Znaimi csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Znaimi csata
Myrbach Erzherzog Karl mit seinem Stab.jpg
Konfliktus Armoiries-Empire.jpg Napóleoni háborúk
Időpont 1809. július 10. - július 11.
Helyszín Znaim (ma: Znojmo), Csehország
Eredmény döntetlen
Szemben álló felek
Flag of France.svg Franciaország Flag of the Habsburg Monarchy.svg Osztrák Császárság
Parancsnokok
Flag of France.svg Auguste Frédéric Louis Viesse de Marmont
Flag of France.svg André Masséna
Flag of the Habsburg Monarchy.svg Károly főherceg
Szemben álló erők
10 000 később 25 000 47 000
Veszteségek
3 100 5 300
é. sz. 48° 51′ 20″, k. h. 16° 02′ 56″Koordináták: é. sz. 48° 51′ 20″, k. h. 16° 02′ 56″

A znaimi csata és a znaimi fegyverszünet Károly főherceg és Napóleon császár között vívtak / ill. jött létre 1809. július 12-én, ami megszüntette az Ausztria és Franciaország közötti ellenségeskedést az ötödik koalíció háborúiban.

Előzmények[szerkesztés]

A vesztett wagrami csata után Károly főherceg visszavonult észak felé Csehországba, abban a reményben, hogy erőit át tudja csoportosítani. A francia hadsereg is jelentős veszteségeket szenvedett a csatában, nem tudtak azonnal támadni. De mégis két nappal a csata után a francia császár északra rendelte erőit, hogy egyszer s mindenkorra leszámoljon az osztrák hadsereggel.

Csata[szerkesztés]

1809. július 10-én a franciák végül felzárkóztak az osztrákokhoz Znaimnál (jelenleg Znojmo, Csehország). Az osztrákok tűzszünetet javasoltak, Károly főherceg átment tárgyalni Napóleon császárral. Ugyanakkor Marmont marsall megtagadta a tűzszünet betartását, és a francia XI. hadsereg mintegy 10 000 emberét csatába küldte. Mivel az osztrákok Marmont seregét létszámban nagymértékben felülmúlták, Masséna tábornoknak nem volt más választása, mint hogy támogassa Marmont-t.

Július 11-én Masséna hadosztálya csatlakozott Marmont-hoz a csatában, de az osztrákok is megerősítették helyzetüket Znaimnál. Két napon át tartó hiábavaló harc után mind a két fél hasonlóan súlyos veszteségeket szenvedett el, de egyikük sem tett szert semmilyen előnyre. A fegyverszünet híre végül megérkezett Napóleonhoz, aki utasította Marmont-t a harc beszüntetésére.

Következmények[szerkesztés]

Az ötödik koalíciós háborúnak ez volt az utolsó csatája Ausztria és Franciaország között. A békefeltételekben nem született megállapodás. A békeszerződést Schönbrunnban írták alá, 1809. október 14-én, ezzel ez a háború lezárult.

Források[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Armistice of Znaim című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.