Japán-tenger

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Japán-tenger
A Japán-tenger műholdképen
A Japán-tenger műholdképen
OrszágokÉszak-Korea, Dél-Korea, Oroszország, Japán
HelyÁzsia
Felszíni terület1 043 824 km2
Átlagos mélység1752 m
Legnagyobb mélység3699 m
TelepülésekNiigata, Cshongdzsin, Pusan, Vlagyivosztok
Elhelyezkedése
Japán-tenger (Japán)
Japán-tenger
Japán-tenger
Pozíció Japán térképén
é. sz. 40°, k. h. 135°Koordináták: é. sz. 40°, k. h. 135°
A Japán-tenger térképe
A Japán-tenger térképe
A Wikimédia Commons tartalmaz Japán-tenger témájú médiaállományokat.

A Japán-tenger[1] [vagy Japán (Keleti)-tenger[2]] (japánul: 日本海) egy félig körülzárt tenger, amelyet nyugatról az ázsiai kontinens (Észak-Korea, Dél-Korea és Oroszország), keletről pedig Japán (Hokkaidó és Honsú szigetek) és Szahalin szigete határol. Dél-Koreában a hivatalos neve Keleti-tenger, Északon pedig Kelet-koreai-tenger néven ismerik. Délről a Koreai-szoros választja el a Sárga-tengertől, északon pedig a La Pérouse-szoros az Ohotszki-tengertől.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Földrajzinév-bizottság 2002. december 9-ei 44. ülésének 44/419. határozatában Archiválva 2014. szeptember 11-i dátummal a Wayback Machine-ben elutasította a Japán-tenger név Keleti-tenger-re változtatását.
  2. A Földrajzinév-bizottság 2010. december 13-i 73/674. határozatában Archiválva 2014. szeptember 11-i dátummal a Wayback Machine-ben elfogadta, hogy a magyar térképészeti kiadványokban az eddig kizárólagosan használt Japán-tenger megnevezés mellett zárójelben, névváltozatként a Keleti-tenger nevet is feltüntessék, Korea kívánságával összhangban. A névről szóló vita szócikkét l. az angol Wikipédiában.

További információk[szerkesztés]