Neuwiedi csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Neuwiedi csata
A neuwiedi csata (1837-es rajz)
A neuwiedi csata (1837-es rajz)

Konfliktus első koalíciós háború
Időpont 1797. április 18.
Helyszín Neuwied Stadtwappen.svg Neuwied, napjainkban Németország
Eredmény Francia győzelem
Szemben álló felek
Flag of France.svg FranciaországFlag of the Habsburg Monarchy.svg Habsburg Birodalom
Parancsnokok
Lazare HocheFranz Freiherr von Werneck[1]
Veszteségek
Térkép
Neuwiedi csata (Németország)
Neuwiedi csata
Neuwiedi csata
Pozíció Németország térképén
é. sz. 50° 27′ 12″, k. h. 7° 27′ 15″Koordináták: é. sz. 50° 27′ 12″, k. h. 7° 27′ 15″
A Wikimédia Commons tartalmaz Neuwiedi csata témájú médiaállományokat.


A neuwiedi csata 1797. április 18-án zajlott le a Lazare Hoche vezette francia köztársasági erők és a Franz Freiherr von Werneck tábornok által irányított osztrák erők között. A franciák győztek, az osztrákok 10 000 embert és 27 ágyút vesztettek.

A csata leírása[szerkesztés]

A csatát az osztrákok kezdték: támadást indítottak a francia jobboldal ellen, Kray Pál az osztrák balszárny élén ágyútüzet zúdított rájuk. Több támadás ellen a kulcspozíciót az osztrák jobbszárny Bendorf falu közelében vette fel, a francia gyalogság, több század lovassággal támogatva képes volt arra, hogy az osztrákokat kivesse állásaiból.

A francia lovasság az osztrákok nagy részét Sayn faluból kiverte. Hoche elindította Antoine Richepanse hadoszlopát a visszavonuló osztrákok üldözésére. Richepanse-nak sikerült hét ágyút, ötven lőszeres rekeszt és öt osztrák fegyvernemi zászlót zsákmányolni. A francia gyalogság támogatva Lefebvre ágyúit, sikerült eltávolítani az osztrákokat Zollengersből (ma Neuwied része), így végső vereséget mértek az osztrák balszárnyra.

Mivel a francia jobbszárny az osztrák balszárnyat támadta, Hoche elindította a második támadást, ezúttal az osztrák centrum ellen. A tüzérségi zárótűz után, Paul Grenier a gránátosaival rohamot indított Heddersdorf erődítményei ellen és a faluban szuronyrohamot vezényelt. Michel Ney huszárjai balról átkarolták az osztrák centrumot . Ezek a támadások az osztrák közepet visszavonulásra kényszerítették.

Miután Richepanse kiűzte őket, az osztrák balszárny Kray Pál tábornok keze alá gyülekezett, aki képes volt arra, hogy ellenálljon a további francia támadásoknak. Ezzel számolva, Hoche elindította Grenier gránátosait és több század dragonyost és huszárt Kray erői ellen. E támadás hatására az osztrák balszárny összeomlott és a roham során a huszárok elfogtak 4000 osztrákot és megszereztek két fegyvernemi zászlót. A francia balszárnynak Championnet vezetésével sikerült kiűzni az osztrákokat Altenkirchenből és Uckerathból.

Következmények[szerkesztés]

Az osztrák hadsereg 3000 embert vesztett a csatában, a másik 7000 katonájuk fogságba esett. A franciák huszonhét ágyút és hét osztrák fegyvernemi lobogót zsákmányoltak. Hoche sikeres támadását megállította az előzetes tárgyalás, amely a leobeni szerződéshez vezetett.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle of Neuwied (1797) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.