Gaeta ostroma (1806)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gaeta ostroma (1806)
Armoiries-Empire.jpg Napóleoni háborúk
Gaeta erődje
Gaeta erődje
Dátum 1806. február 26. - július 18.
Helyszín Gaeta (Olaszország)
Eredmény francia győzelem
Harcoló felek
Flag of France.svg Franciaország
Flag of the Napoleonic Kingdom of Italy.svg Itáliai Királyság
Flag of Poland (with coat of arms).svg Lengyel Légió
Flag of Switzerland.svg Svájc
Flag of the Kingdom of Etruria.svg Etruriai Királyság
Flag of the Kingdom of the Two Sicilies (1816).svg Nápolyi Királyság
Parancsnokok
Andre-massena.jpg André Masséna Flag of France.svgLudwig von Hessen-Philippsthal.jpgLouis of Hesse-Philippsthal Flag of the Kingdom of the Two Sicilies (1816).svg
(Luigi d’Assia-Philippsthal)
Haderők
12 0007000
Veszteségek
1000 halott vagy sebesült1000 halott vagy sebesült
6000 hadifogoly
A Wikimédia Commons tartalmaz Gaeta ostroma témájú médiaállományokat.

Az austerlitzi csata után, 1806 tavaszán a francia csapatok megtámadták a Nápolyi Királyságot. A nápolyi-szicíliai erőket a Campotenesei csatában szétzúzták, I. Ferdinánd Szicíliába menekült, átengedte a nápolyi koronát a franciáknak. Napóleon a testvérét, Joseph Bonapartét ültette a trónra.

1806. júliusában a franciák teljesen szétzúzták a nápolyiak ellenállását, eltekintve a calabriai felkeléstől és a Gaeta-i helyőrségtől.

Gaeta ostroma 1806. február végén kezdődött, a harmadik koalíció háborúinak idején. Masséna francia tábornok ostromolta az erődöt. A helyőrség heves ellenállást tanúsított, így a francia tábornoknak öt hónapi kemény ostromába került, hogy megtörje a védők ellenállását. Masséna különben is kénytelen volt erőinek egy részét a calabriai felkelés ellen küldeni, aztán az angolok ellen, akik partra szálltak délen, és győzelmet arattak a maidai csatában. John Stuart angol tábornok serege a győzelem után nem nyújtott segítséget a felkelőknek, hanem megelégedve néhány part menti francia helyőrség kifosztásával, visszavonult Szicíliába, ezzel tulajdonképpen a védők sorsát megpecsételte.

1806. július 18-án a heves tüzérségi tűz után, ami megtörte a védőket, a franciák elfoglalták az erődöt. Gaeta a napóleoni Nápolyi Királyság nagyhercegségéhez került, a nevét Martin-Michel-Charles Gaudin (lásd:fr:Martin Michel Charles Gaudin) pénzügyminiszter 1809-ben Gaete-re változtatta. A sors fintora, hogy Gaeta volt az utolsó város, ami a legtovább tartott ki Napóleon mellett, amíg egy osztrák-angol sereg végül visszafoglalta a franciáktól, az utolsó felvonásaként a nápolyi háborúnak.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Siege of Gaeta (1806) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]