Nagy-sóstó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Nagy-sóstó (Great Salt Lake)
a tó és vízgyűjtő területe (sötétzölddel)
a tó és vízgyűjtő területe (sötétzölddel)
Ország(ok) USA
Típus lefolyástalan
Elsődleges források Bear River,
Jordan River,
Weber River
Elsődleges lefolyások nincs lefolyása
Hosszúság 120 km
Szélesség 45-80 km
Felszíni terület 4 400 km2
Átlagos mélység 5 m
Legnagyobb mélység 10 m
Tszf. magasság 1 283 m
Elhelyezkedése
Nagy-sóstó (USA)
Nagy-sóstó
Nagy-sóstó
Pozíció az USA térképén
é. sz. 41° 10′, ny. h. 112° 35′Koordináták: é. sz. 41° 10′, ny. h. 112° 35′
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Nagy-sóstó témájú médiaállományokat.

A Nagy-sóstó (angolul: Great Salt Lake) sekély vizű tó az Amerikai Egyesült Államok nyugati részén, Utah államban. A Wasatch-hegységtől nyugatra fekszik, az állam fővárosa, Salt Lake City közelében, attól ÉNy-ra.

Földrajz[szerkesztés]

A tó sótartalma meghaladja a tengerekét, 5-27%.[1] Lefolyása nincsen. Területe a beleömlő folyók vízhozamától függően változik. Átlagos kiterjedése 4400 km². Legnagyobb kiterjedését 1988-ban érte el, akkor 8500 km² volt, legkisebb kiterjedése 1963-ban: 2460 km². Átlagos mélysége 4,5-5 méter.

A tóban 8-15 sziget fekszik, függően a víz szintjétől. A legnagyobb szigetek: Antelope és Stansbury a déli végében fekszenek.

Élővilág[szerkesztés]

A tóban nincs halélet, de a környéke rengeteg sós vízi ráknak, őshonos parti- és vízimadárfajoknak nyújt életteret, köztük talán a legnagyobb populációban előforduló Wilson-víztaposónak.[2]

Történelem[szerkesztés]

A mai tó csak egy csekély maradványa a történelem előtti sokkal nagyobb, édes vizű tónak vagy beltengernek, amelyet Bonneville-tónak neveznek. Ennek kiterjedése a mai tónak kb. tízszeresét érte el a pleisztocén korban, legnagyobb mélysége pedig kb. a 280 métert. A hegységekből lefutó patakok törmeléke és az egyre szárazabbá váló éghajlat a tó felszínét egyre összébb zsugorította. Sekély öblei feltöltődtek, vize elpárolgott. Egykori kiterjedését ma a sósivatag is jelzi. A zsugorodó tó hajdani turzása ma hosszú töltésként, sóbevonatként fut a parton.

A Nagy-sóstó az Antelope-szigetről fotózva

Jegyzetek és források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Great Salt Lake című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.