Neuwiedi csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Neuwiedi csata
A neuwiedi csata (1837-es rajz)
A neuwiedi csata (1837-es rajz)

Konfliktuselső koalíciós háború
Időpont1797. április 18.
Helyszín Neuwied, napjainkban Németország
EredményFrancia győzelem
Szemben álló felek
Franciaország Habsburg Birodalom
Parancsnokok
Lazare HocheFranz Freiherr von Werneck[1]
Veszteségek
Térkép
Neuwiedi csata (Németország)
Neuwiedi csata
Neuwiedi csata
Pozíció Németország térképén
é. sz. 50° 27′ 12″, k. h. 7° 27′ 15″Koordináták: é. sz. 50° 27′ 12″, k. h. 7° 27′ 15″
A Wikimédia Commons tartalmaz Neuwiedi csata témájú médiaállományokat.


A neuwiedi csata 1797. április 18-án zajlott le a Lazare Hoche vezette francia köztársasági erők és a Franz Freiherr von Werneck tábornok által irányított osztrák erők között. A franciák győztek, az osztrákok 10 000 embert és 27 ágyút vesztettek.

A csata leírása[szerkesztés]

A csatát az osztrákok kezdték: támadást indítottak a francia jobboldal ellen, Kray Pál az osztrák balszárny élén ágyútüzet zúdított rájuk. Több támadás ellen a kulcspozíciót az osztrák jobbszárny Bendorf falu közelében vette fel, a francia gyalogság, több század lovassággal támogatva képes volt arra, hogy az osztrákokat kivesse állásaiból.

A francia lovasság az osztrákok nagy részét Sayn faluból kiverte. Hoche elindította Antoine Richepanse hadoszlopát a visszavonuló osztrákok üldözésére. Richepanse-nak sikerült hét ágyút, ötven lőszeres rekeszt és öt osztrák fegyvernemi zászlót zsákmányolni. A francia gyalogság támogatva Lefebvre ágyúit, sikerült eltávolítani az osztrákokat Zollengersből (ma Neuwied része), így végső vereséget mértek az osztrák balszárnyra.

Mivel a francia jobbszárny az osztrák balszárnyat támadta, Hoche elindította a második támadást, ezúttal az osztrák centrum ellen. A tüzérségi zárótűz után, Paul Grenier a gránátosaival rohamot indított Heddersdorf erődítményei ellen és a faluban szuronyrohamot vezényelt. Michel Ney huszárjai balról átkarolták az osztrák centrumot . Ezek a támadások az osztrák közepet visszavonulásra kényszerítették.

Miután Richepanse kiűzte őket, az osztrák balszárny Kray Pál tábornok keze alá gyülekezett, aki képes volt arra, hogy ellenálljon a további francia támadásoknak. Ezzel számolva, Hoche elindította Grenier gránátosait és több század dragonyost és huszárt Kray erői ellen. E támadás hatására az osztrák balszárny összeomlott és a roham során a huszárok elfogtak 4000 osztrákot és megszereztek két fegyvernemi zászlót. A francia balszárnynak Championnet vezetésével sikerült kiűzni az osztrákokat Altenkirchenből és Uckerathból.

Következmények[szerkesztés]

Az osztrák hadsereg 3000 embert vesztett a csatában, a másik 7000 katonájuk fogságba esett. A franciák huszonhét ágyút és hét osztrák fegyvernemi lobogót zsákmányoltak. Hoche sikeres támadását megállította az előzetes tárgyalás, amely a leobeni szerződéshez vezetett.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle of Neuwied (1797) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.