Vauchamps-i csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Vauchamps-i csata
Napóleoni háborúk
Battle of Vauchamps by Reville.jpg
Dátum 1814. február 14.
Helyszín Vauchamps, Franciaország
Eredmény francia győzelem
Harcoló felek
Flag of France.svg FranciaországFlag of the Kingdom of Prussia (1803-1892).svg Poroszország
Flag of Russia (1914-1917).svg Oroszország
Parancsnokok
Napoleon crop.jpg
NapóleonFlag of France.svg
EMMANUEL DE GROUCHY(1766-1847).jpg
Grouchy Flag of France.svg
Hermann Scherenberg-Friedrich Graf Kleist von Nollendorf.jpg
Kleist Flag of the Kingdom of Prussia (1803-1892).svg
Kaptzevich Petr.jpg Kapcevics (Пётр Михайлович Капцевич) Flag of Russia (1914-1917).svg
Haderők
18 00030 000
Veszteségek
800 halott vagy sebesült9000 halott vagy sebesült
5000 hadifogoly
20 ágyú
A Wikimédia Commons tartalmaz Vauchamps-i csata témájú médiaállományokat.
A csata emlékműve

A vauchamps-i csata volt a francia császár hatnapos hadjáratának utolsó, legfőbb ütközete. 1814. február 14-én Napóleon 18 000 ezer emberével megfutamított egy 30 000 főből álló szövetséges (orosz–porosz) haderőt.

Előzmények[szerkesztés]

A Blücher tábornagy irányította sziléziai porosz hadsereg négy hadosztálya Párizs irányába tartott. A francia császár több csatában megpróbálta szétzúzni őket vagy megakadályozni előrejutásukat Champaubert-nél, Montmirail-nál, Château-Thierry-nél. Két hadosztály, személyesen Blücher parancsnoksága alatt február 9. óta nem vett részt a harcokban Vertus-ben állomásozott 13-ig, a montmirail-i csatáig. Kleist és Kapcevics 30 000 emberével szemben Marmont őrizte a Châlons-tól Étoges-ig vezető utat egy gyalogsági hadosztállyal és Grouchy lovasságával.

A csata[szerkesztés]

Blücher két részre osztotta seregét, a bal szárnyat Kapcevics orosz tábornok, a jobb szárnyat Kleist porosz marsall vezette.

Marmont indította el a támadást Vauchamps irányába a poroszok ellen, akik megkerülték Grouchyt. Rendetlenül hátráltak, de Lafferrière[1] tábornok kisegítette őket váratlan támadásával. Blücher folytatta a hátrálást, mint a sakktáblán lépegetett hátra embereivel. De Grouchy megelőzte a visszavonulását Étoges alatt, azzal hogy átvágott az erdőn a Doumerc, Bordesoulle és Saint-Germain hadosztállyal és megvárta őket a champaubert-i út előtt. Blücher azt remélte, hogy az éjszaka leple alatt menedéket talál a seregének Étoges-ban és megerősítheti erőit az orosz és porosz lovassággal, de Raguza hercege (Marmont) feltűzette a szuronyokat még az éjszaka leszállta előtt és katonái számos hadifoglyot ejtettek a poroszok közül.

Következmények[szerkesztés]

A porosz–orosz sereg 9000 embert veszített, ötezren estek hadifogságba, húsz ágyújukat zsákmányolták el, a franciák nyolcszáz főnyi veszteségével szemben. Az orosz gyalogságot Kapcevics tábornok a poroszokat Kleist tábornok vezette. A francia lovasság Grouchy vezetésével gázolta nagy részüket.

Napóleon nem tudott stratégiai jellegű győzelmet aratni, hiszen a Schwarzenberg herceg parancsnoksága alatt álló, sokkal nagyobb számú orosz haderő érintetlen maradt és továbbra is Párizs felé nyomult előre, amely március végén esett el.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bataille de Vauchamps című francia Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.