voltak kitéve, de végül sikerült a francia császár az osztrák szárnyak ellen fordult, kitéve a vereség lehetőségének a jobbszárnyat, így Károly főherceg kénytelen volt visszavonulni.

Az osztrákok 7000 embert vesztettek, a franciák, a württembergeriek és bajorok mintegy 3000 halottat és sebesültet. Annak ellenére, hogy a francia császár 113 000 fős seregét az osztrákok két elkülönült, de összesen 160 000 főnyi hadserege felülmúlta létszámban; Károly főherceg mégis kénytelen volt visszavonulni keletre Eckmühl irányába. Hiller tábornok délkelet felé Landshut irányába indult. Ezután mindkét fél a második nagy ütközetben folytatta a harcot. Az abensbergi csatában Ausztria vesztesége 2800 fő volt, további 4000 katona hadifogságba esett.

Következményei[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle of Abensberg című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.