Lübecki csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Lübecki csata
Benjamin Zix: A lübecki csata, 1806
Benjamin Zix: A lübecki csata, 1806

Konfliktus Armoiries-Empire.jpgNapóleoni háborúk
Időpont 1806. november 6.
Helyszín DEU Luebeck COA.svgLübeck Németország
Eredmény Francia győzelem
Szemben álló felek
Flag of France.svg FranciaországFlag of Prussia (1892-1918).svgPoroszország
Flag of Sweden.svg Svédország
Parancsnokok
Jean Baptiste Bernadotte.jpg Jean Baptiste Bernadotte Flag of France.svgBlücher.jpg Blücher Flag of Prussia (1892-1918).svg
Carl Carlsson Mörner feldmarsal
Szemben álló erők
30 000
90 ágyú
15 000
12 ágyú
Veszteségek
ismeretlen kb 10002000 halott vagy sebesült
4 000 hadifogoly
Térkép
Lübecki csata (Németország)
Lübecki csata
Lübecki csata
Pozíció Németország térképén
é. sz. 53° 52′ 00″, k. h. 10° 40′ 60″Koordináták: é. sz. 53° 52′ 00″, k. h. 10° 40′ 60″
A Wikimédia Commons tartalmaz Lübecki csata témájú médiaállományokat.

A lübecki csata 1806. november 6-án zajlott le a Jean Baptiste Bernadotte vezette francia és a Blücher parancsnoksága alatt álló porosz-svéd erők között. A franciák a győzelem után elfoglalták a semleges Lübecket.

Előzmények[szerkesztés]

Miután Napóleontól a porosz hadsereg vereséget szenvedett a jénai és az auerstädti csatában 1806. október 14-én, a császár útjára indította a francia hadsereget a villámhadjárat folytatására. A porosz hadsereg harci szelleme az elszenvedett súlyos vereség hatására összeomlott. A nagy erőkkel könyörtelenül előrenyomuló a franciák hatására néhány porosz tiszt megadta magát vagy átadta a területet. A védekezésben az erődítmények jelenthettek menedéket és ellenállási gócot a számszerűleg kisebb porosz lovas és gyalogos egységek számára. Az egyik ilyen parancsnok, aki nem adta fel a harcot, Blücher altábornagy volt, azon kevesek egyike a porosz tisztek közül , aki nem vesztette el a fejét ebben a zűrzavaros válságban. A porosz tábornok összeszedte és parancsnoksága alá vonta a weimari herceg hadtestét, s csatlakozott hozzá továbbá egy 1800 fős svéd hadtest is, melyekkel megpróbálta felvenni a harcot, a kiutat keresve északkeletre, szorosan követte őt Bernadotte I. hadteste.

A csata[szerkesztés]

Blücher kénytelen volt messzebb és messzebb vonulni északra az üldözõi elől, akik folyamatosan követték. Végül el kellett hagynia az utolsó porosz területet is. November 5-én bevonult a semleges Hanza-város államba, Lübeckbe, ahol élelmiszert és pénzt kért a városi hatóságoktól. Másnap Bernadotte katonái megtámadták a falakat.Nicolas Soult marsall IV hadteste is hamarosan felvonult, hogy növelje a franciák esélyeit. Kemény és zavaros harcok után, a franciák beviharzottak a városba, a poroszokat és svédeket visszavonulásra kényszerítették. Blücher ellentámadással próbálkozott, de a franciák kitartottak a városban. A Strecknitz, Krempelsdorf és Schwartau városához közeli összecsapásokban, a francia elvágtak a többi erőtől és fogságba ejtettek egy a porosz különítményt.

Következmények[szerkesztés]

Francia veszteségek nem ismertek, a harcok intenzitása miatt, 1000 fő lehetett összesen. A poroszok vesztesége 2000 halott vagy sebesült, valamint további 4000 hadifogoly. Scharnhorst tábornok, Blücher vezérkari főnöke francia kézre került. Lübeck városát teljesen kifosztották a francia csapatok.

November 7-én Ratekaunál, Blücher megadta magát, 4000 gyalogos és 3800 lovas katonájával. 40000 francia fogta ekkor már körül. A porosz parancsnok a következőket írta: „Leteszem a fegyvert, mert nincs kenyér és nincs lőszer” - Blücher.

A tárgyalások után a svédek fogságába esett Bernadotte-ra ekkor figyelt fel először a svéd hadvezetés. 1810-ben megválasztották a svéd trónt örököséül, és később a XIV Károly-János néven Svédország királya lett.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle of Lübeck című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Chandler, David. The Campaigns of Napoleon. New York: Macmillan, 1966.
  • Smith, Digby. The Napoleonic Wars Data Book. London: Greenhill, 1993. ISBN 1-85367-276-9
A lübecki csata - porosz és francia csapatok harca a Piac téren a Városháza előtt