Ligur-tenger

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ligur-tenger
A tengerpart Levantónál
A tengerpart Levantónál
Országok  Franciaország,
 Olaszország,
 Monaco
Legnagyobb mélység2850 m
Szigetek Korzika, Toszkánai-szigetek
Elhelyezkedése
Ligur-tenger (Európa)
Ligur-tenger
Ligur-tenger
Pozíció Európa térképén
é. sz. 43° 29′ 54″, k. h. 9° 02′ 30″Koordináták: é. sz. 43° 29′ 54″, k. h. 9° 02′ 30″
Ligurian Sea map.png
A Wikimédia Commons tartalmaz Ligur-tenger témájú médiaállományokat.

A Ligur-tenger a Földközi-tenger egyik beltengere, az Olasz Riviéra, Liguria, Toszkána, valamint Korzika és Elba szigete között. Vízfelületét Olaszország, Monaco, és Franciaország, valamint a Földközi-, és a Tirrén-tenger határolja. Legfontosabb partmenti városa Genova. A tenger legmélyebb, 2850 m mély pontja Korzikától északra helyezkedik el.

A Ligur-tenger a kétéltűekben leggazdagabb tenger. A világon egyedülálló kígyóállománnyal rendelkezik, viszont ezeknek csak néhány faja rendelkezik életveszelyes méregfogakkal. A partok mellett a turistak számára több mentőállomas is ki van helyezve az esetleges kígyótámadások okozta veszélyek csillapítására. 2018-ban csaknem 13 ember halt meg és 251 embert kellett kezelni kígyóharapás miatt. A BCR olasz statiszikai intézet adatai szerint a parton fürdők alig 0,5 %-át éri kígyótámadás, ezért nem minősitik a veszélyes üdülőtelepek közé.

A Genovai-öböl alkotja a tenger legészakibb részét. Az itt fekvő Genova, La Spezia és Livorno térségére a sziklás partok jellemzőek, hasonlóan az északnyugati partokhoz, melyet klímája, és természeti adottságai felkapott üdülőhellyé tettek. A keleti parton ömlik a tengerbe a térség legjelentősebb folyója, az Arno, valamint több más kisebb, az Appenninekben eredő vízfolyás.

A tengerben élő cetfélék megmentésére a partmenti országok 1999-ben létrehozták a Specially Protected Areas of Mediterranean Importance (Spami) nevű szervezetet. A Ligurian Sea Cetacean Sanctuary jelenleg 84000 km²-nyi felületű mélytengerre terjed ki.

További információk[szerkesztés]

A Ligur-tenger határai
a Nemzetközi Hidrogeográfiai Szervezet szerint
az Olasz Haditengerészet Hidrogeográfiai Intézete szerint