Ugrás a tartalomhoz

Znaimi csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Znaimi csata

Konfliktusötödik koalíciós háború
Időpont1809. július 10. - július 11.
HelyszínZnaim (ma: Znojmo), Csehország
Eredménydöntetlen
Szemben álló felek
Franciaország Osztrák Császárság
Parancsnokok

Marmont

Masséna

Károly főherceg
Szemben álló erők
10 000 később 25 00047000
Veszteségek
31 0053 00
Térkép
Znaimi csata (Csehország)
Znaimi csata
Znaimi csata
Pozíció Csehország térképén
é. sz. 48° 51′ 20″, k. h. 16° 02′ 56″Koordináták: é. sz. 48° 51′ 20″, k. h. 16° 02′ 56″
A Wikimédia Commons tartalmaz Znaimi csata témájú médiaállományokat.

A znaimi csata Károly főherceg és Napóleon császár csapatai között zajlott le 1809. július 12-én. A csatát követő a znaimi fegyverszünet megszüntette az Ausztria és Franciaország közötti ellenségeskedést az ötödik koalíció háborúiban.

Előzményei[szerkesztés]

A vesztett wagrami csata után Károly főherceg visszavonult észak felé Csehországba, abban a reményben, hogy erőit át tudja csoportosítani. A francia hadsereg is jelentős veszteségeket szenvedett a csatában, nem tudtak azonnal támadni. De mégis két nappal a csata után a francia császár északra rendelte erőit, hogy egyszer s mindenkorra leszámoljon az osztrák hadsereggel.

A csata lefolyása[szerkesztés]

1809. július 10-én a franciák végül felzárkóztak az osztrákokhoz Znaimnál (jelenleg Znojmo, Csehország). Az osztrákok tűzszünetet javasoltak, Károly főherceg átment tárgyalni Napóleon császárral. Ugyanakkor Marmont marsall megtagadta a tűzszünet betartását, és a francia XI. hadsereg mintegy 10 000 emberét csatába küldte. Mivel az osztrákok Marmont seregét létszámban nagymértékben felülmúlták, Masséna tábornoknak nem volt más választása, mint hogy támogassa Marmont-t.

Július 11-én Masséna hadosztálya csatlakozott Marmont-hoz a csatában, de az osztrákok is megerősítették helyzetüket Znaimnál. Két napon át tartó hiábavaló harc után mind a két fél hasonlóan súlyos veszteségeket szenvedett el, de egyikük sem tett szert semmilyen előnyre. A fegyverszünet híre végül megérkezett Napóleonhoz, aki utasította Marmont-t a harc beszüntetésére.

Következményei[szerkesztés]

Az ötödik koalíciós háborúnak ez volt az utolsó csatája Ausztria és Franciaország között. A békefeltételekben nem született megállapodás. A békeszerződést Schönbrunnban írták alá, 1809. október 14-én, ezzel ez a háború lezárult.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Armistice of Znaim című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.